Din analiza DS Harghita privind paza pădurilor pe primele 9 luni ale anului:Scădere a volumului de lemn tăiat ilegal | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza DS Harghita privind paza pădurilor pe primele 9 luni ale anului:
Scădere a volumului de lemn tăiat ilegal
<h5><i>Din analiza DS Harghita privind paza pădurilor pe primele 9 luni ale anului:</i></h5>Scădere a volumului de lemn tăiat ilegal

Din analiza DS Harghita privind paza pădurilor pe primele 9 luni ale anului:
Scădere a volumului de lemn tăiat ilegal

În primele 9 luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita s-au tăiat ilegal 74 metri cubi de material lemnos, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021, când s-au înregistrat 140 mc. În acest an, din cantitatea totală de lemn tăiată ilegal, aproape 33 mc au fost de pe suprafeţele proprietate publică a statului, iar restul de pe terenurile forestiere ale altor proprietari (proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, proprietate privată diviză a formelor asociative sau a persoanelor fizice), dar administrate de direcţia silvică.

Valoarea totală a pagubelor înregistrate în acest an, în urma acestor exploatări ilegale, a fost de 50.622 lei.

Datele statistice reies din Analiza activităţii de pază a pădurilor pe primele nouă luni ale anului 2022, realizată de specialiştii DS Harghita. În perioada analizată au fost constatate un număr de 17 infracţiuni săvârşite pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita, faţă de 22 de astfel de fapte înregistrate în primele 9 luni din 2021. Din acestea, 7 au fost înregistrate pe suprafeţele proprietate publică a statului, iar 10 pe terenurile forestiere ale altor proprietari, dar administrate de DS Harghita.

În acest an nu a fost aplicată nici o amendă. Creşterea numărului infracţiunilor constatate în ultimii doi ani şi scăderea contravenţiilor, după cum am mai arătat, se datorează modificărilor aduse Codului silvic în 2020. Una dintre modificări prevede că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

În primele 9 luni ale acestui an, conform documentului citat, o cantitate de 76 metri cubi de material lemnos tăiat ilegal a fost abandonată în pădure, faţă de 62 mc în 2021. Volumul de material lemnos găsit de pădurari pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita este valorificat prin licitaţie publică.

În acest an nu a fost înregistrat material lemnos care să nu fie justificat de personalul silvic.

În 2022, până în octombrie, au fost efectuate 18 controale la instalaţiile de debitat lemn rotund în cherestea, împreună cu reprezentanţii poliţiei, nefiind aplicată nicio sancţiune. Anul trecut au fost efectuate 25 de astfel de controale, fiind aplicate trei amenzi.

În perioada amintită, pe suprafeţele administrate de direcţia silvică nu au fost înregistrate cazuri de păşunat abuziv sau incendii în fond forestier.

Cele mai multe infracţiuni au fost constatate la Ocolul Silvic Topliţa, urmat de cel din Borsec

Potrivit datelor statistice oferite de Direcţia Silvică Harghita, cele mai multe infracţiuni au fost constatate la Ocolul Silvic (OS) Topliţa. În primele 9 luni din an au fost constatate la acest ocol silvic 7 infracţiuni, în scădere faţă de 2021, când s-au înregistrat 13 astfel de fapte. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal de pe suprafeţele administrate de OS Topliţa a fost de 23 metri cubi, faţă de 87 mc în 2021.

Conform analizei, la OS Borsec s-au constatat cinci infracţiuni, în 2021 nefiind înregistrate astfel de fapte în primele 9 luni. Cantitatea de material lemnos tăiată ilegal a fost de 28 mc.

La OS Tulgheş, în acest an au fost constatate trei infracţiuni, la fel ca în anul anterior analizei, în urma cărora s-au tăiat ilegal 20 mc material lemnos.

La OS Homorod au fost înregistrate, în acest an, două infracţiuni, în scădere faţă de 2021, când s-au constatat cinci fapte penale.

La OS Miercurea-Ciuc nu a fost constatată nicio infracţiune. Pe de altă parte, la acest ocol silvic au fost găsiţi abandonaţi toţi cei 76 mc material lemnos.

Amenzi de 52.000 de lei în urma controalelor la circulaţia materialului lemnos

În primele nouă luni ale anului, personalul silvic din cadrul DS Harghita a efectuat 491 acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos, pe întreg teritoriul judeţului, din care 188 împreună cu poliţişti. Numărul acestor verificări a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 405. În urma acestor controale, în acest an au fost aplicate 54 de amenzi, în valoare de 52.000 lei. Anul trecut au fost aplicate 41 de amenzi, în valoare de 40.000 lei.

În urma acestor acţiuni de control, au fost confiscaţi 80 de metri cubi de material lemnos, din care 67 mc au fost lemn de foc şi 13 mc lemn de lucru.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.404 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.