Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte implementate de CJ Harghita ori aflate în curs, în valoare de aproape un miliard de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Proiecte implementate de CJ Harghita ori aflate în curs, în valoare de aproape un miliard de lei
Proiecte implementate de CJ Harghita ori aflate în curs, în valoare de aproape un miliard de lei

Proiecte implementate de CJ Harghita ori aflate în curs, în valoare de aproape un miliard de lei

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a prezentat detaliile privind proiectele implementate, în curs de desfăşurare sau care se află în etapa de evaluare, din perioada 2020-2024.

„La sfârşit de mandat, este bine să discutăm şi despre cifre reale care au la bază documente prin care noi am reuşit să avem o activitate cu reuşite. Mulţumesc echipei Consiliului Judeţean Harghita pentru că am fost foarte prompţi, am mers la fiecare posibilitate de finanţare şi am adus foarte mulţi bani în bugetul instituţiei, cu un portofoliu imens de proiecte care sunt o şansă pentru acest judeţ. Sunt foarte multe proiecte inteligente şi inovative prin care am putut aduce cunoştinţe în judeţul Harghita”, a declarat preşedintele CJ Harghita.

Până în prezent, Consiliul Judeţean a reuşit să implementeze 16 proiecte, cu o valoare totală de aproape 30 de milioane de lei. Aceste proiecte au la bază cunoaşterea şi investiţiile din domeniul digitalizării instituţiilor de învăţământ, a digitalizării instituţiilor publice şi a electrificării gospodăriilor izolate.

În curs de implementare sunt 34 de proiecte, din care 9 sunt proiecte soft, de îmbunătăţire a cunoştinţelor, precum proiectele Erasmus+, Interreg Europe sau Programul Transnaţional Dunărea. Restul de 25 de proiecte se bazează pe investiţii, iar fondurile provin din diferite programe precum: Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Programul Operaţional Infrastructură Mare, Administraţia Fondului de Mediu, Anghel Saligny. Aceste proiecte ajung la valoarea totală de 957,33 milioane de lei.

În evaluare, Consiliul Judeţean are 12 proiecte soft, în valoare de aproximativ 7 milioane de lei şi 4 proiecte de investiţii în valoare de 67,81 milioane de lei. Cele patru proiecte de investiţii aflate în evaluare sunt finanţare prin PNRR şi acoperă domenii precum educaţia, turismul şi cultura şi transformarea digitală.

Proiecte care nu au primit finanţare

Totodată, Borboly Csaba a amintit şi proiectele pentru care judeţul Harghita nu a putut accesa fonduri. „În majoritatea cazurilor, foarte multe fonduri ocolesc judeţul Harghita, sunt criterii la care nu putem accede. Una dintre cauze, pe care o considerăm discriminatorie, este criteriul cine poate să încarce mai repede. Eu cred că nu asta ar trebui să fie forma prin care se acceptă un proiect. Sunt impuse condiţii care nu se pot realiza în judeţul Harghita sau, cum era la Anghel Saligny, limitarea la 140 de milioane de lei, la drumurile judeţene, de aceea nu am putut include Ditrău-Tulgheş sau Lunca de Jos, au fost bariere care nu ne-au lăsat. (…) Cred că judeţul Harghita este printre puţinele UAT-uri care s-a implicat şi în stadiul de pregătire a grantului, până să fie scos la concurs”, a precizat preşedintele CJ Harghita.

El a menţionat şi câteva dintre programele în care accesarea fondurilor a întâmpinat dificultăţi. Printre acestea este şi Fondul pentru tranziţie justă, care nu a permis participarea judeţului Harghita pentru proiectele de remediere a minelor abandonate din Bălan. Investiţiile Teritoriale Integrate, unde s-a încercat înfiinţarea ITI Harghita – Covasna, pentru care au fost elaborate studii şi analize timp de trei ani. Un alt exemplu este proiectul Via Mariae, un traseu de pelerinaj spiritual de importanţă turistică la nivel local, naţional şi internaţional, care nu a fost inclus printre celelalte 12 trasee turistice şi culturale româneşti, deşi această solicitare a fost făcută în repetate rânduri.

La finalul conferinţei, preşedintele CJ Harghita, a precizat faptul că la nivel naţional, Consiliul Judeţean Harghita se situează în fruntea accesării fondurilor. A evidenţiat că au existat cazuri în care modificările propuse au fost benefice, dar şi situaţii în care sprijinul politic nu a fost favorabil. Cu toate acestea, a subliniat că acestea sunt aspecte inevitabile şi că este important ca judeţul să continue să înainteze.

EMIIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.