Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul de buget al judeţului Harghita pentru anul 2024 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Proiectul de buget al judeţului Harghita pentru anul 2024
Proiectul de buget al judeţului Harghita pentru anul 2024

Proiectul de buget al judeţului Harghita pentru anul 2024

  • „Economisim ca să investim” este principiul ce stă la baza elaborării bugetului Consiliul Judeţean Harghita pe 2024

Consiliul Judeţean Harghita a susţinut o conferinţă de presă care a avut drept scop prezentarea proiectului de buget al judeţului în anul 2024. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat detaliile privind cheltuielile şi veniturile din acest an.

Conform legii bugetului de stat, în acest an judeţul Harghita va primi 58 de milioane de lei sume provenite din impozitul de venit şi 165,4 milioane de lei din TVA.

„Este un buget foarte ambiţios, cu creşteri semnificative faţă de anii anteriori având în vedere că am reuşit să atragem acele fonduri europene anul trecut pentru care anul acesta, în principal din PNRR, vom începe execuţia. Bugetul judeţului, bazat pe investiţii, pe care considerăm că trebuie să le realizăm în anul acesta, cu credite de angajament, se ridică la 681 milioane de lei”, a declarat Borboly Csaba.

Bugetul va fi construit în aşa fel încât să fie posibile investiţiile dorite şi ca suma cu care Consiliul Judeţean Harghita trebuie să contribuie să fie posibilă. Potrivit lui Borboly Csaba, cheltuielile se vor simţi cel mai mult în aparatul propriu al Consiliului Judeţean, fiind nevoie de atenţie sporită în ceea ce priveşte cheltuielile de personal, bugetarea bazându-se pe posibilităţi, nu pe nevoi. „Vom reduce cheltuielile la subunităţi şi la cotizaţii pentru că altfel nu vom reuşi să asigurăm partea noastră pentru realizarea investiţiilor din bani guvernamentali sau europeni”, a precizat acesta.

Principalele investiţii pe care le preconizează Consiliul Judeţean Harghita în acest an, dar şi cele care se vor întinde pe parcursul a mai multor ani au în vizor drumurile judeţene, spitalul judeţean şi reabilitarea a 7 clădiri semnificative, printre care se numără şi Palatul Administrativ, proiect realizat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anul acesta, potrivit preşedintelui, ar trebui să înceapă şi construirea clădirii Şcolii Profesionale Speciale Sfânta Anna din Miercurea-Ciuc. Proiectul privind clădirea şcolii are o valoare de 155 milioane lei, pentru care 1/3 s-a câştigat din fonduri europene.

Bugetul din acest an are în vizor şi susţinerea programelor care sunt dedicate şcolilor din judeţul Harghita. Prin PNRR, cu o finanţare de 17 milioane lei, care în termen de 2 ani trebuie implementat, proiectul prevede digitalizarea şi reabilitarea şcolilor. Aproape 5 milioane de euro sunt dedicaţi autobuzelor şcolare. Pe lista de investiţii se află şi reabilitarea clădirilor şi vilelor de la Băile Homorod, care să fie folosite de tineri atunci când aceştia participă la tabere şcolare sau de tineret.

„Este foarte greu să facem faţă tuturor necesităţilor, dar vom avea finanţări şi pentru proiectele derulate de societatea civilă, suma creşte mai ales la categoria sport, dar şi la celelalte programe care participă la dezvoltarea socio-economică a judeţului. Mergem înainte, ca şi în anii anteriori, cu multe investiţii şi atragerea de fonduri europene”, a subliniat Borboly Csaba.

Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat faptul că repartizarea fondurilor publice pentru judeţe este inechitabilă, deoarece acestea avantajează judeţele cu populaţie ridicată şi cele care au în compoziţie oraşe mari.

„Efortul financiar pentru noi este invers proporţional cu fondurile puse la dispoziţie de bugetul de stat şi în continuare solicităm guvernanţilor, Parlamentului să revizuiască schema de buget local care se decide prin legea bugetului naţional”, a încheiat acesta.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.