Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul fostului oraş minier Bălan: „Am reuşit în câţiva ani să avem mai multe finanţări şi proiecte decât în precedenţii 30 de ani la un loc” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul fostului oraş minier Bălan: „Am reuşit în câţiva ani să avem mai multe finanţări şi proiecte decât în precedenţii 30 de ani la un loc”
Primarul fostului oraş minier Bălan: „Am reuşit în câţiva ani să avem mai multe finanţări şi proiecte decât în precedenţii 30 de ani la un loc”

Primarul fostului oraş minier Bălan: „Am reuşit în câţiva ani să avem mai multe finanţări şi proiecte decât în precedenţii 30 de ani la un loc”

Multe proiecte în beneficiul locuitorilor oraşului Bălan au fost iniţiate în ultima perioadă de reprezentanţii administraţiei locale, fiind atrase fonduri semnificative pentru dezvoltarea unei localităţi care a fost timp de mulţi ani o localitate monoindustrială, principala sursă de venit fiind, în majoritatea cazurilor, activitatea de exploatare a minereului de cupru, fără ca societăţile comerciale sa aibă un impact semnificativ. Odată cu intrarea în declin a economiei naţionale după Revoluţia din 1989, soarta oraşelor de tip monoindustrial create de regimul comunist a fost pecetluită, iar complexul industrial al exploatării din localitatea harghiteană a început să îşi piardă treptat din investiţii, în anul 2006 mina fiind închisă. De atunci au fost derulate diverse investiţii, cu mai mult sau mai puţin succes, iar în prezent sunt în lucru proiecte majore, despre care am discutat cu actualul primar al oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban.

– Vă aflaţi la jumătatea actualului mandat de primar al oraşului Bălan. Dacă ar fi să privim puţin în urmă, ce puteţi să ne spuneţi despre aceşti doi ani, despre lucrurile pozitive şi eventual despre cele negative?

– Au fost cu siguranţă doi ani grei. Îmi reproşez în principal că nu am putut fi atât de mult pe cât mi-aş fi dorit alături de cetăţeni, pe teren. Dar când implementezi în paralel mai multe proiecte majore (apă-canal, reabilitare 6 blocuri, reabilitare-dotare grădiniţă, reabilitare-dotare şcoală gimnazială, reabilitare-modernizare muzeu, amenajare 4 zone verzi de dimensiuni mari) gradul de implicare la nivel decizional este major şi pune multe dificultăţi. Pozitiv este faptul că am reuşit să atragem banii necesari, că am reuşit să redevenim credibili pentru partenerii noştri (spre exemplu Consiliul Judeţean Harghita – lider în cadrul unui proiect pe care îl implementăm privind reabilitarea şi dotarea corespunzătoare a unei foste grădiniţe ca Incubator de Afaceri, dar şi chiar cu Guvernul României, avem o finanţare PNDL care se derulează pentru extinderea sistemului de apă şi canalizare şi pe Anghel Saligny avem în etapa de contractare proiectul pentru asfaltarea acestor străzi).

Trebuie să mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne sprijină: factori decizionali şi politici.

E greu la nivel local însă să mulţumeşti pe toată lumea. Avem şi câţiva „eroi” de Facebook care şi-au făcut o misiune din a ataca orice iniţiativă a autorităţii locale şi inclusiv din a ne reclama la toate organele de control, care ne vizitează cu o frecvenţă demnă de cauze mai bune.

– Ce alte proiecte importante au fost iniţiate în beneficiul locuitorilor oraşului?

– Am menţionat câteva, avem în etapa de contractare şi un proiect PNRR privind unele soluţii smart pentru staţii de încărcare, staţii de autobuz, tot pe PNRR sperăm să reabilităm termic blocul nr. 4 unde suntem majoritari proprietari ca UAT, zone de recreere din oraş şi lucrăm permanent pentru a identifica noi idei care să ducă în final la proiecte pentru dezvoltarea localităţii.

Foarte important din punctul meu de vedere este faptul că ne-am asociat în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Hăşmaşul Mare, iar aici am avut întâlniri de lucru şi am identificat câteva idei extrem de importante din perspectiva dezvoltării turismului. O să vedem în ce măsură vom reuşi să materializăm în anii ce vin aceste iniţiative.

Foarte important pentru noi este ca drumul judeţean 125A să fie realizat. Actualmente se lucrează la finalizarea părţii de proiectare tehnică, urmând ca acest proiect să fie depus spre finanţare din fonduri europene.

În rest am făcut tot ce am putut pentru a face paşi înainte. Am reuşit în câţiva ani să avem mai multe finanţări şi proiecte decât în precedenţii 30 de ani la un loc. Cred că asta spune multe.

– Lucraţi alături de o echipă tânără. Există implicare în derularea diverselor programe sau activităţi iniţiate de primărie din partea organizaţiilor de tineret şi a societăţii civile?

