Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului – II | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului – II
Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului – II

Proiectele depuse spre finanţare prin PNRR de primăriile din nordul judeţului – II

  • Primarii localităţilor sunt interesaţi de transformarea durabilă a localităţilor, atât prin construire şi renovări, cât şi prin utilizarea soluţiilor verzi şi digitale

Comuna Bilbor a pregătit un proiect pentru realizarea şi dezvoltarea reţelelor de apă şi de canalizare în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei, care ar fi urmat să fie depus pentru finanţarea prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Numai că linia de finanţare prin PNRR nu era deschisă. Şi atunci am depus proiectul la Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. Noi nu putem să avansăm proiecte de drumuri până ce nu rezolvăm cu introducerea sistemelor de apă-canal în comună şi atunci am mizat pe un proiect mare pentru rezolvarea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare şi de reabilitări termice, la una dintre componentele programului pe care vom reuşi să ne pliem”, a declarat Ilie Daniel Hângan, primarul comunei Bilbor.

Potrivit sursei citate, în prezent se lucrează la un alt proiect ce va fi promovat spre finanţare prin PNRR, care vizează reabilitarea Staţiei de Ambulanţă locală.

„Proiectul încă nu este finalizat, dar termenul de aplicare la Componenta 10 expiră la 30 iunie şi până atunci îl vom depune”, a adăugat primarul Ilie Daniel Hângan.

Comuna Tulgheş a depus spre finanţare în cadrul PNRR două proiecte de investiţii. Unul are ca scop „Reabilitarea clădirii fostului internat şcolar, în vederea îmbunătăţirii serviciilor şcolare” în localitate, investiţie cuprinsă şi în strategia locală de dezvoltare economică şi socială a comunei.

Celălalt proiect, unul interesant, este depus spre finanţare prin PNRR de oraşul Borsec în parteneriat cu localitatea Tulgheş şi comuna Corbu şi are ca obiect „Modernizarea transportului public de călători prin achiziţia de mijloace de transport nepoluante – autobuze electrice”.

În cele trei localităţi nu există nu sistem de transport public propriu, ele fiind deservite doar în zilele lucrătoare de maşinile aflate în cursă pe traseele de transport judeţean care le tranzitează. Deşi zona beneficiază de un potenţial turistic ridicat, acesta nu poate fi valorificat eficient în absenţa conexiunii celor trei localităţi la calea ferată şi a transportului public la sfârşit de săptămână. Chiar şi în cursul săptămânii sunt probleme cu asigurarea deplasării navetiştilor la locurile de muncă, marii angajatori din zonă neasigurând transportul zilnic al angajaţilor. În aceste condiţii, investiţia în transportul public este esenţială, iar obiectivul general al proiectului pentru care s-a solicitat finanţarea prin PNRR este de a îmbunătăţi condiţiile de mobilitate şi de a asigura un serviciu eficient şi ecologic de transport public de călători la nivelul celor trei localităţi: Borsec, Tulgheş şi Corbu. Valoarea acestui proiect este de 1.472.000 euro fără TVA.

Primăria Tulgheş intenţionează să iniţieze şi un alt proiect de investiţii pentru finanţarea prin PNRR, care vizează modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de apă şi de canalizare în parteneriat cu comuna învecinată Corbu. În prezent el este în faza de pregătire.

Un alt proiect care aşteaptă finanţarea – „Înfiinţare reţea de gaze naturale în comuna Tulgheş, judeţul Harghita” – a fost promovat spre finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în vreme ce altele se află în achiziţie sau sunt în derulare.

„Avem şi proiecte mai vechi pe drumuri: două proiecte pe Grupul de Acţiune Locală în execuţie, două prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – unul în fază de achiziţie şi unul în fază de execuţie, iar alte două proiecte în execuţie – drumuri şi o şcoală – finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, a enumerat Constantin Zaharia, secretarul Primăriei Tulgheş.

Primăria Subcetate spera să reabiliteze complet, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), două şcoli. Dar sumele care ar fi urmat să fie alocate celor două proiecte nu ar fi acoperit decât în mică măsură cheltuielile, motiv pentru care s-a renunţat la ele.

„Aveam două proiecte pentru PNRR – reabilitarea completă a două şcoli, dar nu le-am depus, din cauză că partea de eficientizare energetică a acestora acoperea foarte puţin din valoarea proiectelor”, a explicat Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate.

În schimb, în urma alocării sumelor pe unităţi administrativ-teritoriale destinate proiectelor depuse pentru Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi a negocierilor politice pentru redistribuirea sumelor rămase disponibile, Primăria Subcetate se află pe listă cu trei proiecte:

– Asfaltarea străzilor comunale Mihai Eminescu, Protopop Vasile Urzică, Învăţător Andrei Cotfas şi strada Podirei, un proiect în valoare de 9,1 milioane de lei;

– Modernizarea străzilor Doamnei, Pietrari, Bisericii şi Izvoarelor pentru care s-a documentat şi solicitat suma de 6,6 milioane lei;

– Modernizarea drumului comunal (DC) 69 Duda, estimată la 5,5 milioane lei.

„Din câte ştiu, se va obţine integral finanţarea acestor proiecte. Sunt promisiuni, dar sunt certe!”, a precizat primarul Vasile Rusu.

În următoarea perioada se definitivează lista cu alocările pe unităţi administrativ-teritoriale şi în decurs de o luna şi jumătate se vor semna contractele de finanţare.

Primăria Bălan a depus documentaţia şi a solicitat o finanţare de 500.000 de euro prin PNRR – componenta C10 – Intervenţii pentru mobilitatea urbană, pentru proiectul „Smart City”.

Din păcate, sumele alocate judeţului Harghita s-au terminat înainte de depunerea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) pentru cel de-al doilea proiect, de mare anvergură, al Primăriei Bălan, în valoare de aproximativ un milion de euro, care îşi propune reabilitarea blocurilor de locuinţe din oraş.

„Avem pregătit un proiect pe Componenta C5 (Valul Renovării – n.a.) pentru Reabilitare blocuri. În primă fază ar fi trebuit un deviz general, urmând a se depune un DALI. Noi începusem deja demersurile, se lucrează la documentaţia de avizare a lucrărilor şi l-am fi depus, dacă nu ne-ar fi luat alte localităţi banii. Acum nu mai sunt sume disponibile pentru judeţul Harghita. Dar intenţionăm să-l depunem în Runda a 2-a, dacă se va lansa”, ne-a declarat Gheorghe Iojiban, primarul oraşului Bălan.

Primăria Voşlăbeni nu a depus proiecte spre finanţare prin PNRR. În schimb a depus documentaţiile şi cererile de finanţare pentru două proiecte prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”: „Modernizarea drumurilor aflate în intravilanul comunei Voşlăbeni, satele Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului”, suma solicitată în acest scop fiind de 19 milioane de lei, din care valoarea eligibilă se ridică la 14.021.861 de lei, precum şi un alt proiect pentru investiţii în realizarea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de distribuţie a gazelor naturale.

„Ne punem mari speranţe în finanţarea acestor proiecte”, a concluzionat Mihail Dumitru Tinca, primarul comunei Voşlăbeni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.