Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost finalizată aplicaţia mobilă dedicată arborilor şi gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A fost finalizată aplicaţia mobilă dedicată arborilor şi gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc
A fost finalizată aplicaţia mobilă dedicată arborilor şi gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc

A fost finalizată aplicaţia mobilă dedicată arborilor şi gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc

Scriam în vara acestui an că Primăria Miercurea-Ciuc derulează, în parteneriat cu Asociaţia Project Bag, un proiect finanţat prin Active Citizens Fund de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, care va fi de un real ajutor în ceea ce priveşte managementul spaţiilor verzi şi interacţiunea cu comunitatea locală în legătură cu acest aspect.

După mai bine de patru luni de atunci, a fost organizată o conferinţă în cadrul căreia au fost prezentate, de către membrii asociaţiei, primele activităţi ce au fost derulate.

Proiectul se numeşte TREES – Transparenţă, Eficienţă, Educaţie privind Spaţiile verzi sustenabile – şi are scopul de a implica cetăţenii în luarea deciziilor privind gestionarea spaţiilor verzi din municipiul Miercurea-Ciuc prin punerea la dispoziţia publicului a unui instrument interactiv, a unei aplicaţii mobile, care va promova transparenţa, va îmbunătăţi serviciile publice şi va contribui la educaţia generaţiei tinere în protecţia mediului.

Ideea proiectului a pornit de la trei nevoi: trasabilitate – siguranţă, comunicare între Primărie şi cetăţeni privind gestionarea spaţiilor verzi, respectiv educaţie.

Un pas deja făcut în cadrul proiectului a fost evaluarea arborilor din municipiu de către botanistul Magyarosi Károly, ocazie cu care au fost conturate şi câteva propuneri pentru primărie. O primă recomandare ar fi angajarea unor persoane specializate în toaletarea arborilor. Deoarece aceştia trăiesc într-un mediu controlat şi nu în pădure, pe primul loc este siguranţa cetăţenilor şi a bunurilor.

De asemenea, au fost identificaţi câţiva arbori foarte periculoşi. Chiar dacă oamenii au percepţia că nu este voie să se taie ceva, s-a demonstrat cu ajutorul imagisticii (a tomografului de arbori) că au existat cazuri grave care trebuiau rezolvate.

Aşa cum scriam mai sus, a fost finalizată şi aplicaţia mobilă Trees Miercurea Ciuc. Aceasta poate fi descărcată de pe Google Play şi App Store, iar acum se află în faza de testare şi folosirea ei în teren pentru a vedea problemele potenţiale şi să mai fie încărcate date adiţionale.

Dintre funcţiile pe care le are şi informaţiile oferite de către aplicaţie, au fost amintite: posibilitatea vizualizării arborilor din municipiul Miercurea-Ciuc, cei inventariaţi fiind marcaţi cu culoarea verde şi având o fişă foarte detaliată; posibilitatea selectării arborilor în funcţie de specie sau de amplasarea lor; scanarea unui cod QR care va fi amplasat la arbori, iar prin aceasta se va deschide fişa copacului respectiv.

De asemenea, aplicaţia reprezintă şi o platformă interactivă prin care se poate comunica cu primăria. Se va alcătui o echipă din reprezentanţi ai asociaţiei şi primăriei ce va răspunde întrebărilor şi solicitărilor adresate de către populaţie prin intermediul aplicaţiei, fără ca cetăţeanul să mai fie nevoit să depună o solicitare scrisă în acest sens.

În cazul în care se întâmplă ceva cu un copac – de exemplu dacă s-a rupt o creangă – se pot face poze şi urca în aplicaţie. Acest aspect scurtează timpul de intervenţie, pentru că primăria nu trebuie să caute problemele, localnicii putând să le sesizeze. Şi invers, în cazul unor intervenţii, primăria poate trimite un anunţ ca cetăţenii să ştie că va avea loc o astfel de intervenţie şi să se prevină conflictele, discuţiile nedorite.

În ceea ce priveşte educaţia tinerilor, se doreşte ca începând cu luna februarie reprezentanţii asociaţiei să prezinte aplicaţia în instituţiile de învăţământ. În aplicaţie existând şi poze, precum şi informaţii despre diferite specii, aceasta poate fi ca o „carte deschisă” pentru elevi.

Prezent la conferinţă, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea că Trees Miercurea Ciuc va uşura activitatea primăriei în gestionarea spaţiilor verzi.

„Proiectul în sine şi-a demonstrat maturitatea şi sunt bucuros că Miercurea-Ciuc a devenit ca municipalitate partener. Noi vom folosi această aplicaţie şi bază de date pentru intervenţie şi comunicarea cu cetăţenii”, preciza edilul.

Liviu C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.