Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prof. Ilie Şandru, cetăţean de onoare al Iaşiului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Prof. Ilie Şandru, cetăţean de onoare al Iaşiului
Prof. Ilie Şandru, cetăţean de onoare al Iaşiului

Prof. Ilie Şandru, cetăţean de onoare al Iaşiului

  • Distincţia i se va înmâna miercuri, la Topliţa

Personalitate de marcă a Topliţei, redactor la revistele „Vatra veche” şi „Cadran (jurnal mureşean)”, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), Filiala Mureş-Harghita, profesor, personalitate marcantă a culturii din spaţiul transilvănean şi a legăturilor cu românii din spaţiul identitar românesc, Ilie Şandru a fost declarat cetăţean de onoare al Iaşiului, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local.

Distincţia i se va înmâna, într-un cadru festiv, miercuri, 13 decembrie, de la ora 12:00, în sala de şedinţe a Consiliului Local Topliţa.

În cadrul propunerii de atribuire a titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi, adresată Primăriei fostei capitale a Moldovei, directorul executiv al UZPR, Nicolae Băciuţ, scria ca distincţia să-i fie acordată „pentru întreaga sa activitate pusă în slujba învăţământului, culturii, artei, a promovării valorilor tradiţionale şi pentru acţiunile iniţiate pentru susţinerea idealurilor unioniste”.

„Ilie Şandru (n. 1935), privit ca un «senior al Cetăţii», este unul dintre modelele culturale fără egal din ultima jumătate de veac într-una din cele mai sensibile zone prin istoria şi geografia ei, Valea superioară a Mureşului, de la Topliţa la Reghin.

Personalitate complexă, Ilie Şandru a adunat calităţi de invidiat pentru o viaţă şi pentru un destin.

Înainte de toate, dascălul Ilie Şandru a adus lumină în mintea şi sufletele multor elevi, din şcoli din Bilbor şi Topliţa, copii ai locului şi, mai târziu, şi copii din Basarabia ruptă de patria mamă, care şi-au găsit la Topliţa casă bună, printre oameni de omenie, cu mult suflet.

A fost mereu cu privirea aţintită la ceea ce se întâmplă cu conaţionalii din zonă, dar şi cu cei din stânga Prutului, iniţiind sau participând la proiecte pentru integrarea culturală a basarabenilor.

(…) Dincolo de toate acestea, s-a remarcat publicistul Ilie Şandru, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, care a ştiut care este preţul informaţiei, al mărturiei, atât în presa locală şi, mai apoi, după decembrie 1989, în publicaţii din toată ţara: Sangidava, Angvstia, Acta Carpatica, Anuarul Arhivelor Mureşene, Vatra Veche, Cuvântul Liber, Curierul de Transilvania, ASTRA – Buzăul Ardelean, Colocviile de la Nicula, Familia română din Baia Mare, Steaua, din Cluj-Napoca, Credinţa străbună din Alba Iulia, Transilvania din Sibiu, Valori perene, din Roman, Naţiunea, Totuşi iubirea, Flacăra, Vremea, România Mare, Tricolorul, Românul, Ţara Noastră, Adevărul, din Bucureşti.

(…) Atunci când împrejurările au permis, ca fondator, Ilie Şandru a pus bazele celei mai puternice organizaţii civice din zonă, Fundaţia Culturală «Miron Cristea», dar îl regăsim activ şi în alte forme de implicare, de la Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, la Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei de Alba Iulia, mai întâi, şi apoi la cea a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a căror membru a fost mai multe legislaturi.

Fundaţia Culturală «Miron Cristea» este cea care a organizat sub bagheta lui Ilie Şandru 25 de ediţii ale unei manifestări de mare complexitate şi substanţă, Zilele «Miron Cristea», prin care s-au adunat în raftul de bibliotecă, sub genericul «Sangidava», 17 volume de studii şi cercetări, ale unor personalităţi ale vieţii spirituale, culturale, ştiinţifice din ţară şi străinătate.

(…) Şi-a demonstrat calităţile sale şi ca membru în diferite organizaţii culturale, civice sau profesionale, (…) să mai adăugăm cele 29 de cărţi pe care şi-a pus semnătura, ca autor? Publicistică, monografii, povestiri, romane, un univers existenţial, mărturie a unei atitudini exemplare faţă de condiţia celui care vrea să dea sens înalt existenţei sale. O operă literară consistentă, care s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea criticii de specialitate.

(…) Pentru activitatea sa, profesorul, publicistul şi scriitorul, animatorul cultural, omul politic Ilie Şandru, acesta a fost distins cu diplome, titluri şi ordine, dintre care menţionăm: Diploma aniversară a Uniunii «Vatra Românească» (1998), Diploma de Onoare şi titlul de Membru de Onoare al Uniunii Naţionale a Cadrelor militare şi de rezervă (2000), Ordinul «Meritul pentru Învăţământ» în gradul de Cavaler (2004), cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă şi a peste o jumătate de veac de activitate pusă în slujba comunităţii, Consiliul Local Topliţa i-a conferit onorantul titlu de «Cetăţean de Onoare» al municipiului Topliţa (2005). (…)

În ultimii ani, Ilie Şandru a mai fost distins cu aproape treizeci de diplome de excelenţă şi de onoare, precum şi cu premiul literar «Teiul de aur», acordat de Editura Geea din Botoşani (2016), Crucea «Sf. Ilie» a Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi placheta «O sută de personalităţi» acordată de Primăria municipiului Topliţa cu prilejul Centenarului Marii Uniri (2018).

(…) Ilie Şandru este legat de Iaşi nu doar prin participarea sa la diverse activităţi culturale, dar şi prin faptul că între 1960 şi 1965 a fost student al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, cursuri fără frecvenţă, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istorie – Limbă şi literatură română.

Atribuirea titlului de «Cetăţean de Onoare al Iaşiului» ar fi o recunoaştere a unei contribuţii exemplare, dincolo de geografii culturale şi politice, care îi sporeşte municipiului Iaşi aura care-l impune în conştiinţa publică, drept apărător şi susţinător al valorilor culturii de pe întreg cuprinsul naţional, din largul limbii române” – Nicolae Băciuţ.

Liviu C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.