Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul municipiului Gheorgheni: „Avem un decalaj de 20 de ani la Gheorgheni. În patru ani nu putem să recuperăm aceste decenii” (2) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Primarul municipiului Gheorgheni: „Avem un decalaj de 20 de ani la Gheorgheni. În patru ani nu putem să recuperăm aceste decenii” (2)
Primarul municipiului Gheorgheni: „Avem un decalaj de 20 de ani la Gheorgheni. În patru ani nu putem să recuperăm aceste decenii” (2)

Primarul municipiului Gheorgheni: „Avem un decalaj de 20 de ani la Gheorgheni. În patru ani nu putem să recuperăm aceste decenii” (2)

  • Starea drumurilor din Gheorgheni şi a celui spre Lacu Roşu creează nemulţumiri atât celor care sunt în trecere, cât şi locuitorilor municipiului. Timp de 12 ani, până în 2020, Primăria Gheorgheni a fost condusă de edili aleşi pe listele PCM. La alegerile din toamna anului trecut, primar al municipiului Gheorgheni a fost ales Csergő Tibor-András (UDMR).La jumătate de an de la preluarea mandatului, am stat de vorbă cu actualul primar al municipiului Gheorghenidespre ce a moştenit în cadrul instituţiei de la vechea conducere, starea drumurilor, a investiţiilor, bugetul din acest an, dar şi alte subiecte.

După ce în prima parte a discuţiei actualul primar a detaliat ce a „moştenit” de la fosta conducere, în continuare vom relata, printre altele, despre cum a fost planificat bugetul pe acest an, ce lucrări de reparaţii sau reabilitare a drumurilor sunt proiectate a se realiza sau despre investiţiile din staţiunea Lacu Roşu.

Csergő Tibor-András a spus că în localitate sunt în derulare sau în proiectare în acest an foarte multe investiţii. Însă, susţine acesta, într-un municipiu atât de mic numărul mare de investiţii este un pericol, „fiindcă nu avem nici resursele umane de a face managementul necesar şi din cauza aceasta sunt probleme şi tot aşa avem probleme cu contribuţiile proprii”. Acesta a explicat că la fiecare investiţie municipalitatea trebuie să aibă o contribuţie proprie consistentă. La proiectele finanţate din fondurile Uniunii Europene contribuţia proprie este de 2%, „dar întotdeauna sunt anumite cheltuieli neeligibile, neprevăzute care trec de 2% şi devin chiar 20%”. De asemenea, şi la proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) există obligaţia ca beneficiarii să aibă această contribuţie proprie, cum este cazul celor două proiecte de apă şi canal, despre care am amintit în prima parte a discuţiei.

Totodată, prin PNDL se reabilitează drumurile de pe străzile Pescarilor, Belchiei, Gheorghe Doja, destinate traficului greu. Este vorba despre un proiect de peste 4 milioane lei. Execuţia lucrărilor a început în anul 2019 şi trebuiau finalizate în această primăvară, însă, spune edilul, „nici 50% din lucrări nu sunt efectuate”. Finanţarea prin PNDL este de 3,6 milioane lei, iar diferenţa până la 4,3 milioane lei, de 800.000 lei, trebuie asigurată în acest an din bugetul municipalităţii. Primarul şi-a exprimat speranţa că oraşul va primi sprijin de la CJ Harghita pentru a acoperi această cofinanţare. „Este foarte important să terminăm acest tronson pentru că traficul greu este deviat pe drumurile judeţene – Joseni, Ciumani etc. – şi locuitorii din comunele respective sunt oarecum revoltaţi, deoarece traficul greu trece pe lângă casele lor. Acum este o prioritate pentru noi să finalizăm până în octombrie acest proiect şi să deschidem drumul pentru traficul greu”, a spus Csergő Tibor-András.

Principalele prevederi bugetare pentru acest an

Primarul a explicat că 2021 este anul investiţiilor majore în infrastructură şi al reformei administrative la Gheorgheni. Concret, bugetul municipiului în acest an va fi format din venituri de 174,5 milioane de lei, la care se adaugă excedentul anilor precedenți de 7,18 milioane de lei, iar pe partea cheltuielilor sunt 181 milioane de lei. Din această sumă, peste 60 la sută sunt orientate către investiţii. „Trebuie să luăm în serios recuperarea impozitelor în perioada următoare, deoarece creanțele din restanțe se ridică la 14 milioane de lei, care este o sumă mai mare decât suma care intră într-un an calendaristic”, a precizat edilul.

Anul acesta punem accent ca toate drumurile să fie practicabile

De asemenea, a spus primarul, asfaltarea drumurilor este prioritară. Conform sursei citate, după cum am amintit deja, se doreşte finalizarea reabilitării drumurilor de pe străzile Pescarilor, Belchiei, Gheorghe Doja, dar şi de pe străzile Rozelor şi Constructorilor. Totodată, anul acesta se vor face pregătiri pentru construirea unui drum care ocoleşte oraşul dinspre Lăzarea spre strada Gării.

„Anul acesta punem accent ca toate drumurile să fie practicabile: reparaţii, plombări etc. În ceea ce priveşte reabilitarea străzilor, mai avem de aşteptat încă un an. Acum am demarat un nou proiect în ceea ce priveşte reabilitarea străzii Ghindei şi a Cimitirului şi sper că la anul o să se vadă schimbarea şi acolo”, a detaliat Csergő Tibor-András.

În ceea ce priveşte drumul naţional care leagă Gheorgheniul de staţiunea Lacu Roşu, primarul a precizat că recent a fost în localitate directoarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov. În urma discuţiei s-a concluzionat că în acest an se fac reparaţii, se toarnă covoare asfaltice „şi calitatea drumului va fi mult mai bună”. De asemenea, a continuat primarul, reabilitarea totală este tot o prioritate şi crede că de anul viitor „vom avea norocul să se înceapă”.

