Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Prevenirea corupţiei – drumul către integritate” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » „Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”
„Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”

„Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”

  • Harghita, un „judeţ atipic”: cetăţenii nu sesizează faptele  de corupţie
  • Astăzi, de la ora 11:00, locuitorii municipiului Miercurea-Ciuc sunt invitaţi în „Labirintul Anticorupţie”

O masă rotundă cu tema „Prevenirea corupţiei – drumul către integritate” a avut loc, ieri, în Palatul Administrativ din Miercurea-Ciuc. Masa rotundă cu tematică anticorupţie, la care au participat reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judeţ, precum şi ai instituţiilor deconcentrate, a fost organizată de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Asociaţia Pro Democraţia, în cadrul proiectului „Labirintul Anticorupţie”.

În cuvântul de deschidere, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a evidenţiat faptul că tinerii de astăzi vor reînnoi clasa politică şi administraţia şi ei trebuie să aibă exemple pozitive de integritate, dar şi faptul că reducerea corupţiei depinde şi de societatea civilă. „Trebuie să ne gândim tot mai serios la faptul că tinerii de astăzi vor reînnoi în timp clasa politică şi corpul funcţionarilor publici. Avem nevoie să dăm exemple pozitive şi să facem din integritate şi competenţă regulile jocului în administraţia publică. Este evident, însă, că aceste obiective nu pot fi atinse dacă sectorul public este afectat de clientelism şi corupţie. Sunt conştient că reforma administraţiei publice, prin transparentizarea actului administrativ, prin profesionalizare, depolitizare, debirocratizare, claritate şi predictibilitate în actul decizional va contribui la reducerea sau chiar eliminarea unor focare de corupţie din administraţie. Avem nevoie să reinstaurăm un climat de încredere în administraţie, bazat pe transparenţă şi claritate a legislaţiei, a procedurilor şi a actului decizional.

Concluzia pe care o subliniez, totodată, este că reducerea corupţiei şi însănătoşirea societăţii româneşti nu ţin doar de performanţa sistemului judiciar, care este salutară, ci de asumarea noastră, la nivel administrativ, cât şi în societate, a onestităţii şi a profesionalismului ca valoare şi atitudine”, a spus prefectul judeţului Harghita.

 Nu este normal să semnalizezi o faptă de natură penală doar în momentul în care tu nu ţi-ai atins scopul

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Lucia Airinei, a subliniat, la rândul ei, ca de altfel şi ceilalţi vorbitori, că cel mai important segment în privinţa reducerii corupţiei ar fi cel al educaţiei, „să se pornească de la vârste cât mai fragede cu formarea acestui spirit al eticii şi moralei”.

Vorbitoarea a arătat că „pe noi ne interesează, ca instituţie, mica corupţie, marea corupţie fiind apanajul structurii specializate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

Prim-procurorul a arătat că la nivelul judeţului Harghita, pe baza datelor statistice, ori corupţia este foarte mare ori cea mică nu este semnalată de cei care ar avea obligaţia morală şi profesională să ne semnalizeze aceste fapte. „Este un judeţ, din punctul meu de vedere, atipic, din acest punct de vedere, dar noi sperăm că vom beneficia în cel mai scurt timp şi de sprijinul populaţiei, care trebuie să ne semnaleze aceste fapte de corupţie. Nu este normal să semnalezi o faptă de natură penală doar în momentul în care tu nu ţi-ai atins scopul. Deci trebuie să semnalezi fapta penală în faza incipientă”, a spus Lucia Airinei.

În ceea ce priveşte activitatea anticorupţie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita au finalizat în acest an două dosare. Unul dintre ele a avut ca inculpat un funcţionar public din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cercetat pentru o faptă de luare de mită. Prim-procurorul a arătat că numărul de dosare în lucru pentru fapte de corupţie este mai mare faţă de anul 2015, dar tot sunt puţine. Motivul este, de asemenea, faptul că cetăţenii nu sesizează organele competente despre asemenea fapte. „Noi aşteptăm la nivel instituţional să ni se semnaleze faptele care sunt de competenţa noastră. (…) Mica corupţie, din punctul meu de vedere, este la fel de importantă cum este şi marea corupţie. (…) Nu trebuie să fim indiferenţi, pasivi”, a mai precizat prim-procurorul.

 În acest an, nici o persoană din judeţul Harghita nu a sesizat TelVerde pentru fapte de corupţie

La rândul său, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Harghita, subcomisar de poliţie Mitică Borşa, a arătat, în primul rând, că instituţia pe care o conduce se ocupă, pe de o parte, de latura de prevenire a corupţiei în rândul structurilor Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu, iar pe de altă parte de combaterea acestui flagel, activând în baza delegărilor date de procurorul de caz a diferitelor parchete, inclusiv de la DNA.

