Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăvara urşii sunt mai flămânzi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Primăvara urşii sunt mai flămânzi
Primăvara urşii sunt mai flămânzi

Primăvara urşii sunt mai flămânzi

 Primele cazuri de atacuri ale urşilor din acest an

Primele cazuri din acest an de atacuri ale urşilor au apărut în mai multe zone ale judeţului Harghita, fiind ucise animale aflate la păşunat.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, a declarat că până în prezent s-au înregistrat şase cazuri – în localitatea Tulgheş, unde au fost două astfel de atacuri, şi în Plăieşii de Jos, Cârţa, Odorheiu-Secuiesc şi Mărtiniş. În toate cazurile, urşii au mers pe islazurile comunale şi au atacat şi ucis vite tinere. Maiştrii de vânătoare, care efectuează observaţii privind comportamentul animalelor sălbatice, spun că primăvara urşii sunt mai flămânzi, pornesc în căutare de hrană şi, nu de puţine ori, s-a observat că merg din instinct în zonele de păşunat şi atacă vitele.

O comisie mixtă formată din specialişti de mediu şi reprezentanţi ai primăriilor au întocmit dosare de despăgubire, care vor fi înaintate Ministerului Mediului. Potrivit sursei citate, despăgubirile se plătesc cu destul de mare întârziere.

„Statul ar trebui să aibă disponibilitatea de a plăti la timp despăgubirile provocate de acest animal protejat. Dacă oamenii ar fi despăgubiţi la timp, acceptabilitatea socială a ursului s-ar îmbunătăţi şi aceste animale nu ar mai fi atât de hulite şi prigonite”, a declarat, pentru Agerpres, Domokos László.

De la începutul anului s-au înregistrat şi pagube provocate de mistreţi în culturile agricole, în special în cele de cartofi.

Anul trecut s-a înregistrat o creştere a pagubelor provocate de animalele sălbatice. La Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost semnalate 242 de cazuri de pagube provocate de sălbăticiuni, aproximativ 200 dintre acestea fiind produse de urşi. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.