Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectele municipiului Topliţa pentru acest an (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » Proiectele municipiului Topliţa pentru acest an (II)
Proiectele municipiului Topliţa pentru acest an (II)

Proiectele municipiului Topliţa pentru acest an (II)

  • Patru milioane de lei pentru ca anul acesta să se realizeze reţeaua de gaz

Pentru acest an, municipalitatea de pe Mureşul Superior a estimat un buget pentru investiţii de 13 milioane de lei, din care aproximativ 7,8 milioane de lei din cel local, iar alte 5,1 milioane din extrabuget. Însă, preciza Dumitru Urzică, şef Birou Investiţii şi Achiziţii în cadrul Primăriei municipiului Topliţa, aceste sume pot suferi modificări (atât în plus, cât şi în minus) în funcţie de câţi bani se vor primi din cotele de la Finanţe, deoarece, la momentul documentării materialului, încă nu au fost plătite.

În acest an, jumătate din bugetul alocat investiţiilor din veniturile proprii se vor îndrepta pentru realizarea reţelei de gaz. Dumitru Urzică preciza faptul că au fost promisiuni din partea executantului (o firmă din judeţul Mureş) că dacă municipalitatea va asigura toţi banii prevăzuţi, atunci va putea finaliza reţeaua ce însumează 36 de km în acest an. Astfel, în proiectul de buget din acest an au fost prevăzuţi 4 milioane de lei pentru realizarea reţelei de gaz.

Planuri pentru reconfigurarea unor artere rutiere

În privinţa infrastructurii rutiere, unul dintre principalele proiecte avute în vedere în acest an este reconstrucţia podului de pe Valea Topliţei. Singurul pod rutier care face legătura dintre Transilvania şi Moldova prin Topliţa, spunea Dumitru Urzică, se află în stare avansată de degradare, fiind construit de către ruşi în 1945.

Şeful Biroului Investiţii şi Achiziţii în cadrul Primăriei municipiului Topliţa preciza că a fost emisă expertiza tehnică pentru acest pod, iar în ea se precizează că „trebuie obligatoriu să-l demolăm”. Acum, noul pod ce se doreşte a fi construit se află în faza de proiect.

Tot în privinţa infrastructurii rutiere, se doreşte o modificare a celui mai nou sens giratoriu. Se vrea ca strada Victor Babeş (care vine dinspre spitalul municipal) să intre direct în sens.

Tot din strada Victor Babeş se doreşte realizarea unui sens unic care să o unească cu Nicolae Bălcescu pe lângă magazinul Orange.

De asemenea, se are în vedere o regândire a străzii Nicolae Bălcescu, începând din zona magazinului Harmopan şi până la vechiul hotel. Pe această porţiune se doreşte desfiinţarea unor trotuare (acolo unde sunt trotuare atât jos, cât şi sus, se va renunţa la cele de jos), precum şi îngustarea altora (acolo unde trotuarul are 6 metri lăţime se va merge până la 3 metri), iar în locul lor se vor amenaja locuri de parcare în spic.

Pentru acestea sunt realizate proiectele, iar în prezent se urmăresc sursele de finanţare, aşadar rămâne de văzut care dintre ele vor demara în acest an.

Însă, cu siguranţă, în acest an vor continua lucrările de asfaltare multianuale pe mai multe străzi din municipiu, printre obiective fiind şi finalizarea celor 5 km de pe strada Călimani.

În total, la capitolul străzi, municipiul Topliţa doreşte să aloce în acest an peste 1,1 milioane de lei.

Alte proiecte

În acest an, Primăria municipiului Topliţa şi-a propus să înceapă reabilitarea termică a 10 blocuri, precum şi a spitalului municipal.

Tot în 2022 se va scoate din nou la licitaţie, după ce anul trecut nu au fost oferte, două toalete publice automatizate, din care una pentru persoane cu dizabilităţi, care vor fi amplasate în zona centrală.

Iar în parcurile centrale se doreşte amenajarea unor sisteme de irigare automatizate.

În ceea ce priveşte turismul, se lucrează la un documentar de promovare istoric şi cultural, care va prezenta tradiţii din zonă, inclusiv date despre Sangidava (pe vremuri se zicea că era Cetatea Sangidava în această zonă). Documentarul se întinde pe patru anotimpuri, iar partea care acoperă sezonul de iarnă a fost deja realizată. Urmează să se lucreze la celelalte anotimpuri.

Şi tot în acest an se va lucra la noile amenajamente silvice.

Pe lista programelor de investiţii pe anul 2022, cu finanţare parţială sau integrală din extrabuget, pusă la dispoziţie de către primărie, mai figurează, printre altele, lucrări de amenajare şanţuri din beton pe strada Ştefan cel Mare, precum şi modernizarea pieţei agroalimentare.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.