Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problemele create de practicanţii de off-road în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş au persistat şi în vara care a trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Problemele create de practicanţii de off-road în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş au persistat şi în vara care a trecut
Problemele create de practicanţii de off-road în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş au persistat şi în vara care a trecut

Problemele create de practicanţii de off-road în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş au persistat şi în vara care a trecut

Şi în sezonul estival care a trecut, o problemă serioasă pentru administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB-H) a fost generată de persoanele care intră cu vehicule motorizate în aria naturală protejată. De altfel, în ultimii ani, pasionaţii de off-road creează cele mai multe dificultăţi personalului parcului naţional, deoarece ignoră indicatoarele, intră cu ATV-uri, motociclete sau maşini de teren în aria protejată, distrug solul, sperie animalele sălbatice, dar deranjează şi persoanele care vin în parc în drumeţie, pentru linişte şi aer curat.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna, ne-a declarat ieri că, împreună cu personalul de care dispune aria protejată şi cu jandarmeria montană, sunt în teren, în special în sezonul estival şi în weekend-uri, în zonele unde sunt probleme, fiind aplicate amenzi celor care sunt identificaţi cu vehicule motorizate. În parcul naţional rangerii au aplicat sancţiuni în baza legislaţiei ariilor protejate, iar în afara parcului jandarmii montani au dat amenzi în baza reglementărilor privind circulaţia cu autovehicule în afara drumurilor publice, fiind interzisă inclusiv pe pajişti sau în pădure.

Directorul PNCB-H a spus că mai nou sunt şi ghizi care vin cu turişti în zonă şi care ştiu despre problema aceasta, semnalând prezenţa maşinilor. Astfel, de exemplu, când urcă pe Hăşmaşul Mare sau pe Hăşmaşul Mic şi văd ATV-uri sau maşini de teren în zonă anunţă administraţia parcului, fac filmări, poze şi le trimit pe whatsapp rangerilor. „Deci şi turiştii ne informează dacă sunt astfel de situaţii”, a precizat Hegyi Barna. Acesta a spus însă că le sunt trimise fotografii şi cu motociclişti, dar până ajung rangerii sau jandarmii montani au dispărut şi nu au cum să-i ajungă. „Şi în momentul de faţă am doi colegi în zona respectivă, pe Hăşmaşul Mare, Hăşmaşul Mic. E o zonă destul de mare. Sunt acolo, în schimburi, dar nu putem să fim şi noi pe teren 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe săptămână”.

Plăcuţele de înmatriculare sunt înlăturate pentru a nu putea fi identificaţi

O altă problemă în identificarea celor care intră în aria protejată cu vehicule motorizate este că îşi scot plăcuţele de înmatriculare. Ei ştiu că pot fi pozaţi de turişti sau filmaţi de camerele de observaţie a faunei şi dau jos plăcuţele de înmatriculare. Sunt totuşi cazuri în care se primesc poze de la turişti, putându-se citi numerele de înmatriculare. În baza acestor imagini se solicită de la prefectură, de la Serviciul înmatriculări, numele proprietarului, căruia i se trimite amenda. Amenzile sunt cuprinse între 30.000 şi 60.000 lei, în cazul persoanelor juridice, şi între 5.000 şi 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice.

Directorul PNCB-H a arătat că „amenzile sunt contestate în proporţie de 100%” în instanţă. Şi în momentul de faţă sunt pe rol câteva procese în care administraţia parcului se judecă cu indivizi care au fost amendaţi. Acesta a precizat că în anumite cazuri respectivele persoane cheltuiesc mai mult pe avocaţi decât dacă ar achita amenda. Pentru persoane fizice, amenda minimă este de 5.000 de lei, iar dacă plăteşte în termen de 15 zile trebuie să achite 2.500 de lei, „dar avem cazuri în care ne judecăm de 3 ani şi cred că dânşii au cheltuit mai mult pe avocaţi decât dacă plăteau amenda”.

