Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premierul Ungariei va cuvânta din nou în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » Premierul Ungariei va cuvânta din nou în Harghita
Premierul Ungariei va cuvânta din nou în Harghita

Premierul Ungariei va cuvânta din nou în Harghita

  • Sunt în derulare pregătirile pentru ediţia din acest an a Universităţii de Vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad, care se va desfăşura sub motto-ul „Timpul păcii”

Viitoarele alegeri din România, politica energetică şi de securitate, autonomia şi războiul din Ucraina sunt câteva dintre principalele teme de dezbatere din cadrul ediţiei din acest an a Universităţii de Vară „Tusványos”, care se desfăşoară în staţiunea Băile Tuşnad în perioada 18-23 iulie, printre cei care vor fi prezenţi numărându-se şi de această dată premierul ungar Viktor Orbán.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care este şi responsabil cu programul politic al universităţii de vară, Sándor Krisztina, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că s-a decis ca motto-ul ediţiei din acest an să fie „Timpul păcii”, având în vedere conflictul armat din Ucraina şi importanţa păcii în regiune.

„A trecut mai mult de un an de când a izbucnit războiul chiar în vecinătatea noastră şi noi, organizatorii şi fondatorii universităţii de vară, ne-am axat întotdeauna pe subiectele principale şi importante care ne leagă de această regiune şi am vrut mereu să discutăm despre subiecte actuale politice din ţările noastre şi din vecinătate. Deci, Timpul păcii a fost soluţia pentru care am optat să fie sloganul anului 2023 de la Băile Tuşnad. Universitatea de vară este pentru noi şi pentru toţi participanţii care sosesc pentru o săptămână la Băile Tuşnad, într-un fel, locul păcii, deşi, după cum ştim, universitatea de vară este renumită pentru faptul că întotdeauna au fost discuţii aprige în trecut între politicienii români şi maghiari sau maghiari şi maghiari, întotdeauna oferim dezbateri politice care se desfăşoară cu participanţii din diferite tabere politice sau cu analişti care reprezintă diferite ideologii ş.a.m.d. Deşi avem discuţii, noi credem că singura soluţie către pace este comunicarea şi discuţia. Este singurul mod prin care se poate ajunge la pace. Nu avem altă alternativă şi asta este de fapt esenţa pentru care am vrut ca acest slogan să fie motto-ul principal şi de fapt mesajul principal al universităţii de vară din anul acesta”, a afirmat Sándor Krisztina.

Aceasta a precizat că programul universităţii de vară de la Băile Tuşnad este unul foarte bogat, dar în ceea ce priveşte subiectele politice planificarea nu este încă finalizată în condiţiile schimbărilor din ultima perioadă.

„Nu putem să finalizăm încă programul politic al taberei, pentru că întotdeauna se întâmplă ceva. Între timp, deşi începem să punem laolaltă toate discuţiile şi mesele rotunde încă din aprilie-mai, chiar şi anul acesta s-a schimbat primul ministru în România şi s-a schimbat şi guvernul, UDMR a ieşit din guvern, deci a trebuit să schimbăm parţial programele politice şi întotdeauna şi noi, şi organizatorii care din echipă se ocupă de finalizarea programului au mult de lucru chiar şi până în ultimele zile ale taberei. Nici astăzi nu avem un program politic finalizat 100 la sută. Cam la 85-90 la sută am ajuns deja, dar încă avem aşteptări de la diferiţi invitaţi care încă nu au dat un răspuns. Tusványos are câteva puncte foarte stabile în program, cum este şi prelegerea susţinută de primul ministru ungar Orbán Viktor sâmbătă, alături de Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. De asemenea, avem o masă rotundă extinsă care se desfăşoară de obicei vineri cu toţi liderii diferitelor asociaţii şi partide politice din Bazinul Carpatic, care reprezintă maghiarii din ţările din vecinătate şi ei de obicei stau la masă împreună cu Semjen Zsolt (vicepremierul ungar – n.r.), iar moderatorul discuţiei va fi Zsigmond Barna Pál din Parlamentul Ungariei”, a spus Sándor Krisztina.

Potrivit afirmaţiilor sale, au fost lansate invitaţii şi către oficiali români, chiar dacă organizatorii universităţii de vară s-au axat în ultimii ani mai mult pe relaţiile maghiaro-maghiare, având în vedere faptul că experienţa a demonstrat faptul că cei aleşi politic sau care deţin funcţii importante în Guvernul României nu prea participă la dezbaterile de la Băile Tuşnad. Printre cei cărora le-au fost trimise invitaţii pentru ediţia din acest an a universităţii de vară din Harghita se numără ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Marius Chiriţoiu, fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc, precum şi mai mulţi analişti români.

