Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita
Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita

Proiecte ambiţioase pentru 2022 în Harghita

  • Mai multe lucrări de anvergură vor fi lansate în acest an în localităţile judeţului, investiţii pentru care primăriile au câştigat fonduri europene şi nu numai

La început de an am dorit să aflăm care sunt principalele proiecte de dezvoltare ale judeţului şi semne bune anul are. Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, a unităţilor de învăţământ, înlocuirea reţelelor de gaz, de apă şi canalizare, repararea drumurilor, construirea sau înlocuirea trotuarelor şi alte numeroase investiţii vor fi puse în practică în următorii doi ani.

Marius Ţepeluş, subprefectul cu atribuţii de prefect al judeţului Harghita: „Împreună să dăm un destin acestui judeţ, în respect reciproc şi în respect de identitate”

„Privim către 2022 cu speranţa unor zile mai facil de parcurs decât în anul ce tocmai s-a încheiat. În familii, în comunităţi ne-am străduit să revenim la activităţile noastre sociale şi profesionale în condiţii mai sigure pentru noi toţi.

În plan profesional, mă voi preocupa în continuare ca autorităţile publice locale şi judeţene să creeze premisele unei stări de comuniune, să clădească şi să valorifice moştenirea noastră comună, pentru ca împreună să dăm un destin acestui judeţ, în respect reciproc şi în respect de identitate, câtă vreme înţelegem că acest judeţ înseamnă o singură comunitate, un loc binecuvântat de Dumnezeu pentru toţi, un loc în care din ce în ce mai mulţi cetăţeni să se simtă acasă şi să îşi pună energiile în valoare pentru binele nostru comun”, ne-a declarat reprezentantul Guvernului în Harghita.

Alte obiective importante pe care şi le-a propus în acest an Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita sunt identificarea soluţiilor pentru simplificarea procedurilor de lucru în vederea sprijinirii comisiilor locale la întocmirea planurilor parcelare necesare eliberării titlurilor de proprietate şi înscrierii acestora din oficiu în Cartea Funciară, finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor, evidenţierea strictă a domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale.

„Prin muncă, cu credinţă şi cu voie bună, aşa ne stă bine împreună. Pentru Noul An vă doresc, dragi harghiteni, multă sănătate, entuziasm şi spor pentru a face lucrurile care vă aduc bucurie şi prosperitate. La mulţi ani!”, a adăugat Marius Ţepeluş.

Korodi Attila, primarul municipiului reşedinţă a judeţului Harghita: „Pentru noi, anul acesta înseamnă lansarea lucrărilor de anvergură în cadrul Proiectului de Mobilitate şi a altor programe de dezvoltare”

„În primul rând, doresc tuturor membrilor comunităţii multă sănătate. Căci dacă avem sănătate, toate cele se leagă şi se adună, există coeziune în comunitate şi cred că va exista şi un sentiment pozitiv, pe care ni-l dorim în aceste vremuri destul de complicate.

Pentru noi, ca administraţie, anul acesta înseamnă lansarea lucrărilor de anvergură în cadrul Proiectului de Mobilitate, care îşi va arăta beneficiile peste doi ani, pentru că vrem să finalizăm lucrările până în 2023. Dar până atunci va aduce şi destule necazuri din punct de vedere al vieţii comunităţii: anul acesta începem şi vor fi multe şantiere.

Pe de altă parte, 2022 este anul în care vreau să încep noi programe, pe alte paliere: să punem la punct lansarea programului pentru construirea unui Cămin pentru oameni în vârstă, dar să identificăm şi locaţiile potrivite pentru amenajarea de centre de cartier destinate vârstnicilor. Două centre au funcţionat şi anul trecut, dar anul acesta va începe să funcţioneze şi cel de-al treilea, în cartierul Topliţa.

Totodată, vom pune la punct şi programul pentru a avea şi a pune la dispoziţia tinerilor terenuri pentru construirea de locuinţe.

Pe plan cultural, vom continua programul de anvergură început anul trecut şi alături de acestea vor veni şi două festivaluri: unul axat pe oportunitatea festivalurilor din marile oraşe din Ardeal, axat pe muzică pop, rock şi din alte domenii în limba maghiară şi cu autori maghiari, iar pe de altă parte aş dori să mai completăm şirul de festivaluri cu un Spring Music Festival pentru oraş. Totodată, vrem să întărim programele pe care le-am avut anul trecut: Festivalul de Teatru, Festivalul de Jazz şi Festivalul de Muzică (Veche – n.a.)

Pentru noi, anul 2022 va fi important şi din punct de vedere al dezvoltării economice: lansarea spaţiilor de birouri co-working în Centru pentru dezvoltarea micilor afaceri şi, probabil, lansarea Centrului de Incubare Industrială”, a precizat primarul Korodi Attila.

