Programul de reabilitare termică a blocurilor din Miercurea-Ciuc va continua şi în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Programul de reabilitare termică a blocurilor din Miercurea-Ciuc va continua şi în acest an
Programul de reabilitare termică a blocurilor din Miercurea-Ciuc va continua şi în acest an

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Miercurea-Ciuc va continua şi în acest an

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au anunţat, joi, că vor continua în ritm accelerat reabilitările termice la imobilele de locuit din municipiul reşedinţă de judeţ, în prezent peste o treime dintre blocurile din localitate fiind izolate. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă că se doreşte continuarea programului de reabilitare termică, în prezent autorităţile locale fiind în fază de proiectare la 51 de blocuri, dintre care 10 ar urma să fie izolate prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Reabilitările la câteva blocuri erau imposibil de finanţat din Programul Operaţional Regional (POR), pentru că, de exemplu, sunt lipite de alte imobile care sunt proprietăţi private şi atunci POR-ul nu permite. Aşa că anul acesta vom începe reabilitări la încă 10 blocuri. Şi cum POR-ul lansează call-urile (apelurile – n.r.), noi deja suntem pregătiţi cu proiecte tehnice să venim cu alte seturi de blocuri. Acum suntem la peste o treime blocuri din Miercurea-Ciuc izolate. Dacă aceste loturi de circa 50 intră la finanţare-execuţie, vom ajunge la peste 50 la sută izolate. Este un program prioritar, pentru că este una din cele mai simple soluţii ca să îmbunătăţeşti calitatea vieţii atât din punct de vedere urbanistic, cât şi punct de vedere familial.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat că anul trecut au fost reabilitate termic 21 de imobile, recepţia fiind făcută luna trecută.

„În ultimii 15 ani, dacă putem să zicem în aşa fel, s-a schimbat radical metoda de reabilitare termică a blocurilor. În urmă cu 15 ani vorbeam despre o izolaţie de 5 centimetri, astăzi vorbim de izolaţie între 15 şi 20 de centimetri, depinzând de tipul sau vechimea blocului. Acum vorbim şi despre o izolaţie a acoperişului, o reînnoire a acoperişului, reînnoirea subsolului tehnic, iar în urmă cu 15 ani nici nu vorbeam despre aceste lucruri. Deja acum, în 2023-2024, punem geamuri cu trei sticle, ceea ce înseamnă că nu numai izolaţia termică, ci şi cea fonică este mult mai puternică decât a fost acum 15 ani. Sunt ferm convins că nu ar fi fost posibile aceste lucrări fără finanţări europene, fiindcă dacă ne uităm doar la aceste blocuri, doar la execuţie, vorbim de peste 1.000.000 euro, din care chiar şi dacă locuitorii au o contribuţie de 25 la sută, fără sprijin de la Uniunea Europeană nu ar fi fost posibil. Aceste proiecte devin mult mai bine gândite. Dacă ne referim la blocurile de pe la Revoluţiei din Decembrie, numărul 32 şi 26, deja avem şi ferestre de siguranţă în caz de incendiu, ceea ce înseamnă că în cazul în care apare fum în incinta blocului, atunci geamul se deschide automat şi fumul iese către sus imediat şi oamenii pot să iasă în mai mare siguranţă din apartament. În Miercurea-Ciuc, aceste reabilitări de blocuri sunt esenţiale, dat fiind faptul că suntem într-una dintre cele mai friguroase zone din ţară şi chiar şi dacă climatul mai cald ajunge şi către noi, totuşi şase luni avem de încălzit. Vom continua în ritm accentuat aceste reabilitări. La momentul de faţă avem reabilitate aproximativ 130 de blocuri. Am putut termina toate cele 21 de reabilitări care trebuiau finalizate anul trecut, până în 31 decembrie”, a mai spus Bors Béla.

În cadrul conferinţei de presă de joi, reprezentanţii administraţiei locale au prezentat jurnaliştilor informaţii legate de trei dintre blocurile reabilitate anul trecut, dintre care două situate pe strada Revoluţiei din Decembrie şi unul pe strada Cântarului.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.