Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectele finalizate în acest an în comuna Gălăuţaş şi cele care se află încă în desfăşurare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Proiectele finalizate în acest an în comuna Gălăuţaş şi cele care se află încă în desfăşurare
Proiectele finalizate în acest an în comuna Gălăuţaş şi cele care se află încă în desfăşurare

Proiectele finalizate în acest an în comuna Gălăuţaş şi cele care se află încă în desfăşurare

  • Primarul comunei, Radu Ţăran: „Pentru 2024, prioritar este să putem implementa proiectele”

În acest an, în comuna Gălăuţaş s-a reuşit finalizarea câtorva dintre proiectele care au ca scop dezvoltarea comunei, iar altele se află în desfăşurare. Într-o discuţie avută cu primarul comunei, Radu Ţăran, acesta a vorbit despre proiectele finalizate şi stadiul în care se află celelalte.

Primarul a menţionat în cadrul discuţiei trei proiecte importante care au fost finalizate. Cu ajutorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună a fost dotat cu un vehicul utilitar de tip UTV, echipat cu sistem de stingere incendii pentru situaţii de urgenţă, dispozitiv de împrăştiere material antiderapant şi lamă de zăpadă. Valoarea totală a proiectului este de 136.338,52 lei.

Tot prin AFIR, Grădiniţa „Prichindelul” a fost dotată în spaţiul interior cu paturi, jucării, mese, scaune, un videoproiector etc., iar în exterior a fost dotat spaţiul de joacă din curte, proiect în valoare de 66.057,32 lei.

Un alt proiect care a fost finalizat a constat în lucrări de întreţinere a infrastructurii terenului de sport la Baza de Agrement din comuna Gălăuţaş. Acest proiect a fost finanţat din bugetul local, cu 190.305,51 lei. La Baza de Agrement au loc activităţile desfăşurate în comună, printre care şi ziua localităţii, competiţii sportive sau sărbători.

Proiecte finanţate prin PNRR

În primăvara acestui an, primăria avea semnate 6 contracte de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiecare fiind în acest moment într-un stadiu diferit. Două proiecte vizau reabilitarea a 8 blocuri din comună. Despre acestea, primarul comunei spune că proiectul trece prin mai multe etape, contractul de finanţare este semnat, astfel prima etapă este finalizată, licitaţia şi proiectul tehnic fiind făcute. Conform contractului de finanţare, lucrările pentru primele 4 blocuri, în valoare de 8.428.611,62 lei, trebuie finalizate până în ianuarie 2025, iar următoarele 4 blocuri, în martie 2025, valoarea proiectului fiind de 6.376.775,20 lei. Potrivit primarului, lucrările vor reîncepe în primăvară, pentru că vremea din perioada iernii nu permite execuţia acestora.

Celelalte 4 proiecte vizează reabilitarea unor clădiri publice. Edilul a explicat că proiectarea şi execuţia pentru sediul primăriei au fost contractate. Astfel, s-a realizat eficientizarea energetică, fiind montate şi două staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice. Valoarea lucrărilor este de 1.184.724,55 pentru reabilitarea primăriei, iar 23.800,00 lei pentru punctele de reîncărcare.

Pentru Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton” – corpul A, sunt realizate planurile de proiectare şi execuţie, fiind realizată eficientizarea energetică. Valoarea proiectului este de 1.009.101,32 lei. În cazul acestor proiecte contractul de finanţare prevede ca lucrările să fie finalizate în august 2024.

Tot prin PNRR au fost semnate contractele pentru reabilitarea Căminului Cultural (valoarea proiectului este de 1.636.728,83 lei) şi a Grădiniţei „Prichindelul” (în valoare de 675.311,74 lei), care au termen de finalizare luna ianuarie 2025.

„Din primăvară vor începe lucrările peste tot, pentru comunitatea noastră le facem. Ne-am agăţat de tot ce am putut prinde, de finanţările care sunt la nivel de ţară”, spunea Radu Ţăran.

Pentru a sprijini cât mai mult comunitatea, primarul comunei spunea faptul că a fost semnat un contract de finanţare, prin PNRR, în valoare de 344.812,67 lei, care prevede sprijinirea populaţiei cu venituri mici pentru racordarea la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente în comuna Gălăuţaş.

Şi tot prin PNRR s-a depus cerere de finanţare pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 83 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi conexe din judeţ, în cadrul unui proiect în care Primăria Gălăuţaş este în parteneriat cu UAT judeţul Harghita prin Consiliul Judeţean Harghita (lider de proiect), UAT-urile din judeţul Harghita, Clubul Sportiv Şcolar Gheorgheni, Clubul Sportiv Şcolar Odorheiu Secuiesc şi Clubul Copiilor „Cimbora” Odorheiu Secuiesc.

Proiecte prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Prin Programul guvernamental „Anghel Saligny”, Radu Ţăran menţionează faptul că sunt două proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanţare. Unul vizează modernizarea spaţiului public din zona blocurilor vechi, cu o valoare de 1.832.313,64 lei, unde este semnat şi contractul de execuţie în urma licitaţiei, iar lucrările vor începe din primăvara anului viitor. Cel de-al doilea presupune extinderea reţelei de apă-canal a comunei, care are o valoare totală de 6.367.193,17 lei.

Pentru reabilitarea Corpului B din cadrul Şcolii Gimnaziale „Dumitru Gafton” a fost semnat contractul de finanţare, proiectul având o valoare de 7.300.366,91 lei, prin Administraţia Fondului de Mediu. Proiectul prevede eficientizarea energetică, acesta fiind în procesul de licitaţie pentru proiectare şi execuţie.

Un proiect important pe care primarul comunei speră să-l finalizeze a fost crearea unui parc fotovoltaic. Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate a fost realizat, urmează sesiunile de depunere a cererilor de finanţare.

În prezent se lucrează la un studiu de fezabilitate privind reţeaua de gaz. „Avem cererea de finanţare aprobată, în valoare de 13 milioane de lei”. Pentru acest proiect, comuna a primit co-finanţare din partea Consiliului Judeţean Harghita. „Doresc să mulţumesc Consiliului Judeţean Harghita pentru că au fost de acord să fiu sprijinit cu sume de bani pentru a ţine pasul cu co-finanţările pe care le avem pe diferite proiecte”, spune primarul.

„Aş vrea să le urez locuitorilor comunei Gălăuţaş sărbători fericite, sănătate, fericire şi tot ce îşi doresc. Să aibă încredere că nu-i vom dezamăgi”, a transmis Radu Ţăran.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.