Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiect european pentru creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Proiect european pentru creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc
Proiect european pentru creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc
RemasterDirector_V0

Proiect european pentru creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

  • Proiectul, în valoare de peste 12 milioane de lei, este implementat în parteneriat de Consiliul Judeţean şi de instituţia medicală curativ-profilactică

Péli Levente, director general adjunct în cadrul Direcţiei Programe, Proiecte şi Achiziţii Publice a Consiliului Judeţean Harghita, a precizat cu prilejul conferinţei de presă dedicată, că proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, la începutul lunii octombrie fiind semnat şi contractul de proiectare şi de executare a lucrărilor între Consiliul Judeţean Harghita şi asocierea formată din Societatea Tectum Company şi Harmonia SRL, valoarea lucrărilor ridicându-se la suma de 12.495.230,66 de lei.

„Ce ar însemna aceste investiţii, aceste lucrări pe instalaţii interioare? Creşterea siguranţei pacienţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă, în scopul asigurării unui răspuns în timp util şi eficient al sistemului medical public, prin investiţii în sisteme de detectare, de semnalizare şi de alarmare la incendii şi la depăşirii ale concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, prin extinderea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii electrice interioare, precum şi a infrastructurii de fluide medicale. (…) Trebuie să menţionez că este vorba despre corpurile A şi B din cadrul complexului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), clădirea cu cinci etaje, unde funcţionează mai multe secţii spitaliceşti”, a precizat Péli Levente.

Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a precizat că, din punct de vedere tehnic, proiectul va fi implementat pe durata a şase luni, prima dintre acestea fiind dedicată proiectării, care a început în data de 2 octombrie, când a fost dat Ordinul de începere a acesteia. Lucrările se vor desfăşura în paralel cu activitatea spitalului, care nu se va opri pe durata implementării acestui proiect.

„Timpul este destul de scurt şi vrem să minimizăm cât mai mult intervenţia în spital, aşa încât multe dintre aceste lucrări vor fi derulate în paralel. Fără a mai intra în alte detalii, se are în vedere schimbarea întregii instalaţii electrice şi redimensionarea ei conform noilor necesităţi ale spitalului judeţean, vor fi înlocuite cablurile actuale cu altele noi, conforme normativelor actuale, vor fi introduse cablaje noi pentru toate sistemele de detecţie noi care vor fi implementate la nivelul fiecărui salon din cadrul spitalului şi pe toate secţiile, asta însemnând că vor exista reţele pentru curent electric, vor fi reţele pentru curenţi slabi pentru centrele de detecţie, pentru senzorii de monitorizare a concentraţiei de oxigen şi pentru senzorii de fum. De asemenea, vor fi executate lucrări noi pentru extinderea capacităţii de preluare a trăsnetelor – va fi construit un nou paratrăsnet cu trei dispozitive de amorsare amplasate pe acoperişul clădirii, pe catarge metalice de cinci metri, care va prelua întreaga clădire, pentru că în acest moment clădirea funcţionează pe module cumva separate şi interconectate, ceea ce nu rezolvă problema în totalitate, existând de multe ori probleme în alimentarea cu curent integrat la nivelul întregului spital. Prin acest proiect vom asigura ca reţeaua electrică să suporte sarcina din fiecare secţie, din fiecare salon, fără să mai existe probleme în alimentarea cu curent electric sau scăderi de tensiune”, a precizat directorul Adrian Chiorean.

Constructorii se vor orienta cu prioritate pe tot ce înseamnă partea de utilaje, de instalaţii, de senzori, urmând ca partea de hidranţi exteriori să fie realizată ulterior acestora, după obţinerea avizului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Vom ţine permanent legătura cu spitalul, pentru obţinerea de date istorice referitoare la modul în care au fost construite reţelele, pentru a le furniza către proiectant, iar constructorii să poată lucra ţinând cont de instalaţiile existente, astfel încât acestea să fie înlocuite cu forma cea mai bună”, a adăugat ing. Adrian Chiorean.

Vigh Menyhárt – reprezentantul Tectum Company, a explicat că Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost construit la începutul anilor ’70, cu metodele şi tehnologia acelor vremuri, motiv pentru care se impune schimbarea completă a instalaţiei electrice, cel puţin.

