Prevenţia, soluţia prin care se urmăreşte reducerea numărului de internări | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Prevenţia, soluţia prin care se urmăreşte reducerea numărului de internări
Prevenţia, soluţia prin care se urmăreşte reducerea numărului de internări

Prevenţia, soluţia prin care se urmăreşte reducerea numărului de internări

Cu sau fără ghinion, rămâne de văzut, în 13 mai a.c. Executivul a aprobat prin Hotărâre de Guvern pachetele de servicii medicale de bază şi minimal şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015. În ziua următoare, după o discuţie cu domnul Duda Tihamer Attila, preşedintele director general al CAS Harghita, v-am promis stimaţi cititori că voi reveni asupra subiectului şi iată că o fac, informaţiile primite între timp fiind suficiente pentru a vă pune în temă cu noutăţile, chiar dacă normele metodologice de aplicare a hotărârii încă nu au apărut. În această idee am apelat din nou la domnul Duda, convinsă fiind că astfel şansele mele de a greşi sunt ceva mai mici…

Şi pentru că vorbim despre două pachete de servicii medicale, voi începe cu cel minimal care cuprinde urgenţele, tratamentul în cazul epidemiilor, planificarea familială, activităţile de suport, cum ar fi de exemplu cele legate de un deces, şi urmărirea evoluţiei sarcinii. Acest pachet se adresează, potrivit interlocutorului meu, persoanelor neasigurate, peste 45.000 în judeţul nostru până la un moment dat, din care 5.000 au decis, de bunăvoie şi nesilite de nimeni, să plătească o sumă egală cu 5,5 procente din salariul minim pe economie şi să intre în rândul persoanelor asigurate. Este vorba practic despre 47,00 lei/lună şi despre o decizie înţeleaptă pe seama căreia vor beneficia de pachetul de servicii medicale de bază. Pachet în care accentul se pune acum pe prevenţie, dovadă că adulţii de până la 40 de ani vor beneficia, o dată la 3 ani, de un set de investigaţii medicale, iar persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani vor beneficia de aceste investigaţii anual.

Şi cum excepţia întăreşte regula, în cazul persoanelor asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani, depistate cu risc înalt de îmbolnăvire, investigaţiile la care mă refeream se vor face tot anual.

Un avantaj, încă necuantificabil, pe care îl aduce noul pachet de bază ţine de reducerea birocraţiei prin introducerea biletelor de trimitere în format electronic, introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului.

Cu speranţa că vom apuca să trăim şi aceste schimbări, mai reţin încă două noutăţi. Prima are în vedere posibilitatea ca medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice să poată elibera, pentru pacienţii internaţi cu o boală cronică confirmată, prescripţie medicală pentru medicamente şi materiale sanitare; a doua are în vedere introducerea prescripţiei fracţionate, atât pentru numărul de medicamente, cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, preciza domnul Duda, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.

Legat de Contractul-cadru trebuie ştiut că el prevede măsuri noi la asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea medicină dentară, în pachetul de bază regăsindu-se consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă, iar în pachetul minimal figurează doar ultimele.

Dar până când va fi clarificată modalitatea de plată pentru acest segment, vă informez că în judeţ sunt circa 140 de medici stomatologi, suficienţi în opinia preşedintelui Casei pentru a acoperi solicitările populaţiei, din care în anul trecut numai 42 au fost în contract cu CAS Harghita, motivul retragerii celorlalţi constituindu-l sumele mici alocate lor.

Foarte succint voi mai aminti în cele ce urmează despre faptul că s-au introdus criterii specifice pentru spitalizarea de o zi, că spitalele vor putea contracta cu Casa servicii de îngrijiri la domiciliu și că a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute.

În sfârşit şi ultima veste, care sper să nu vă strice buna dispoziţie din această zi: începând cu 1 iunie, pentru 300 de diagnostice pacienţii nu vor mai fi spitalizaţi, boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, afecţiunile cronice ale rinichiului, bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC) şi altele, până la cifra care închide lista, urmând a fi tratate şi monitorizate de medicul de familie…

Cu urarea să aveţi parte de sănătate şi de un medic de familie bun, vă recomand să urmăriţi pe mai departe articolele cu aceeaşi tematică, pentru că s-ar putea să apară, după elaborarea normelor metodologice, noutăţi de care să fiţi direct interesaţi.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.