„De asemenea, în afară de subiectele pur politice, care se referă de exemplu la alegerile care vor avea loc anul viitor în România, este un subiect important şi cel al politicii privind energia, pentru care am organizat mai multe discuţii cu politicieni, cu analişti, cu experţi din domeniu din România, din Ungaria şi din Europa Centrală şi de Est. Un subiect important este şi cel al războiului. În fiecare zi avem măcar o discuţie sau chiar mai multe în diferite corturi în care se desfăşoară programe politice şi acest subiect este discutat şi de către politicieni şi de către analişti şi de către oameni de cultură, pentru că faptul că avem război chiar în vecinătate se înfăţişează pe mai multe domenii ale vieţii noastre de zi cu zi şi are o influenţă şi asupra programelor culturale şi asupra altor dimensiuni ale vieţii noastre. Avem subiecte, să zic, clasice, care se referă la problemele actuale din cadrul educaţiei sau integrării comunităţii rome, avem diferite discuţii legate de rolul şi importanţa bisericilor, influenţa religiei asupra comunităţii noastre şi în general tot ceea ce ne reprezintă pe noi, maghiarii din Transilvania şi din Bazinul Carpatic. Întotdeauna avem grijă ca subiectele foarte actuale să fie incluse în program şi astfel chiar şi tema memoriului comun asupra războaielor intră şi în programul politic al universităţii de vară şi care se referă şi la cele întâmplate în trecutul apropiat în Valea Uzului şi sperăm că discuţia este calea spre pace şi în cazul acestui subiect, pentru ambele naţiuni, pentru români şi pentru maghiari. Şi noi între maghiari avem discuţii politice care cred că vor fi accentuate şi din cauza faptului că anul viitor avem alegeri”, a mai spus Sándor Krisztina.

Aceasta a adăugat că va fi abordată şi tema „clasică şi nerezolvată” a autonomiei, la discuţiile pe marginea acestui subiect urmând să participe şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Balázs Izsák.

La lucrările universităţii de vară de la Băile Tuşnad va fi prezent şi liderul Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, fiind invitaţi şi mai mulţi foşti demnitari ai UDMR şi actuali oficiali ai guvernului de la Budapesta.

La rândul său, organizatoarea principală a Universităţii de vară „Tusványos”, Popa Ilona, a declarat că vor fi organizate aproximativ 500 de programe, vor fi amplasate în acest scop 30 de corturi şi vor participa la discuţii în jur de 1.000 de invitaţi. Vor fi corturi separate în care vor avea loc dezbaterile cu caracter politic, cele pe teme economice, precum şi cele din domeniul culturii, teatrului, literaturii, educaţiei, religiei, gastronomiei sau chiar sportului, nelipsind cele în care se vor derula activităţi pentru copii şi familii, în organizarea taberei fiind implicate 300 de persoane.

„Ca în anii precedenţi, intrarea este liberă până la ora 16:00. După ora 16:00 intrarea pe zi este 30 lei şi 120 lei intrarea pe o săptămână. La fel sunt preţurile şi pentru cei care doresc să vină cu corturi. Locuitorii oraşului Băile Tuşnad beneficiază de gratuitate, la fel şi copiii sub 12 ani. În fiecare an încercăm să fie cât mai puţine maşini în tabără. Asta încercăm şi în anul acesta. Din acest motiv dorim să lăsăm să intre pe teritoriul taberei doar maşinile tehnice care aduc ceva sau cele ale comercianţilor”, a spus Popa Ilona.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Tineretului Maghiar din România, Horváth Réka, a declarat că organizaţia pe care o reprezintă s-a implicat începând din 2008 în organizarea evenimentului, încercând să îl dezvolte şi să îl îmbunătăţească continuu.

„În cortul CTM o să avem programe dedicate tinerilor. În timpul zilei o să fie mese rotunde, quizz, lansare de carte şi stand-up comedy. Seara o să fie concerte cu artişti tineri din Transilvania care doresc să-şi arate talentul, iar apoi o să fie petreceri cu DJ, tot din Transilvania”, a afirmat Horváth Réka.

Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească „Tusványos” de la Băile Tuşnad se va afla anul acesta la cea de a 32-a ediţie şi este organizată de Consiliului Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia „Pro Minoritate” din Ungaria, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.