Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarii PSD din judeţ, „profund indignaţi” de sumele alocate localităţilor pe care le reprezintă din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Primarii PSD din judeţ, „profund indignaţi” de sumele alocate localităţilor pe care le reprezintă din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului
Primarii PSD din judeţ, „profund indignaţi” de sumele alocate localităţilor pe care le reprezintă din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului

Primarii PSD din judeţ, „profund indignaţi” de sumele alocate localităţilor pe care le reprezintă din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului

  • Aceştia susţin, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Florin Cîţu, că iau în calcul renunţarea la banii alocaţi localităţilor pe care le conduc
  • Preşedintele PNL Harghita: Nu sunt de acord cu faptul că Topliţa nu a primit deloc sume, iar unele primării din nordul judeţului au primit sume mici. O să vorbesc la Guvern pentru această problemă

Primarii social-democraţi din judeţ şi-au exprimat, joi, nemulţumirea faţă de modul în care au fost alocate comunităţilor pe care le reprezintă sume de bani din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiecte locale.

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu – semnată de preşedintele PSD Harghita, Romeo Ţepeş-Focşa, care este şi primarul comunei Corbu, alături de edilii din Topliţa, Gălăuţaş, Sărmaş, Subcetate, Tulgheş, Voşlăbeni – se subliniază că prin această alocare a fondurilor „discriminaţi fără nici un fel de scrupul comunităţile româneşti (n.n. – din Harghita) şi le împingeţi spre subdezvoltare”.

În continuare vom reda scrisoarea deschisă semnată de primarii Partidului Social Democrat din judeţ:

„Stimate domnule Cîţu,

Noi, primarii social-democraţi din judeţul Harghita, ne exprimăm profunda indignare faţă de modul în care aţi înţeles să alocaţi comunităţilor pe care le reprezentăm, în mod discreţionar şi fără nici un fundament, sume din Fondul de rezervă al Guvernului. Luăm în calcul foarte serios să renunţăm la aceste sume pe care aţi avut <<bunăvoinţa>> să le alocaţi pentru că sunt doar <<praf în ochi>> şi o maximă bătaie de joc.

Vă reamintim că aceşti bani nu sunt ai dumneavoastră, ca să puteţi dispune de ei după bunul plac, şi nu sunt ai primarilor, ci au menirea de a satisface nevoi ale locuitorilor din oraşele şi comunele ţării şi pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele în derulare, care sunt tot în beneficiul comunităţilor.

Inconştienţa şi reaua credinţă de care aţi dat dovadă în complicitate cu partenerii cu care (încă) guvernaţi (a se citi UDMR) sunt făţişe! Nici măcar nu mai aveţi decenţa de a păstra o minimă aparenţă de echilibru şi echitate! Discriminaţi fără nici un fel de scrupul comunităţile româneşti şi le împingeţi spre subdezvoltare!

Municipiul Topliţa nu este în judeţul Harghita? Domnule preşedinte al PNL Harghita, facem apel să-i puneţi şefului dumneavoastră la dispoziţie o hartă, că poate aşa va afla că în judeţ avem patru municipii şi va aloca şi Topliţei mai mult de 0 (zero) lei.

V-aţi bătut joc cu maximă aroganţă de cetăţeni! Să nu îndrăzniţi să veniţi cu explicaţii cum că nu aţi fi cunoscut nevoile comunităţilor pe care le reprezentăm sau alte mizerii de felul acesta. Ca partide aflate la guvernare, e treaba voastră să ştiţi!

RUŞINE CÎŢU!

RUŞINE PNL!

RUŞINE COMPLICILOR DE LA GUVERNARE!

Semnatari:

Romeo Ţepeş-Focşa, preşedinte al PSD Harghita, primar al comunei Corbu
Dumitru Olariu, primar al municipiului Topliţa
Radu Ţăran, primar al comunei Gălăuţaş
Valentin Mîndru, primar al comunei Sărmaş
Vasile Rusu, primar al comunei Subcetate
Marcel Vancu, primar al comunei Tulgheş
Mihail-Dumitru Tinca, primar al comunei Voşlăbeni”.

Sumele solicitate şi cele primite

Potrivit preşedintelui PSD Harghita, comuna Corbu a solicitat 673.000 de lei, din care a primit 50.000 de lei.

Municipiul Topliţa a transmis cereri pentru 1.740.000 lei şi i s-a alocat zero lei.

Comuna Tulgheş a solicitat pentru proiectele aflate în derulare 2.858.000 lei, din care a primit 50.000 lei.

Primăria comunei Gălăuţaş a transmis o listă cu proiecte locale care mai necesitau 200.000 lei, sumă pe care a primit-o aproape în totalitate – 180.000 lei.

Subcetate a solicitat 300.000 lei şi i s-au alocat 50.000 lei.

Primăria Voşlăbeni a depus o listă care totaliza 1.791.000 lei, din care a primit 200.000 lei.

