Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Problema cornului din şcoli adusă din nou în discuţie la Colegiul Prefectural | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Problema cornului din şcoli adusă din nou în discuţie la Colegiul Prefectural
Problema cornului din şcoli adusă din nou în discuţie la Colegiul Prefectural

Problema cornului din şcoli adusă din nou în discuţie la Colegiul Prefectural

Pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri, s-au aflat 3 puncte. Direcţia de Sănătate Publică a prezentat o analiză a bolilor transmisibile, de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice am putut afla câteva aspecte din economia judeţului, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură ne-a spus câţi fermieri sunt în judeţ şi câte zeci de milioane de euro iau aceştia în fiecare an. Dar asupra acestor aspecte vom reveni în numerele viitoare, acum propunând să ne oprim la diverse, acolo unde s-a discutat despre primii paşi care se doresc a fi făcuţi imediat după alegeri, dar şi despre o problemă de final de an – calitatea cornurilor distribuite în şcoli.

Cornuri aduse în judeţ din Prahova

Aflat la şedinţă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea că grupul parlamentar UDMR i-a solicitat să înainteze un pachet pentru modificări legislative care să fie propuse pentru negociere cu celelalte partide care au intrat în Parlament. Iar cu această ocazie a solicitat sprijinul directorilor instituţiilor din judeţ pentru ca împreună să stabilească ce modificări ar trebui aduse legilor.

În acelaşi timp, acesta semnala şi o altă problemă ivită în cadrul derulării programului Lapte şi Corn din şcoli, şi anume că pe raza judeţului au început să se distribuie cornuri care nu sunt fabricate de către firma care a câştigat licitaţia. Cu alte cuvinte, firma care a câştigat licitaţia pentru furnizarea cornului în majoritatea localităţilor din judeţ aduce produsul din alt judeţ (Prahova), de la o altă firmă producătoare, situaţie în care preşedintele CJ Harghita solicită implicarea şi, totodată, sprijinul Direcţiei pentru Sănătate Publică şi a Consiliului Concurenţei.

„Având în vedere şi grija asupra sănătăţii copiilor – spunea Borboly Csaba – ar trebui clarificată această situaţie: cine răspunde dacă se întâmplă ceva, care dăunează sănătăţii copilului? Cine răspunde dacă noi nu avem contract cu acea societate care produce cornul?”.

Acesta mai spunea că de multe ori cornurile sunt livrate o singură dată pe săptămână sau chiar la două săptămâni, caz în care îi solicită inspectorului şcolar general ca directorii şcolilor să nu preia aceste cornuri.

Referitor la această problemă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tár Gyöngyi, spunea că ştie situaţia şi că sunt copii, părinţi care i-au spus că aceste cornuri au calitate foarte slabă. Dar că, în acelaşi timp, îi roagă pe aceştia, pe profesori şi directorii de şcoli, ca atunci când se confruntă cu astfel de cazuri să depună sesizări scrise, pentru a şi putea efectua controale.

La rândul lui, prefectul judeţului, Adrian Jean Adrian, era de părere că unde trebuie umblat este la contractele semnate cu aceste firme. „Eu, totuşi, rămân la concluzia juridică, şi anume că există un contract; fiind şi el un contract-cadru încheiat cu firma respectivă sau cu formele respective – ca orice contract din lumea asta – spune foarte clar şi impune obligaţii exclusive pentru părţile contractante, obligaţii bilaterale. Cred că acolo ar trebui puţin apăsată pedala şi văzut de ce firma nu-şi respectă obligaţiile şi ce sancţiuni contractuale există în contractul respectiv. Şi, într-adevăr, dacă există probleme punctuale în unităţile de învăţământ sau există sesizări ale părinţilor sau ale cadrelor didactice, acestea trebuie şi arătate firmei respective – domnule, dacă nu-ţi reînnoieşti şi nu-ţi respecţi clauzele contractuale, discutăm altfel. Eu cred că aici ar trebui umblat mai mult”, spunea Adrian Jean Andrei.

În concluzie, prefectul judeţului era de părere că aceasta este una dintre legile care trebuie modificată astfel încât să ofere posibilitatea producătorilor locali să-şi pună în valoare produsele. Mai ales în condiţiile în care se aduce lapte din Dorna ori din alte părţi ale ţării, deşi judeţul are o zootehnie dezvoltată, iar produsele de panificaţie sunt aduse tocmai din judeţul Prahova.

Propuneri de buget pentru 2017

Borboly Csaba a mai spus în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural că a primit o serie de propuneri, din partea Jandarmeriei, pentru bugetul de anul viitor şi că a purtat discuţii şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

În acelaşi timp, însă, se arăta dezamăgit că legea nu mai permite sprijinirea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita, mai exact finanţarea Galei Sportului din acest an. Motivul: suma maximă care poate fi cheltuită este de 10.000 de lei, iar Direcţia are aceşti bani, astfel că nu poate primi alţii în plus.

Tot legat de bugetul pentru anul viitor, Borboly Csaba spunea că ar trebui trimise grupurilor parlamentare UDMR şi PSD propunerile pentru judeţul Harghita, astfel încât să se încerce să se facă ceva în privinţa infrastructurii (fie că e vorba de drumuri ocolitoare, fie că e vorba de gara CFR din Miercurea-Ciuc), în sănătate, dar şi în alte domenii.

 Solicitări de sezon

După ce i-a mulţumit lui Borboly Csaba pentru colaborarea interinstituţională avută, Adrian Jean Andrei a transmis şi o solicitare instituţiilor cu atribuţii de control, cerându-le ca în această perioadă să aibă acţiuni în pieţe şi în târguri, să controleze atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care comercializează produse alimentare şi pomi de Crăciun.

În acelaşi timp, le-a solicitat reprezentanţilor de la Drumuri Judeţene şi Drumuri Naţionale să ia toate măsurile ca traficul pe şoselele harghitene să se desfăşoare în condiţii bune şi fără evenimente rutiere.

∗∗∗

A devenit tradiţie ca ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, care se desfăşoară în preajma Crăciunului, să primească şi un aer de sărbătoare, astfel că şi în acest an un grup de colindători de la Vânătorii de Munte au vestit Naşterea Domnului.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.