În continuarea celor spuse de antevorbitoarea sa, acesta a arătat că „o reticenţă din partea publicului faţă de a sesiza aceste infracţiuni de corupţie este vizibilă”. „Noi avem o linie TelVerde la nivelul DGA, care, din păcate, anul acesta nu a fost activată la nivelul judeţului Harghita. Nici o persoană din judeţul Harghita nu a sesizat fapte de corupţie la TelVerde”. Acesta a arătat, de asemenea, că „faptele de corupţie, de obicei, sunt reclamate după ce omul e nemulţumit”.

Şeful SJA Harghita a prezentat în intervenţia sa şi principalele activităţi de prevenire desfăşurate de DGA în judeţ. Potrivit acestuia, pe linie de prevenire se desfăşoară constant aceste activităţi, mai precis informări şi instruiri în rândul cadrelor Ministerului Afacerilor Interne. În acest an au fost 59 de activităţi de informare anticorupţie şi 17 instruiri. „Scopul nostru prin aceste activităţi este de a-i determina pe colegii noştri funcţionari din Ministerul de Interne să depună un denunţ în momentul în care sunt implicaţi în astfel de fapte de corupţie, care sunt foarte periculoase. Foarte mulţi dintre ei au înţeles aceste mesaje şi chiar au venit la noi şi au depus în scris denunţuri sau plângeri penale care ne semnalau nişte fapte de natură penală. (…) Până în prezent, şase funcţionari ai Ministerului de Interne au depus astfel de sesizări”. De asemenea, au fost înregistrate, în acest an, 23 de petiţii până în prezent din partea cetăţenilor, toate fiind soluţionate.

În ceea ce priveşte audienţele, care se fac la sediul Prefecturii, au fost primite două persoane şi 17 au fost consiliate în afara programului.

 Din cei şase poliţişti premiaţi la nivel naţional, unul a fost din Harghita

În cadrul întâlnirii, şeful Serviciului Prevenire din cadrul DGA, comisar de poliţie Titov Gherghe, a prezentat Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, precum şi o informare denumită „Studiu comparativ privind fenomenul corupţiei în MAI.

Referindu-se la Harghita, acesta a evidenţiat că din cei şase lucrători din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră Române, care au primit diplome de integritate pentru că în anul 2015 au refuzat să fie atraşi în fapte de corupţie şi au sesizat DGA, unul este din judeţ. Este vorba despre agentul principal de poliţie Nicolae Cornel, şeful Postului de poliţie Căpâlniţa. Acesta a refuzat un autoturism Opel Tigra şi o sumă de bani pentru a nu continua cercetările într-un dosar penal.

 „Labirintul Anticorupţie”

Astăzi, începând cu ora 11:00, cetăţenii municipiului Miercurea-Ciuc sunt aşteptaţi pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, pentru a intra în dialog direct cu ofiţerii DGA şi reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia cu ocazia instalării Labirintului Anticorupţie, „o metodă inedită de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie”.

Managerul de proiect din cadrul Asociaţiei Pro Democraţia, Iuliana Iliescu, a explicat că „Labirintul Anticorupţie” este o construcţie modulară de tip labirint, care oferă publicului larg posibilitatea de a-şi consolida cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi a descoperi instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte. Practic, pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le sunt înmânate chestionare la care trebuie să ofere răspuns, identificând varianta corectă în Labirint.

Iuliana Iliescu a explicat că în cadrul acestei acţiuni se va promova numărul verde anticorupţie 0800.806.806, dar şi instituţia anticorupţie, deoarece multă nu lume nu ştie unde să se adreseze pentru a sesiza fapte anticorupţie. Managerul de proiect a mai spus că se aşteaptă ca oamenii să discute cu organizatorii şi că vor primi un tricou cu mesajul „Minciuna este primul pas spre corupţie”, încurajându-i să-l poarte.

Tot în cadrul întâlnirii de ieri, comisarul şef de poliţie Daniel Moldovan a prezentat proiectul-pilot „Etică şi integritate organizaţională în MAI”.

Labirintul anticorupţie este parte a proiectului internaţional „Plăteşte Zero pentru ce ţi se cuvine”, desfăşurat de Direcţia Generală Anticorupţie şi Asociaţia Pro Democraţia, cu sprijinul Fundaţiei Hanns Seidel România. Acest proiect se află la a treia ediţie, în acest an fiind programate activităţi într-un număr de şapte localităţi din România.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.