Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Harghita au fost finanţate 206 proiecte, în valoare totală de peste 244 de milioane de euro | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Harghita au fost finanţate 206 proiecte, în valoare totală de peste 244 de milioane de euro
Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Harghita au fost finanţate 206 proiecte, în valoare totală de peste 244 de milioane de euro

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în judeţul Harghita au fost finanţate 206 proiecte, în valoare totală de peste 244 de milioane de euro

  • Vizită tehnică de lucru a reprezentanţilor ADR Centru la proiecte finanţate din fonduri europene coordonate de agenţie în judeţ

În judeţul Harghita au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 un număr de 206 proiecte, cu o valoare totală de peste 244 de milioane de euro. Proiectele au fost implementate de Consiliul Judeţean Harghita, primării şi întreprinderi mici şi mijlocii din judeţ.

Datele statistice au fost prezentate luni, de directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Harghita, care a avut ca subiect implementarea proiectelor Regio din judeţ. Conferinţa de presă, susţinută împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a avut loc în cadrul unei ample vizite tehnice de lucru, efectuată de reprezentanţii ADR Centru, la proiecte finanţate din fonduri europene coordonate de agenţie în judeţ.

Directorul general al ADR Centru a spus că, pe lângă sprijinirea proiectelor depuse de autorităţile publice locale, s-au finanţat şi cele pentru dezvoltarea IMM-urilor din judeţ, deoarece, „dacă dezvolţi infrastructura şi condiţiile pentru afaceri, trebuie să dezvolţi întreprinderile mici şi mijlocii”.

„În ce priveşte finanţarea pe care noi am avut-o în judeţul Harghita, ea este destul de consistentă, rezultând şi datorită unei preocupări permanente. Consiliul Judeţean a fost (…) o bună interfaţă atât prin proiectele proprii pe care le-a asigurat, cât şi prin sprijinul acordat tuturor autorităţilor şi deschiderea ca acestea să poată să acceseze (n.n. – proiecte). Noi, prin Programul Operaţional 2014-2020, în judeţul Harghita am finanţat 206 proiecte, cu o valoare totală de peste 244 de milioane de euro. Consiliul Judeţean a avut aprobate zece proiecte a căror valoare depăşeşte 35 de milioane de euro. Acestea au fost pe drumuri judeţene, pe infrastructură de afaceri, pe infrastructură de turism, activităţi de salvamont în Băile Tuşnad şi Borsec şi, de asemenea, pe educaţie inclusivă, fiind vorba de centrul de la Ocland. Din 206 proiecte care au fost finanţate, 81 au fost pentru unităţile administrativ-teritoriale, iar 125 de proiecte, în valoare de peste 51 de milioane de euro, au finanţat dezvoltarea IMM-urilor. Tot pentru dezvoltarea IMM-urilor am finanţat, după 2007, 318 proiecte, în valoare de peste 92 de milioane de euro”, a declarat Simion Creţu.

Acesta a vorbit şi despre situaţia economică şi socială a judeţului Harghita. Potrivit acestuia, Harghita este unul din judeţele care se află „în partea a doua a clasamentului în ce priveşte principalii indicatori” economici şi sociali, dar este în creştere. Această situaţie se datorează faptului că judeţul Harghita se află în zonă montană, nu este conectat la infrastructura de transport şi că are o populaţie urbană destul de redusă, de 40,6% din populaţia judeţului.

Simion Creţu a apreciat în intervenţia sa preocuparea Consiliului Judeţean Harghita „pentru a formula politici corecte pe mai multe domenii de activitate”.

„Vreau să vă spun că la nivelul judeţului Harghita, din punct de vedere al politicilor de dezvoltare, cred că din regiune sigur este judeţul cu cele mai mari preocupări şi realizări, dar şi la nivel naţional, nu le-am comparat pe toate (…) că nu există asemenea statistici, dar e o preocupare pentru a formula politici corecte pe mai multe domenii de activitate. (…) V-am spus că are cele mai coerente politici de dezvoltare în domeniul economic, social, preocupare pentru dezvoltarea infrastructurii privind conectivitatea şi accesibilitatea în zone, preocupare pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, preocupare pentru dezvoltare a turismului şi valorificare a produsului turistic la nivelul judeţului Harghita. Un lucru foarte important care cred că s-a făcut foarte bine şi se face foarte bine este marketingul regional,  mă refer la regiune ca judeţul Harghita, a zonei respective, în care practic tot potenţialul care există să se facă cunoscut şi să se vândă foarte bine. De asemenea, se fac o serie de investiţii în patrimoniul cultural şi istoric, staţiuni balneare, în spaţii de cazări”, a explicat directorul general al ADR Centru.

Conform acestuia, în momentul de faţă se pot vedea o serie de progrese economice înregistrate de judeţul Harghita. Astfel, în judeţ, PIB-ul pe locuitor în 2021 a depăşit 45.000 de lei, „el este în urcare, deja, acuma ocupă locul 23 la nivel naţional”. Salariul mediu net în decembrie 2023 a ajuns la aproape 800 euro, înregistrând „o creştere spectaculoasă”, dacă analizăm din 5 în 5 ani. „Valoarea exporturilor a crescut în perioada 2011-2022 la 361 de milioane de euro, investiţiile străine directe sunt aproape 300 de milioane de euro, locul 31 la nivel naţional. Deci, acestea ar fi realizările şi asta am vrut să scot în evidenţă, toate aceste realizări s-au realizat prin preocuparea în principal a Consiliului Judeţean, prin politicile de dezvoltare, (…) complexitatea şi munca depusă în principal de dl preşedinte (n.n. – Borboly Csaba)”, a spus Simion Creţu.

La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a punctat faptul că este de bun augur să se vorbească despre fondurile europene, „care sunt necesare dezvoltării judeţului”. Acesta şi-a exprimat speranţa că în acest an, „chiar dacă este un an super electoral”, vor fi continuate proiectele care au fost stopate şi chiar vor fi începute unele noi. Borboly Csaba a spus că sunt pregătite proiecte în multe domenii, însă „cel mai important lucru” este să fie finalizate cele începute, cum ar fi drumurile judeţene sau incubatoarele de afaceri de la Bălan şi Cristuru Secuiesc.

Borboly Csaba a mulţumit reprezentanţilor ADR Centru pentru sprijinul acordat entităţilor publice şi private din judeţul Harghita în implementarea proiectelor.

În vizita din judeţul Harghita, echipa ADR Centru a vizitat, printre altele, şi incubatoarele de afaceri din Odorheiu Secuiesc şi Bălan, obiective din Homorod Băi, drumuri judeţene etc. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.