„Ştim cu toţii că nu are cum să corespundă necesităţilor actuale. Lucrările în cadrul acestui proiect fiind practic schimbarea completă a instalaţiei electrice, deci tot ce este după transformator va fi schimbat. Mai mult de 50% din valoarea proiectului înseamnă lucrări de instalaţii electrice. Pe lângă acestea, se va instala un sistem integrat de detectare şi alarmare la incendiu, care momentan există doar pe anumite secţii, neexistând un sistem care să cuprindă întregul spital. Vom implementa şi un sistem de detectare a concentraţiei de oxigen – momentan el nu există – acesta fiind deosebit de important pentru siguranţa pacienţilor, în condiţiile în care o concentraţie ridicată de oxigen prezintă pericol de incendiu. Este important pentru că se lucrează cu fluide medicale, cu oxigen pe majoritatea secţiilor”, a arătat Vigh Menyhárt.

De asemenea, vor fi instalate 39 de rampe medicale (sisteme care se montează deasupra paturilor pacienţilor), echipate cu orice tip de conectori: prize electrice sau prize de gaze medicale, pentru fluide medicale, senzori de alarmare, care vor asigura la pat accesul la sursa de curent electric, la fluide medicale, la alarmare – conform normativelor în vigoare.

„Pe lângă aceste sisteme, vom instala anumite lucruri care sunt obligatorii pentru a obţine avizul şi ulterior autorizaţia de securitate la incendiu, precum: instalaţia de stingere care cuprinde hidranţii interiori şi exteriori, uşi de secţionare rezistente la foc pe căile de evacuare din spital (holuri şi coridoare), pentru împiedicarea propagării incendiilor, uşi dotate cu electromagneţi care le vor menţine deschise, asigurând căile de evacuare din spital”, a precizat reprezentantul Tectum Company.

El a remarcat că, în ciuda eforturilor depuse de-a lungul anilor de conducătorii SJU, care au efectuat lucrările de reparaţii şi de intervenţie care se impuneau, problemele actuale depăşesc incontestabil posibilităţile de remediere a neajunsurilor prin simple reparaţii, fiind necesară „o regândire şi de reproiectarea completă a sistemelor şi instalaţiilor existente în prezent în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc”.

„Nici instalaţiile – subdimensionate – şi nici materialele din care acestea au fost realizate nu mai corespund normelor în vigoare şi necesităţilor actuale. Realizarea acestor intervenţii în paralel cu desfăşurarea activităţii spitalului reprezintă pentru noi o mare provocare, fiindcă nu există posibilitatea ca spitalul să se mute în altă parte şi să ne predea clădirea, pentru a efectua aceste intervenţii. Vom încerca să găsim împreună metodele prin care vom încerca să reducem la minimum deranjul. În prima etapă vom pregăti traseele electrice pe coridoare (paturile de cabluri) cu cablajele aferente fiecărei încăperi şi treptat, pe măsură ce spitalul va elibera rând pe rând câteva saloane, vom realiza şi cablajele interioare aferente fiecărei încăperi”, a afirmat Vigh Menyhárt.

Dr. Konrád Judit, managera SJU Miercurea-Ciuc, ştie că nu va fi uşor în perioada care urmează, dar în calitate de conducător al unităţii medicale nu poate neglija siguranţa pacienţilor, pe care o consideră la fel de importantă precum actul medical.

„Pentru noi, realizarea siguranţei pacienţilor este o sarcină foarte importantă, pe lângă activitatea medicală şi de îngrijire a pacienţilor. În timpul pandemiei ne-am dat seama că şi acest lucru este aproape tot atât de important ca şi activitatea medicală. În ultima vreme am demarat foarte multe proiecte, unele s-au şi finalizat, altele sunt în curs de realizare şi avem proiecte pe care dorim să le demarăm. În spitalul nostru, activitatea constructorilor şi a celor care organizează şantierele de lucru este permanentă pot spune şi pentru acest lucru le cer scuze pacienţilor, care trebuie să suporte anumite schimbări şi reorganizări, precum şi personalului medical care este nevoit câteodată să reorganizeze activitatea medicală din cauza lucrărilor. Dar faptul că aceste lucrări de construcţie se desfăşoară ne face să spunem că suntem pe calea cea bună în privinţa realizării obiectivelor noastre pentru asigurarea siguranţei pacienţilor noştri”, a afirmat dr. Konrád Judit.

Potrivit directorului general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, Adrian Chiorean, lucrările de execuţie propriu-zise vor începe cel mai târziu într-o lună de acum încolo.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.