Hegyi Barna a dat şi exemplul în care o maşină era înregistrată pe numele unei persoane juridice şi în acest caz amenda minimă este de 30.000 de lei, din care au fost achitaţi 15.000 lei în termenul de 15 zile, după care sancţiunea a fost contestată în instanţă. Conform sursei citate, amenda a fost achitată pentru ca, în cazul în care contravenientul pierde procesul, să nu trebuiască să plătească 30.000 lei. Şi au pierdut în prima instanţă, însă au făcut recurs.

De altfel, Hegyi Barna a spus că nicio contravenţie nu a fost anulată de instanţă. Au fost într-adevăr cazuri în care instanţa a schimbat amenda în avertisment, dar fapta a rămas.

Mulţi dintre cei care intră cu vehicule motorizate în parcul naţional sunt cetăţeni străini

Şi în această vară s-a menţinut trendul din anii trecuţi. Şi anume, în parc intră cu vehicule motorizate atât localnici, turişti din ţară, cât şi cetăţeni străini. Directorul parcului a dat şi un exemplu în care a fost atenţionat de colegii săi de la Parcul Natural Apuseni că s-a organizat o aşa-numită „expediţie internaţională”, care a pornit cu 30 de maşini din Polonia sau Cehia, cei în cauză fiind prinşi în aria protejată amintită cu vehicule motorizate şi amendaţi, însă aveau un traseu care trecea şi prin zona noastră. Hegyi Barna a spus că au fost atenţi şi i-au văzut trecând cu maşinile prin Cheile Bicazului, Lacu Roşu, dar nu au ieşit de pe drumurile publice şi nu au intrat în aria protejată.

De asemenea, foarte mulţi turişti vin din Ungaria şi descarcă de pe Internet track-uri GPS. Hegyi Barna a dat exemplul unui grup de motociclişti, care au mai fost prinşi, în urmă cu câţiva ani, în PNCB-H. Aceştia vin în fiecare an şi „este o tradiţie” să urce pe Hăşmaşul Mare. „Vă daţi seama că în Ungaria nu pot face aşa ceva, pentru că amenzile sunt mari şi se poate inclusiv confisca vehiculul. La noi, suntem câţiva rangeri, câţiva jandarmi montani, în toată ţara, care încearcă să aplice această legislaţie. Suprafeţele sunt mari, o mulţime de doritori localnici şi străini şi suntem câţiva care încercăm să facem faţă”.   

Acesta a precizat că nici amenda nu e foarte mare pentru un cetăţean străin. „Când au fost prinşi de colegii de la Parcul Natural Apuseni, toţi au achitat fericiţi amenda”.

O soluţie în rezolvarea acestei probleme ar fi, potrivit sursei citate, modificarea legislaţiei, în sensul de a se reglementa posibilitatea de a se confisca vehiculele motorizate ale celor care întră în mod repetat în perimetrul parcului. De asemenea, amenzile să fie drastice. „Cam asta ar fi soluţia. Dacă se duce vestea că două ATV-uri şi un autoturism de teren au fost confiscate de către administratorii ariilor protejate, atunci o să fie mai atenţi. Dar până atunci nu cred că putem să facem faţă”, a punctat Hegyi Barna.

Directorul PNCB-H a arătat că în momentul de faţă există şi un aspect pozitiv în ceea ce priveşte procesul de modificare a legislaţiei pentru diminuarea acestui fenomen. Până acum Jandarmeria nu putea să aplice sancţiuni contravenţionale în ariile protejate. Însă în momentul de faţă, alături de câţiva colegi din ţară, lucrează împreună cu ministerul de resort la o propunere de modificare a OUG 57 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Iar un articol se referă la posibilitatea Jandarmeriei de a aplica legislaţia ariilor protejate şi astfel jandarmii să poată aplica amenzi.

Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş a fost înfiinţat în 1990 pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea ecoturismului şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării naturii. Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice.

PNCB-H are o suprafaţă totală de aproximativ 6.800 hectare şi se întinde pe raza teritorială a judeţelor Harghita şi Neamţ. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.