La sfârşitul lunii august 2021, Primăria municipiului Miercurea Ciuc, SC Caola Kozmetikai és Háztartási Vegyipari SA şi Universitatea Sapientia au semnat o declaraţie de intenţie de colaborare privind înfiinţarea unei unităţi de producţie în domeniul produselor cosmetice, igienice, de îngrijire personală în Miercurea Ciuc. Investiţia atrasă în Miercurea Ciuc vine la pachet cu crearea de noi locuri de muncă. La acea vreme, directorul general al societăţii din Ungaria, dr. Bandi Imre, a menţionat că se intenţionează construirea în Miercurea Ciuc şi operaţionalizarea unei unităţi de producţie pe o suprafaţă de patru mii de metri pătraţi şi crearea a 50-60 de locuri de muncă.

„Caola este o investiţie care în mod normal anul acesta ar trebui să îşi arate primele semne de punere în aplicare, dar noi am anunţat şi achiziţia unui imobil industrial pentru Centrul de Incubare Industrială pentru micile companii şi pentru formarea profesională”, a arătat primarul Korodi Attila.

Mik József, primarul oraşului Borsec: „Cea mai mare încercare pentru noi este să pornim în vară Centrul Balnear”

Aflăm de la primarul staţiunii că în prezent se lucrează la montarea mobilierului şi se fac ultimele probe.

„Sperăm că la vară îl deschidem. Oricum, ne canalizăm întreaga energie pentru asta”, ne asigură primarul Mik József.

În paralel, Primăria oraşului Borsec lucrează la mai multe proiecte câştigate, cu finanţare din fonduri europene. „În prezent ne ocupăm cu achiziţiile şi sperăm că anul acesta vom porni cu acestea. Este vorba despre reabilitarea şcolii din localitate, pentru care deja am semnat contractul de finanţare, despre reabilitarea a patru kilometri de drumuri, construirea de parcări, de terenuri de tenis şi de terenuri de joacă, vorbim despre un proiect integrat, care cuprinde mai multe obiective. De asemenea, va începe reabilitarea bibliotecii din localitate, o clădire monument istoric, se vor demola patru locuinţe sociale şi vom construi două noi, cu 20 de apartamente – 12 într-o clădire şi opt în cealaltă – centrala pe biomasă, vom demara şi licitaţia pentru iluminatul public şi nu numai. Va fi un an foarte greu şi mizăm pe înţelegerea localnicilor. Sperăm că şi pandemia COVID-19 se va încheia anul acesta, astfel încât să putem organiza câteva activităţi în care să fie implicaţi şi localnicii. Membrilor comunităţii le doresc multă sănătate, îi rugăm să aibă înţelegere şi răbdare, pentru că noi facem tot ceea ce stă în puterea noastră să fim o comunitate unită şi puternică”, a subliniat primarul Mik József.

Gálfi Árpád, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc: „Avem 13 proiecte în derulare şi intenţionăm să obţinem cât mai multe fonduri din toate sursele pentru proiectele viitoare”

Proiectele prioritare pentru municipiul Odorheiu Secuiesc sunt cele cu finanţare europeană câştigate şi semnate. Din cele 15 proiecte începute, două au fost finalizate, iar alte trei se preconizează să fie încheiate în acest an. Pentru celelalte, termenul de finalizare prevăzut este sfârşitul anului 2023.

„Acum se desfăşoară lucrări în cadrul proiectului de reabilitare a Şcolii Gimnaziale «Bethlen Gábor», suntem în faza licitaţiei pentru dotările interioare. Un alt proiect se derulează la Sâmbăteşti, la Casa de Cultură pentru vârstnici; şi aici s-a ajuns la faza de dotare interioară. Un alt proiect aflat în derulare sunt locuinţele pentru tineri, în curtea spitalului. Aici mai trebuie finalizată structura exterioară, preconizată să se încheie în martie-aprilie. Şi dacă lucrurile merg foarte bine, avem speranţa să finalizam şi lucrările la sala sporturilor de la Şcoala Gimnazială «Orbán Balázs», în septembrie-octombrie.

Avem şi două proiecte care vizează infrastructura mare, unul de 5 milioane de euro şi celălalt de 10 milioane de euro, care implică reabilitarea tuturor drumurilor, trotuarelor şi amenajarea spaţiilor verzi, lucrări care se vor desfăşura după înlocuirea ţevilor de apă şi canalizare ale oraşului. Zonele principale sunt de la intrarea dinspre Miercurea Ciuc, ieşirea spre Târgu Mureş şi spre ieşirea spre Sighişoara. În afară de acestea mai avem de reabilitat infrastructura a 19 străzi în cadrul unui proiect câştigat de Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc.