– La nivel local, pot să spun aşa, în primul rând locuitorii au ştiut cum să trimită reprezentanţi potriviţi în consiliul local şi la nivel de conducere a Primăriei Bălan. Avem un viceprimar tânăr şi implicat, iar membrii consiliului local au înţeles necesitatea de a fi de asemenea implicaţi şi flexibili. În virtutea implementării proiectelor de care am pomenit, buna colaborare cu membrii consiliului este esenţială. Avem zeci de şedinţe extraordinare în care de urgenţă trebuie să luăm decizii care privesc în mare majoritate implementarea proiectelor. Sunt multe ajustări de preţuri şi altele asemenea care necesită, în cadrul proiectelor, aprobări şi decizii imediate.

La nivelul aparatului propriu am încercat să atragem tineri calificaţi în colectiv, alături de funcţionarii mai vechi şi experimentaţi. Echipa creată are un volum mare de sarcini şi mulţumită acestora până acum am reuşit să nu avem probleme majore nici în gestionarea situaţiilor punctuale din oraş şi nici în implementarea proiectelor derulate.

Şi ONG-urile sunt destul de active la noi şi am căutat să colaborăm cu acestea în funcţie de domeniul de interes. Atunci când oamenii se asociază să contribuie la rezolvarea unor probleme punctuale din comunitate nu poate fi decât un semn bun, că democraţia şi spiritul civic funcţionează. Avem în jur de 8 ONG-uri care contribuie în comunitate. Cel mai nou ONG în acest sector este organizaţia locală Salvamont, înfiinţată recent şi deservită de voluntari din localitate.

– Nu mereu se întâmplă ca toţi locuitorii oraşului să fie de acord cu modul în care reprezentanţii administraţiei publice abordează diverse probleme. Bănuiesc că au fost exprimate nemulţumiri, de pildă, în legătură cu demolarea unor construcţii ridicate ilegal pe spaţiul public sau cu perturbările frecvente în ceea ce priveşte furnizarea apei potabile?

– Sigur, atunci când faci multe lucruri apar şi neplăceri. Atât la sistemul de apă şi canalizare, cât şi la proiectul privind amenajarea străzii Hăşmaş (acces către viitorul muzeu) a trebuit să demolăm construcţiile temporare ale oamenilor. Este vorba în special de garaje şi magazii. Evident, cei afectaţi şi-au manifestat, de cele mai multe ori, într-un mod civilizat, revolta. Oamenii înţeleg în general că astfel reuşim să dezvoltăm oraşul, dar este totuşi normal să abordăm fiecare caz în mod individual şi să identificăm soluţii, unde este cazul. Spre exemplu în ce-i priveşte pe cei care au nevoie de spaţiu de depozitare pentru combustibil lemnos.

– În ultima perioadă, urşii au cauzat probleme în mai multe localităţi ale judeţului. Este oraşul Bălan o excepţie?

– Avem astfel de probleme şi am procedat legal la relocarea urşilor care au fost prezenţi pe raza localităţii. De câteva săptămâni astfel de vizite nu au mai fost semnalate. Sper să fie aşa în continuare.

– Este Bălanul un oraş cu potenţial turistic?

– Bălanul, ca oraş, se întinde pe firul râului Olt, pe o distanţă de aproximativ 3 kilometri, într-un mic bazin înconjurat de forme de relief spectaculoase, munţi şi coline, iar în apropiere se află şi una dintre cele mai pitoreşti zone carstice din ţară, care din 1995 este sub ocrotire ca rezervaţie naturală, sub administraţia Consiliului local Sândominic şi a Ocolului Silvic Izvoru Mureşului, pe o suprafaţă de 800 hectare. Evident că putem vorbi despre un potenţial turistic bogat, mai ales că în zonă clima este favorabilă şi pentru practicarea sporturilor de iarnă. Avem în apropiere şi Piatra Singuratică, loc vizitat des şi de amatorii de escaladă, iar la poalele acesteia se află o cabană care oferă posibilităţi de cazare. În zonă se află şi vârfurile Ecem, Bălan, Fagul Cetăţii, Arama Olt şi Arama Neagră şi nu în ultimul rând Hăşmaşul Mare, vizitat în fiecare an de numeroşi turişti din ţară şi din străinătate. Amatorii de drumeţii pot vizita şi izvoarele râurilor Olt şi Mureş şi se pot bucura de peisaje pitoreşti şi în împrejurimile barajului de acumulare „Mesteacănul”.

– Ce priorităţi aveţi în cea de-a doua jumătate a mandatului dumneavoastră de primar?

– Anul viitor, în 2023, trebuie să finalizăm proiectele începute. Toată energia şi toate resursele vor fi alocate în acest sens. În acelaşi timp trebuie să lucrăm la următoarele proiecte, astfel încât să încercăm să beneficiem cât de mult putem din acest exerciţiu bugetar european.

– Care este mesajul dvs. la sfârşit de an către locuitorii oraşului Bălan?

– Doresc să le mulţumesc şi pe această cale pentru răbdare, înţelegere şi implicare pe parcursul execuţiilor lucrărilor de pe întreg teritoriului administrativ al oraşului nostru, deoarece nu este uşor să rămână confortabili când zeci sau sute de utilaje lucrează peste tot în jurul nostru şi creează un oarecare disconfort.

Totodată, acum în prag de sărbători, doresc să le urez din suflet multă sănătate şi fericire alături de cei dragi, zile senine şi binecuvântate!

La mulţi ani, dragi bălăneni! La mulţi ani tuturor!

Consemnare de Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.