Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prejudiciu de 2,7 milioane de lei la nivelul judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Prejudiciu de 2,7 milioane de lei la nivelul judeţului Harghita
Prejudiciu de 2,7 milioane de lei la nivelul judeţului Harghita

Prejudiciu de 2,7 milioane de lei la nivelul judeţului Harghita

Potrivit datelor furnizate de Curtea de Conturi, prejudiciul înregistrat în Harghita, în 2014, este printre cele mai mici din ţară, judeţele fruntaşe fiind Constanţa, Timişul şi capitala Bucureşti

 

Recent, Curtea de Conturi a României a publicat un raport-sinteză care cuprinde informaţii legate de acţiunile de audit financiar asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale în anul trecut.

Printre capitolele aflate în acest raport ne oprim asupra abaterilor având ca impact producerea de prejudicii. Iar de aici aflăm că cele mai semnificative abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, precum şi utilizarea nelegală a fondurilor de la buget.

Totalul prejudiciilor constatate în 2014 a fost de peste 524 milioane de lei, cele mai mari abateri constatându-se la cheltuielile de capital (peste 214 milioane de lei), la bunuri şi servicii (164,4 mil.), cheltuieli de personal (89,5 mil.).

Aceste zone (angajarea şi efectuarea cheltuielilor bugetelor locale) nu au intrat recent în topul sectoarelor în care se înregistrează cele mai mari prejudicii, tendinţa menţinându-se de câţiva ani. Printre cauze, se aminteşte interpretarea şi aplicarea eronată a legislaţiei în domeniul salarizării personalului din administraţia publică locală, perpetuându-se în continuare acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia publică locală. Un alt factor care a contribuit la înregistrarea unor prejudicii a fost managementul defectuos cu privire la eficienţa şi eficacitatea cheltuielilor de funcţionare şi întreţinere a instituţiilor publice locale – în acest caz fiind amintit consumul de carburant, cheltuieli de protocol sau decontare de cheltuieli. Nerespectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice de servicii şi lucrări de investiţii, cu consecinţe negative pe linia asigurării eficienţei, economicităţii şi eficacităţii achiziţiilor efectuate este o altă cauză a prejudiciilor – şi se amintesc: neîntocmirea programului anual al achiziţiilor publice; alegerea eronată a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţii publice; subcontractarea integrală a unor lucrări de investiţii în condiţiile în care oferta nu a fost însoţită de lista subcontractanţilor; modificarea prevederilor iniţiale ale contractului de achiziţie publică, dar fără a se respecta prevederile legale etc.

La nivelul ţării, abaterile de la legalitate şi regularitate constatate au condus la prejudicierea bugetelor entităţilor verificate cu suma de 524,4 milioane de lei.

 

Privire asupra judeţului Harghita

Raportul întocmit de Curtea de Conturi a României evidenţiază şi câteva cifre pe judeţe, iar unul dintre primele grafice se referă la prejudiciile create. De aici aflăm că în anul 2014, la nivelul judeţului nostru s-a constatat un prejudiciu de 2,7 milioane de lei.

Această cifră plasează Harghita în coada clasamentului, cele mai mari prejudicii creându-se în Bucureşti (137,9 mil.), apoi în judeţele Constanţa (47,6 mil.), Timiş (40,7 mil.), Mureş (17,6 mil.) şi Cluj (17,4 mil.). În spatele nostru, cu cele mai mici prejudicii se află Covasna (2,3 mil.), Ialomiţa (2 mil.) şi Vaslui (1,2 mil.).

Alte date interesante sunt cele cuprinse în evoluţia principalilor indicatori ai bugetelor locale în 2014. Iar situaţia judeţului Harghita, în privinţa încasărilor, este următoarea: total venituri – 844 milioane de lei, din care venituri din impozite, taxe, contribuţii şi alte vărsăminte – 113 mil.; cote şi sume defalcate din impozitul pe venit – 142 mil.; sume defalcate din TVA – 365 mil.; subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte administraţii – 116 mil.; sume primite de la UE sau alţi donatori – 109 milioane de lei.

Din încasările totale, dacă se scad cheltuielile (781 milioane de lei), reiese că în 2014, judeţul Harghita a avut un excedent de 64 milioane de lei. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.