Mai avem o investiţie în zona Cserehát în curs, mai avem 2 blocuri a căror reabilitare a început în 2021; lucrările au fost sistate pe perioada iernii, urmând să fie reluate de îndată ce vremea va permite.

De asemenea, în cadrul Programului (Naţional de Investiţii – n.a.) «Anghel Saligny» am depus proiecte pentru reabilitarea a 24 de străzi”, detaliază primarul Gálfi Árpád.

Ne mai spune că o altă prioritate a municipalităţii o reprezintă accesarea de fonduri europene în sesiunea 2021-2027.

„Aici vrem să obţinem finanţare încă de la început. Iar al treilea aspect este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de unde vrem să obţinem fonduri şi pentru municipiul Odorheiu Secuiesc. În plus, mai avem un proiect care din păcate nu depinde numai de noi, este proiectul Hárvíz, care vizează înlocuirea conductelor de apă potabilă şi canalizare din oraş şi sperăm să începem lucrările în aprilie-mai. Cerem sprijinul şi înţelegerea locuitorilor municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru că se va deschide un întreg şantier în oraş, la fel cum a fost în cazul înlocuirii conductelor de gaz. Va fi o lucrare foarte mare în municipiu, dar va fi pentru binele comunităţii”, a continuat edilul.

El a ţinut să precizeze că „programul nostru prezentat după alegeri rămâne valabil, vom continua lucrările şi vom duce la bun sfârşit promisiunile din programul nostru de campanie. Intenţionăm să obţinem cât mai multe fonduri din toate sursele pentru proiectele viitoare”.

Csergő Tibor-András, primarul municipiului Gheorgheni: „Oraşul nostru devine un şantier”

„Avem multe proiecte UE câştigate şi anul trecut şi în acest an, cu termen de finalizare în 2023. Anul acesta începem reabilitarea termică a blocurilor, avem 19 blocuri care însumează peste 1.000 de locuinţe, un proiect în valoare de 32 milioane de lei. Mai avem un proiect de mai mare anvergură, de Mobilitate, în valoare de 30 milioane de lei, care vizează reabilitarea a 7 străzi. Dar avem şi alte proiecte pentru încă două şcoli – reconstruirea campusului la Colegiul Tehnic «Batthyány Ignác» abandonat în urmă cu 15 ani, reconstruirea sălii de sport şi a unui corp de clădire care cuprinde ateliere, săli de clasă, sala festivă, investiţie care se ridică la 16 milioane de lei şi reabilitarea internatului la Şcoala Gimnazială «Fogarassy Mihály»”, a adăugat primarul municipiului Gheorgheni.

Între planurile imediate ale edilului se află şi reabilitarea zonei centrale a oraşului, care cuprinde Piaţa Libertăţii, clădirea fostului cinematograf – ce se doreşte să devină o bibliotecă/mediatecă – urmând să înceapă anul acesta şi reabilitarea termică a Casei de Cultură: anveloparea exterioară, înlocuirea tuturor utilităţilor şi a sistemului de iluminat a acesteia.

„Pot să spun că, începând de acum, în următorii 2 ani alergăm într-o cursă contra-cronometru, ca să terminăm în 2023 toate proiectele europene câştigate. Avem foarte multe proiecte pe care trebuie sa le finalizăm: mai avem încă cinci proiecte PNDL-1 (două grădiniţe din care una este finalizată, iar la cealaltă lucrările se apropie de sfârşit) şi PNDL-2 (extinderea reţelei de canalizare şi a reţelei de apă potabilă, reabilitarea a patru străzi, din care două sunt deja făcute) pe care trebuie să le finalizăm până la sfârşitul lui 2022. Mesajul meu pentru locuitorii din Gheorgheni este următorul: 2022 va fi un an foarte greu, oraşul devine un şantier şi trebuie să ne unim toate forţele şi capacităţile ca să reducem decalajul de timp pe care l-am moştenit de peste 10 ani, aşa încât să ajungem peste 2 ani la nivelul aşteptărilor”, a afirmat primarul municipiului Gheorgheni, Csergő Tibor-András.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „Autorităţile din Harghita au depus foarte multe proiecte în programele lansate de ministerul nostru”

„Au fost depuse apeluri de proiecte pe eficienţă energetică unde, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), finanţăm reabilitarea termică a clădirilor publice. Astfel, am primit 34 de proiecte de la autorităţile din Harghita, începând de la şcoli, primării, etc. La iluminat public la fel, pentru schimbarea sistemelor de iluminat cu cele ecologice avem peste 20 de proiecte depuse din judeţul Harghita finanţate din Fondul de Mediu.

Va urma

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.