Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primele ninsori și-au făcut apariția și în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Primele ninsori și-au făcut apariția și în Harghita
Primele ninsori și-au făcut apariția și în Harghita

Primele ninsori și-au făcut apariția și în Harghita

  • La vârful Bucin, stratul de zăpadă măsura doi centimetri la primele ore ale dimineții; a nins și la Băile Harghita

Marți, 20 septembrie, temperaturile au coborât în zonele montane sub limita înghețului, valoarea  minimă consemnată în județul Harghita, de minus 0,5 grade Celsius, fiind înregistrată la Stația Meteorologică Bucin.

Și-au făcut apariția și primii fulgi de zăpadă: la Vârful Bucin stratul de nea proaspăt depus depășește doi centimetri, și la Băile Harghita acoperișurile caselor s-au albit.

„A început de dimineață pe la 5:00. Întâi a fost lapoviță și apoi a dat în ninsoare. Și acum ninge. Gata, e mijlocul lunii septembrie și aici, la noi, întotdeauna ninge ori înainte de 15 septembrie, ori după 15, nu mai târziu de 24 septembrie, că de 15 ani tot notez datele despre vreme. Zăpada asta este primul semnal de alarmă pentru cei care încă nu și-au cumpărat lemne de foc”, ne spune Hajdu Mihail, un localnic din stațiunea montană Băile Harghita, situată la o altitudine de peste 1.300 de metri, la doar 20 de kilometri de Miercurea-Ciuc.

Deja de o săptămână localnicii sunt nevoiți să facă focul în sobele de teracotă. De nevoie, nicidecum de voie, căci lemnul s-a scumpit mult de anul trecut.

„Dacă nu avem 20 de grade Celsius în casă, nu rezistăm. Dar e scump lemnul, anul acesta am luat lemn de fag de la Ocna de Sus cu 450 de lei metrul cub, m-a costat 5.000 de lei pentru toată iarna. Anul trecut am plătit lemnul cu 350 de lei metrul cub, iar acum cu 100 de lei mai scump. O să tot facem foc până în mai anul viitor, că așa e la noi aici, atunci se termină iarna. E greu, mai ales pentru oamenii vârstnici, cu pensii mai mici, că totul e scump acum, și mâncarea, și curentul, și apa, totul”, adaugă Hajdu Mihail.

Frigul a început să se simtă în ultima săptămână și în localitățile mai joase, așa că începând din data de 8 septembrie GOSCOM a început să furnizeze încălzire în sistem centralizat. Primele au fost încălzite spitalele, iar de ieri s-a dat căldură și în trei grădinițe, la solicitarea conducerii acestora.

Biró Hajnalka, directoarea Societății de Gospodărire Comunală GOSCOM Miercurea-Ciuc, ne-a declarat că furnizarea încălzirii va începe deocamdată la solicitarea instituțiilor publice, iar pentru populație – de îndată ce se vor întruni condițiile legale: după ce temperaturile vor scădea timp de trei zile consecutiv la plus 10 grade Celsius între orele 20:00 și 6:00.

„Dacă în următoarele zile se vor îndeplini condițiile legale, noi suntem pregătiți să furnizăm încălzirea și la apartamentele racordate la sistemul centralizat chiar de săptămâna viitoare, cu program dimineața și seara. Termenele acordate locatarilor pentru finalizarea lucrărilor de întreținere și reparații la sistemul de încălzire au fost afișate pe fiecare bloc și am început deja verificările sistemelor: acum suntem în Spicului și continuăm”, a declarat Biró Hajnalka.

Potrivit sursei citate, în prezent, în Miercurea-Ciuc sunt racordate la sistemul centralizat 1.760 de apartamente și furnizarea încălzirii se va face la solicitarea asociațiilor de proprietari.

„Suntem permanent în discuții cu asociațiile de proprietari, dar se pare că locatarii se mai gândesc, vor să mai economisească și încă nu doresc să se dea drumul la încălzire. Avem și câteva asociații cu datorii mari, dar încercăm să facem tot posibilul să-i convingem pe locatarii restanțieri să își achite datoriile, pentru a nu avea nimeni de suferit din cauza lipsei încălzirii. Oricum, trebuie știut că la noi nu s-a scumpit prețul energiei termice, el a rămas la 250 de lei/gigacalorie. În consecință, încălzirea în sistemul centralizat este mai ieftină pentru populație în prezent, decât cea pe gaz sau pe curent electric”, a precizat directoarea GOSCOM Miercurea-Ciuc.

Potrivit sursei citate, în contextul scumpirii prețurilor la utilități, în Miercurea-Ciuc au fost înregistrate mai multe cereri de rebranșare a unor apartamente la sistemul de încălzire centralizat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.