Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost finalizat Dispeceratul Unic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » A fost finalizat Dispeceratul Unic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita
A fost finalizat Dispeceratul Unic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita

A fost finalizat Dispeceratul Unic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita

  • Pe lângă ISU-SMURD şi Ambulanţă, aici urmează să fie relocate toate componentele pentru situaţii de urgenţă şi ordine publică: 112, inspectoratele de poliţie şi jandarmi, Serviciul Salvamont şi serviciile voluntare

Amenajarea şi dotarea Dispeceratului Unic care este dislocat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita s-a întins pe durata a doi ani, iar costurile s-au ridicat la 200.000 de lei, cea mai mare parte a sumei fiind suportată de Consiliul Judeţean Harghita. Săptămâna aceasta, spaţiul a fost prezentat presei, la eveniment fiind prezenţi col. Stelian Cimpoeşu – inspectorul şef al ISU Harghita, Isabela Prodan – subprefectul judeţului Harghita, Borboly Csaba – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi Albert Csaba – preşedintele Asociaţiei Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

Col. Stelian Cimpoeşu arăta că, în prezent, în acest dispecerat îşi desfăşoară activitatea ISU-SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean, pe partea de stingere şi ajutor calificat. Însă, odată cu armonizarea legislaţiei, aici urmează să funcţioneze şi celelalte componente: Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu 112, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Serviciul Salvamont şi un reprezentat al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

„Este o viziune nouă, modernă. Este gândit în sensul de a coordona toate activităţile judeţului dintr-un singur loc. Toată activitatea din acest dispecerat este coordonată de către ofiţerul de serviciu pe unitate. Acest ofiţer de serviciu are în sprijin şi componentele de conducere şi coordonare (grupele operative care se activează într-un timp foarte scurt şi cele 3 subunităţi de intervenţie care sunt permanent pregătite)”, spunea inspectorul şef al ISU Harghita.

Isabela Prodan a apreciat colaborarea pe care „au avut-o întotdeauna autorităţile locale cu serviciile lor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu serviciile profesioniste, în speţă cu ISU «Oltul» al judeţului Harghita”, precum şi „sprijinul pe care l-a acordat întotdeauna CJ, atât autorităţilor locale în a manageria şi a organiza serviciile voluntare, dar şi inspectoratului în momentul în care a fost nevoie şi nu numai”.

Borboly Csaba spunea că realizarea Dispeceratului Unic reprezintă o bună practică, care ajută foarte mult la intervenţie. De asemenea, acesta arăta că investiţia este unică în ţară în sensul că aici vor activa şi reprezentanţii Salvamont şi ai serviciilor voluntare.

Albert Csaba a vorbit despre serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, subliniind faptul că în ultimii ani acestea s-au dezvoltat mult. Sunt prezente aproape în toate localităţile, iar în 48 sau 49 dispun de cel puţin o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Asta înseamnă că acolo sunt contractaţi între 20 şi 30 de voluntari din cadrul comunităţii.

„Noi credem şi suntem de acord cu dl inspector şef că forţa care poate să fie de folos în situaţii de urgenţă reprezintă, în primul rând, forţa care este la faţa locului, cel mai apropiat loc de eveniment. Şi serviciile voluntare pot face acest lucru.

Serviciile voluntare pentru serviciile profesioniste sunt nişte forţe complementare, de sprijin, de ajutor, ca misiunea lor să fie cât mai completă şi cât mai rapidă”, spunea Albert Csaba.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.