Iar Sărmaş a solicitat 1.668.000 de lei şi i s-au alocat 50.000 lei.

În comparaţie, municipiul Miercurea Ciuc a primit 5,064 milioane lei, Gheorgheni – 1,85 milioane lei, comuna Ciumani – 1,6 milioane lei, Ditrău şi Dealu – câte un milion de lei etc. Practic, majoritatea comunelor din judeţ, cu excepţia localităţii Dârjiu, au primit sume mult mai mari decât cele alocate primăriilor conduse de edilii PSD.

Preşedintele PNL Harghita: Toate primăriile au trimis către Prefectura Harghita sumele solicitate cu motivarea aferentă. Prefectura Harghita a trimis lista centralizată la Bucureşti

Subprefectul judeţului Harghita cu atribuţii de prefect, Marius Ţepeluş, a precizat pentru publicaţia noastră că la Guvern au fost transmise „exact sumele solicitate de unităţile administrativ-teritoriale”. Iar sumele defalcate pe fiecare localitate în parte au fost stabilite de Guvern.

Preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a făcut câteva precizări pe o reţea de socializare „referitor la alocările bugetare către primării din Fondul de rezervă al Guvernului şi comentariile din spaţiul public apărute pe acest subiect”.

„Toate primăriile au trimis către Prefectura Harghita sumele solicitate cu motivarea aferentă. Prefectura Harghita a trimis lista centralizată la Bucureşti, de unde s-au alocat sume în funcţie de solicitări, motivări şi posibilităţi. Nu sunt de acord cu faptul că Topliţa nu a primit deloc sume, iar unele primării din nordul judeţului au primit sume mici. O să vorbesc la Guvern pentru această problemă”, a scris Sebastian Buzilă.

Pe de altă parte, a continuat acesta, în calitatea sa de consilier local al municipiului Topliţa, „nu mi se comunică solicitările făcute de Primăria Topliţa către Guvern”. „De cele mai multe ori aflu de aceste solicitări întâmplător, când sunt la Bucureşti, de la ministere. Am prezentat într-o postare mai veche despre solicitarea de sprijin pentru reparaţia acoperişului ars de la şcoala din Topliţa-Moglăneşti, despre care am aflat de la ministrul Învăţământului, problemă rezolvată atunci. Acesta e doar un exemplu. Atunci când Topliţa nu primeşte sumele solicitate sunt eu de vină, chiar dacă eu nu ştiam dacă s-a solicitat ceva şi cum e motivată această solicitare, iar atunci când discut problemele şi solicitările Topliţei şi ale zonei sunt acuzat public de trafic de influenţă. Când Topliţa primeşte ceea ce solicită, bineînţeles e meritul altora. Eu cred că trebuie să fim cu capul pe umeri, problemele Topliţei şi ale zonei sunt problemele noastre ale tuturor şi toţi trebuie să punem umărul pentru rezolvarea lor. Putem face asta dacă nu ne ascundem unii de alţii pentru a capitaliza personal succesele şi apoi să aruncăm vina pe alţii când apar insuccesele”, a mai subliniat preşedintele PNL Harghita.

Ministrul Cseke Attila: 2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de peste un miliard de lei

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că „Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale”. O parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor, plătite de consiliile judeţene.

„Conform propunerii formulate de MDLPA şi adoptate astăzi (n.n. – luni) de Executiv, din suma de peste 1 miliard de lei, 177.159.000 de lei au fost alocate consiliilor judeţene şi sunt destinate, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor”, se arăta în documentul citat.

Un număr de „2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării”, potrivit ministrului. „Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunităţi locale. Prin măsura adoptată astăzi ne asigurăm că investiţiile pentru care au fost cheltuiţi bani publici nu vor rămâne neterminate”, a mai spus ministrul, citat în comunicat.

Conform sursei citate, 2.514 comune din România au primit o finanţare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 oraşe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocaţi pentru 48 de municipii.

Ministrul Cseke a mai arătat, citat în document, că „fondurile sunt necesare pentru finalizarea investiţiilor publice finanţate de stat sau din fonduri UE, precum şi pentru cheltuieli urgente ale autorităţilor publice locale”.

Sprijin pentru teatrele din judeţ

În cadrul unui alt comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei se mai precizează faptul că, tot în şedinţa de Guvern care a avut loc miercuri, a fost aprobată o hotărâre privind alocarea a aproape 134 de milioane de lei pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul a 34 de judeţe. Suma repartizată, se precizează de către minister, reprezintă 2% din impozitul pe venit încasat până la data de 31 august, iar fondurile au fost repartizate conform solicitărilor transmise de către unităţile administrativ-teritoriale

Din judeţul nostru au primit fonduri: Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” Miercurea Ciuc – 1.193.000 lei; Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc – 735.000 lei; Teatrul „Figura Stúdió Színház” Gheorgheni – 496.

LIVIU C.

ŞTEFAN P.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.