Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 80 de întreprinzători din zona Topliţa au fost prezenţi la conferinţa dedicată mediului privat în care au fost prezentate cele mai importante linii de finanţare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » Peste 80 de întreprinzători din zona Topliţa au fost prezenţi la conferinţa dedicată mediului privat în care au fost prezentate cele mai importante linii de finanţare
Peste 80 de întreprinzători din zona Topliţa au fost prezenţi la conferinţa dedicată mediului privat în care au fost prezentate cele mai importante linii de finanţare

Peste 80 de întreprinzători din zona Topliţa au fost prezenţi la conferinţa dedicată mediului privat în care au fost prezentate cele mai importante linii de finanţare

Este pentru al treilea an în care firme importante de consultanţă financiară şi întreprinzători din zona de nord a judeţului se întâlnesc şi discută despre accesarea fondurilor europene în vederea dezvoltării afacerilor.

Sebastian Buzilă, directorul Top Serv Consult, una dintre firmele organizatoare a Conferinţei Finanţări pentru Mediul Privat Topliţa – 2023, a spus că prima ediţie a fost organizată în pandemie, în aer liber, cu participarea a 50 de persoane, cât era limita maximă. Apoi, la a doua, organizată la Casa de Cultură din Topliţa, au fost în jur de 100 de persoane. Săptămâna aceasta, la a treia ediţie, s-au înscris 84 de persoane, locurile fiind ocupate în 24 de ore de la lansarea invitaţiei.

La conferinţă au fost prezenţi întreprinzători din municipiul Topliţa şi localităţile din apropiere, acoperind multe domenii de activitate: de la cei care activează în turism până la cei din domeniul construcţiilor sau al serviciilor.

„Din experienţa conferinţelor trecute, mai multe firme care au participat au reuşit să îşi dezvolte afacerile cu fondurile luate în urma informaţiilor primite acolo. Cunosc două firme care au semnat contracte pe 200-250.000 de euro.

Dacă vrem să ne dezvoltăm, e nevoie de investiţii. Fondurile europene fac posibile investiţiile de care avem nevoie”, ne spunea Sebastian Buzilă.

Astfel, se poate zice că această conferinţă aduce un mare beneficiu întreprinzătorilor locali, deoarece le oferă informaţii pe care le pot folosi în vederea semnării de contracte pentru consultanţă pe fonduri europene, fie cu firmele prezente la eveniment, fie cu altele. „Principalul e să venim cu informaţia la ei, să aibă informaţia din timp, unde, ce fel de fonduri pot să acceseze”, concluziona directorul firmei topliţene.

La ediţia din acest an a conferinţei dedicată mediului privat au participat reprezentanţi a două companii importante din ţară şi străinătate. Este vorba de Goodwill Consulting – una dintre cele mai mari companii din domeniul consultanţei financiare şi accesării fondurilor europene, cu filiale în 8 oraşe din ţară şi sediul central în Cluj-Napoca – şi Network One Distribution – cel mai mare distribuitor de tehnologie din România, cu o experienţă de 19 ani pe piaţa de distribuţie.

Răzvan Gălăţan, director operaţional Goodwill Consulting, a prezentat o parte dintre liniile de finanţare care urmează să se lanseze în acest an. A vorbit despre proiectele care pot fi depuse pe Digitalizare, în programul de Tranziţie Justă (dar care, în Regiunea de Dezvoltare Centru, este valabil doar pentru judeţul Mureş), despre programele destinate mediului rural, despre cele regionale pentru mediul urban, precum şi despre Pepinierele forestiere.

La toate au fost oferite detalii despre perioadele de finanţare, despre finanţările maxime care pot fi accesate, despre solicitanţii eligibili, cheltuielile eligibile sau despre criteriile de selecţie.

Mădălin Timiş, NOD Academy manager, a vorbit despre proiectele ce pot fi depuse în domeniul tehnologiei şi care să ajute firmele în ceea ce priveşte tehnologia. A oferit informaţii despre soluţii de comunicare şi afişare digitală, despre soluţii de printing şi despre servicii profesionale.

La finalul conferinţei, i-am întrebat pe Răzvan Gălăţan şi Mădălin Timiş cât de importantă este organizarea unor asemenea conferinţe, mai ales într-un oraş ca Topliţa.

Reprezentantul Goodwill Consulting ne spunea că nu e prima dată când compania a fost la Topliţa şi a văzut în sală, la evenimentul de marţi, mulţi clienţi cu care a colaborat, foarte mulţi venind în urma unor astfel de conferinţe. „În urma acestor conferinţe rezultă proiecte de succes, rezultă colaborări pe termen lung cu aceşti clienţi şi pe care îi ajutăm să se dezvolte”.

În ceea ce priveşte experienţa cu firmele harghitene, Răzvan Gălăţan spunea că există o colaborare foarte bună. „Recent am avut destul de multe proiecte câştigate pentru firme din zonă. Avem avantajul că avem două birouri la nivel local – în Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc – şi atunci, practic, oamenii au putut să vină, să ne vadă fizic, să vadă că suntem acolo. Chiar dacă firma are sediul central la Cluj, a contat foarte mult că avem birouri locale foarte puternice, avem peste 10 oameni în fiecare dintre aceste birouri şi atunci am reuşit să ne apropiem de comunitatea din judeţul Harghita”.

La rândul său, reprezentantul NOD Academy afirma că „aceste întâlniri sunt foarte importante, în primul rând, pentru participanţi, să-şi răspundă la toate întrebările pe care le au, să descopere, de fapt, că lucrurile nu sunt atât de complicate precum par la prima vedere – cel puţin partea de accesare a fondurilor europene. Ei deja, prin faptul că participă şi sunt alături de noi la aceste conferinţe, susţin ideea că-şi doresc să folosească fondurile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţie şi să schimbe la nivel de afacere, indiferent de nivelul acesteia, să aducă productivitate afacerii pe care o au”.

***

Conferinţa Finanţări pentru Mediul Privat Topliţa – 2023 a fost organizată de Goodwill Consulting, Top Serv Consult şi Network One Distribution, la ea participând şi reprezentanţi din partea a trei bănci comerciale: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank şi First Bank.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.