Investiţii în staţiunea Lacu Roşu

Staţiunea Lacu Roşu aparţine din punct de vedere administrativ de municipiul Gheorgheni. O parte din comercianţi, hotelieri, proprietari de pensiune din staţiune spuneau că toate taxele le plătesc către Consiliul Local Gheorgheni, însă municipalitatea nu investeşte suficient în staţiune sau nu se preocupă de ei. Astfel că l-am întrebat pe primar care este situaţia. „La Lacu Roşu sunt foarte multe probleme”. În acest an va demara un proiect de anvergură în ceea ce priveşte sistemul de apă şi canalizare. Mai exact, este vorba despre construirea staţiei de epurare şi a staţiei de captare. Primarul şi-a exprimat speranţa că în doi ani vor fi funcţionale.

De asemenea, există un proiect de reabilitare a iluminatului public în Gheorgheni, în cadrul căruia nu a fost inclusă şi staţiunea Lacu Roşu. Acum edilul doreşte să introducă şi staţiunea în acest proiect, deoarece de 10 ani nu s-a ocupat nimeni de această problemă.

În ceea ce priveşte reparaţia drumului din staţiunea Lacu Roşu, primarul spune că a purtat discuţii cu reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, dacă să-l preia această instituţie în administrare, ce avantaje sunt şi ce restricţii vor fi. „Acum am discutat şi trebuie să decidem cum e mai bine. Dacă avem capacitatea necesară de finanţare şi de execuţie, atunci rezolvăm noi porţiunea respectivă de 2-3 km, dacă nu, o vom preda Regionalei Braşov pentru a administra şi porţiunea respectivă de drum. Oricum districtul de la Lacu Roşu administrează drumul din afara staţiunii spre Cheile Bicazului şi până la limita UAT Gheorgheni”, a precizat edilul.

6,5 milioane de lei din fonduri guvernamentale pentru spitalul din Gheorgheni

În acest an se va pune accent şi pe finanţarea în domeniul sănătăţii, a explicat şeful administraţiei publice locale. Potrivit acestuia, spitalul din Gheorgheni a primit o sumă record din finanţare guvernamentală, în valoare de 6,5 milioane de lei, la care trebuie alocată contribuţia proprie. „Acest lucru va avea ca rezultat achiziţii semnificative şi, în acelaşi timp, începem proiectarea reabilitării spitalului vechi şi spitalului de boli infecţioase”, a precizat interlocutorul nostru.

Un proiect mai vechi la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae va demara în acest an

L-am întrebat pe primar şi despre o lucrare ce ar trebui realizată la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni. Este vorba despre pavarea curţii liceului. Primarul a spus că sunt proiecte făcute înainte şi care nu s-au finalizat.

În ceea ce priveşte pavarea curţii, acesta a precizat că „este o porţiune de grădină, pe care dorim ca anul acesta să o refacem”. Edilul a spus că nici nu a ştiut că este un proiect la acest liceu, acest lucru fiindu-i semnalat de directoarea instituţiei de învăţământ. „M-am bucurat că există aşa ceva şi am promis că anul acesta o să-l realizăm. Proiectul a fost făcut, în prima fază, de oraş. Proiectarea a fost finalizată acum 3-4 ani, iar acum trebuie reactualizată, după care vom demara execuţia. Este un proiect al oraşului, în valoare de aproape 350 de mii lei. În două etape cred că putem să-l realizăm, anul acesta şi în 2022. Dacă se actualizează devizul general, cred că se va modifica preţul. Dar este inclus în programul de investiţii, este clar”, a spus primarul.

Concluzii

În concluzie, privitor la buget, Csergő Tibor-András a subliniat că, chiar dacă 60% din bugetul total al unei unităţi administrativ-teritoriale sunt investiţii, „întotdeauna situaţia concretă a unui buget se vede când se finalizează execuţia bugetară”. Conform sursei citate, acum s-a făcut o proiectare, dar dacă nu se lucrează la parametri normali, atunci nu se cheltuiesc nici banii care fac parte din devizul general al investiţiilor. „Degeaba spun că vom aloca 100 milioane de lei dacă nu am capacitate şi cheltuiesc doar 5 milioane de lei. (…) Totdeauna contează cum cheltui banii”, a spus primarul.

De asemenea, acesta a precizat că urmărirea execuţiilor „nu prea” a fost realizată, chiar dacă a fost angajat diriginte de şantier. „Problema era că procedurile de predare sau de primire nu s-au respectat până la final. (…) Eu aş vrea să reprezint o schimbare de sistem şi o schimbare de mentalitate, ca primar. E foarte important. E foarte greu”, a evidenţiat Csergő Tibor, precizând că în momentul de faţă se duce „o luptă în ceea ce priveşte demolarea tradiţiilor nocive, să le numesc aşa, pe care le-am moştenit, care s-au înrădăcinat de-a lungul timpului”. „Schimbare de mentalitate şi transparenţă, aceasta e cel mai important”.

Iar ca o concluzie a întregii discuţii, primarul a spus: „Avem un decalaj de 20 de ani la Gheorgheni. În patru ani nu putem să recuperăm aceste decenii. Dar măcar să dăm un avânt, măcar să redirecţionăm puţin dezvoltarea oraşului şi e foarte important ca în următorii 3 ani şi jumătate să încercăm să aducem municipiul în secolul XXI. Chiar trăim în deceniul trei al secolului XXI, dar Gheorgheniul mai are de recuperat. În fiecare an dacă reuşim să recuperăm trei ani ar fi foarte bine, în orice domeniu”.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.