Veşti bune pentru proprietarii de maşini agricole din Harghita! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Veşti bune pentru proprietarii de maşini agricole din Harghita!
Veşti bune pentru proprietarii de maşini agricole din Harghita!

Veşti bune pentru proprietarii de maşini agricole din Harghita!

Inspecţia tehnică periodică a acestor vehicule se va putea face şi în localităţi

 

Proprietarii de maşini agricole din Harghita au primit o veste bună, vineri, când s-a anunţat că inspecţia tehnică a acestor utilaje se va putea face şi în localităţi, după ce Ministerul Transporturilor a fost de acord cu suplimentarea numărului de angajaţi de la Registrul Auto Român.

În ultima perioadă, atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Prefectura Harghita au venit mai multe sesizări legate de faptul că proprietarii de tractoare şi alte maşini agricole vor fi nevoiţi să circule ilegal pe drumurile din judeţ, după ce, din cauza lipsei de personal, inspectorii RAR nu se mai pot deplasa în localităţi pentru a face inspecţia tehnică periodică. Drept urmare, oamenii trebuiau să închirieze trailere pentru a-şi duce vehiculele la Miercurea-Ciuc, la sediul RAR, ceea ce presupunea costuri prea mari.

Vestea bună a fost adusă de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, István Zoltán, care a fost prezent vineri la sediul Primăriei Sânsimion, unde s-au adunat mai mulţi proprietari de utilaje agricole. Acesta le-a spus oamenilor că s-a făcut o derogare pentru a fi angajaţi doi specialişti, din judeţele Covasna şi Mureş, care se vor putea deplasa şi în localităţi, dacă situaţia o va impune.

„În primul rând trebuie să pornim de la necesitate. Există o necesitate care nu există numai în Harghita, ci peste tot în ţară. E vorba de foarte multe maşini agricole care trebuie să aibă acest aviz de la RAR şi având foarte puţini inspectori oamenii trebuie să aştepte. Este un ordin al d-lui ministru prin care angajările sunt sistate. (…) E un lucru foarte mare pentru că am reuşit să avem derogare de la ordinul respectiv, pentru că cel puţin în această zonă problema strigentă care exista va fi rezolvată. Oamenii care au nevoie de aceste avize trebuie să se deplaseze la RAR, dar aceşti doi inspectori se pot deplasa la faţa locului şi inspecţiile se vor putea face şi în localităţi”, a spus secretarul de stat István Zoltán.

Şeful RAR Harghita, Orbán János, a precizat că această măsură vine în sprijinul oamenilor, mai ales că în judeţ sunt mulţi proprietari de utilaje agricole. „Acest demers este foarte important pentru proprietarii de tractoare datorită faptului că majoritatea tractoarelor se înregistrează la primării, lucru care nu poate fi făcut dacă tractorul nu deţine carte de identitate plus inspecţie tehnică periodică. (…) Datorită faptului că suprafaţa judeţului este foarte mare, proprietarii acestor utilaje ar trebui să se deplaseze la sediul RAR unde pot să vină numai dacă închiriază trailere şi asta înseamnă costuri suplimentare şi simţim că am venit în ajutorul oamenilor cu acest demers”, a spus Orbán János.

Unul dintre cei care a salutat decizia luată de Ministerul Transporturilor a fost şi primarul din Sânsimion, Fábián László, mai ales că în comună sunt 230 de tractoare. „E foarte important că s-a rezolvat acest blocaj, ţinând cont că oamenii nu aveau posibilitatea să plătească trailere şi să ducă tractoarele la Miercurea-Ciuc. (…) La noi, oamenii sunt obişnuiţi cu legalitatea şi ei trebuie să fie liniştiţi sufleteşte că dacă-i opreşte cineva au ITP-ul făcut şi nu trebuie să se ascundă de nimeni. (…) Şi până acum era totul blocat, nu se putea merge pe drumuri comunale, judeţene şi trebuiau să ocolească la marginea comunei”, a spus primarul Fábián László.

La sediul Primăriei din Sânsimion a fost prezent şi ministrul Mediului, Korodi Attila, dar şi senatorul Tánczos Barna, la iniţiativa căruia a avut loc această întâlnire.

La începutul lunii, şi prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a cerut Ministerul Transporturilor şi Registrului Auto Român să găsească o soluţie de rezolvare a problemei. (L.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.