Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Corbu solicită crearea unei zone de protecţie de circa 40 de metri de-a lungul drumului naţional 15, prin defrişarea arborilor aflaţi la marginea acestuia | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Primăria Corbu solicită crearea unei zone de protecţie de circa 40 de metri de-a lungul drumului naţional 15, prin defrişarea arborilor aflaţi la marginea acestuia
Primăria Corbu solicită crearea unei zone de protecţie de circa 40 de metri de-a lungul drumului naţional 15, prin defrişarea arborilor aflaţi la marginea acestuia

Primăria Corbu solicită crearea unei zone de protecţie de circa 40 de metri de-a lungul drumului naţional 15, prin defrişarea arborilor aflaţi la marginea acestuia

  • Electrica şi Secţia Drumuri Naţionale au făcut front comun cu autoritatea publică locală în soluţionarea acestei probleme

Problemele cauzate de căderile de arbori, provocate de condiţiile meteorologice vitrege înregistrate începând de la sfârşitul săptămânii trecute – ninsori abundente, rafale puternice de vânt şi îngheţ – au afectat locuitorii mai multor localităţi din zona de nord a judeţului Harghita. Peste 25 de arbori s-au prăbuşit pe carosabilul DN 15 pe durata atenţionării meteorologice „Cod Galben” care a intrat în vigoare duminica trecută, a precizat ing. Cătălin Romanescu, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita. Necazurile au început să apară la scurt timp şi abia miercuri seara s-a reuşit remedierea majorităţii avariilor în reţelele de alimentare cu energie electrică, mai puţin în localitatea Capu Corbului, unde şi joi erau încă zece familii ale căror locuinţe nu erau alimentate.

Zeci de angajaţi ai primăriei, ai Electrica şi ai Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita au acţionat zi şi noapte pentru înlăturarea pagubelor: o mulţime de arbori smulşi de rafale din rădăcini şi prăbuşiţi pe carosabil sub greutatea zăpezii, mii de locuitori fără curent electric, zile şi nopţi petrecute de drumari şi de angajaţii serviciilor voluntare, punându-şi vieţile în pericol la fiecare intervenţie pentru înlăturarea arborilor care au blocat şoselele naţionale şi o mulţime de resurse materiale cheltuite.

„De duminică seara (26 februarie – n.a.), eu cu viceprimarul, cu şeful de la SVSU şi cu angajatul de pe utilajul primăriei am stat în zonă peste 30 de ore. Ceilalţi au stat zile şi nopţi”, ne-a spus Romeo Ţepeş Focşa, primarul comunei Corbu.

Situaţia nu este singulară, au fost probleme în zonă şi în anii trecuţi, pentru că la rafale de vânt de 80-90 de kilometri/oră, de cum începe să ningă, pământul fiind îngheţat, iar coronamentul brazilor îngreunat de zăpadă, copacii se dezrădăcinează efectiv şi cad peste drumul naţional. Şi doar providenţa a făcut ca anul acesta să nu existe arbori căzuţi peste maşinile aflate în trafic şi nicio persoană să nu aibă de suferit fizic de pe urma prăbuşirii copacilor.

Însă în anii precedenţi au fost înregistrate maşini surprinse în trafic şi avariate de căderile de arbori, dar şi oameni care au fost ucişi de copacii în cădere în urmă cu aproape trei decenii. Şi lucrurile nu s-au schimbat de atunci încoace.

În aceste condiţii, autorităţile locale din zona afectată au făcut front comun cu SDN Harghita şi Electrica, solicitând încă o dată crearea unei zone de siguranţă de circa 40 de metri de-a lungul drumului care leagă peste munte Topliţa de Borsec şi de Tulgheş cu aportul direct al celor care au proprietăţi în zonă, în speţă Composesoratul Gheorgheni şi Direcţia Silvică Harghita, purtându-se discuţii inclusiv cu Garda Forestieră, la indicaţiile căreia cei de la composesorat şi de la direcţia silvică pot proceda la defrişarea zonelor respective.

„Trebuie abordat urgent subiectul privind necesitatea extragerii şi degajării arborilor din zona drumurilor publice care pot reprezenta un pericol la o eventuală furtună, astfel încât să nu mai avem situaţii în care aceştia să cadă pe drumuri ori pe liniile electrice şi să cauzeze, în acest fel, victime, disconfort ori pagube materiale însemnate. Astfel, vreau să scot în evidenţă o problemă pregnantă de care sunt convins că se lovesc nu doar locuitorii din nordul judeţului Harghita, ci majoritatea românilor care locuiesc în zone montane sau de deal. Pericolul în acest caz este reprezentat de lipsa toaletării periodice şi a extragerii arborilor aflaţi la distanţe mai mici de 40-50 metri de carosabil, care sub greutatea zăpezii sau din cauza rafalelor puternice de vânt, se pot rupe, iar crengile desprinse pot oricând să producă daune asupra autovehiculelor aflate în deplasare. Doar la sfârşitul săptămânii trecute, în zona de nord a judeţului, mai exact pe drumul naţional 15, în localităţile Corbu şi Borsec, au fost înregistraţi zeci de arbori căzuţi pe carosabil, aceştia blocând total circulaţia rutieră pentru câteva ore bune. Tot din cauza arborilor doborâţi de zăpadă şi de vântul puternic, mai multe localităţi din judeţ au rămas fără alimentarea cu energie electrică mai multe zile. În acest context, doresc să trag un semnal de alarmă asupra acestei probleme, în speranţa că atât autorităţile din domeniul protecţiei mediului, cât şi cele cu atribuţii în administrarea infrastructurii rutiere vor lua atitudine şi vor identifica soluţiile, precum şi planurile de acţiune necesare pentru monitorizarea constantă a arborilor din proximitatea drumurilor naţionale şi judeţene”, a explicat, joi, primarul comunei Corbu.

De ce front comun? Pentru că şi furnizorul de energie electrică, şi Secţia Drumuri Naţionale Harghita – cea care a atras atenţia asupra acestei probleme încă de acum două decenii – sunt direct afectaţi prin faptul că arborii le distrug reţelele de alimentare, pe care trebuie să le refacă pe cheltuiala lor, iar drumarii sunt cei chemaţi zi şi noapte să înlăture arborii prăbuşiţi peste carosabil, care creează în cel mai fericit caz doar blocaje în trafic.

Vom reveni asupra acestei chestiuni săptămâna viitoare, cu punctele de vedere ale Gărzii Forestiere, Direcţiei Silvice şi Composesoratului Gheorgheni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.