Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătirile pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc au fost finalizate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Pregătirile pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc au fost finalizate
Pregătirile pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc au fost finalizate

Pregătirile pentru tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc au fost finalizate

Foarte multe persoane din ţară şi din străinătate sunt aşteptate să participe şi în acest an la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, printre cei care ar putea să fie prezenţi numărându-se potrivit organizatorilor şi actualul preşedinte al Ungariei, Novák Katalin, precum şi fostul şef al statului ungar, Áder János.

„Suntem pregătiţi pentru pelerinajul de Rusalii, aşteptăm un număr mare de pelerini, ca şi anul trecut. Estimările noastre, anul trecut, au fost peste 300.000 de oameni. Ne aşteptăm la mai multe persoane, pentru că deja suntem într-o perioadă normală, în care toţi cei care doresc să ajungă la pelerinajul de Rusalii s-au decis deja şi au făcut paşii importanţi. Ne-am organizat cu bucurie pentru un pelerinaj în condiţii optime, normale, împreună cu mănăstirea franciscană. Din fericire, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când au fost aceleaşi condiţii, a arătat că deciziile noastre de închideri de drumuri în anumite tronsoane de intrare în oraş, care sunt folosite pentru parcări sau organizare amănunţită în ceea ce priveşte ceea ce se întâmplă în jurul bazilicii sau mai sus în şaua Şumuleului, au fost corecte şi sperăm ca şi anul acesta să se întâmple în aceleaşi condiţii”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Potrivit afirmaţiilor sale, cei care doresc să participe la pelerinaj trebuie să ştie că în zonă vor fi introduse restricţii încă de vineri seară.

„Asta înseamnă că toţi cei care trebuie să ajungă în spaţii de cazare este bine să ajungă vineri după-amiaza. Locatarii din zona Şumuleu, Ciuboteni sunt cei care vor putea şi noaptea să intre cu maşinile şi de sâmbătă dimineaţă este închidere totală a zonei, vorbim despre o zonă extinsă. Totodată, evenimente organizate atât în cadrul slujbei de Rusalii, cât şi a doua zi, în Duminica de Rusalii, vor aduce foarte multe evenimente culturale în această zonă a Bazilicii Şumuleu, cât şi în şaua Şumuleu. Asta înseamnă că toate limitările de acces pentru autovehicule vor rămâne valabile până duminică după-amiază. Dar, pe jos, zona poate fi accesată, aici sunt pregătiţi cu toţii din cadrul instituţiilor, începând cu cei de la Salvare, toţi cei care împreună cu noi au grijă ca toată lumea să fie în siguranţă. Cu toţii trebuie să avem grijă unii de alţii, pentru că în momentul în care vorbim despre 300.000 de oameni, dacă nu avem noi grijă unii de alţii, nu putem să avem parte de bucuria pelerinajului de la Şumuleu şi de sărbătorile de Rusalii. Aşa că sunt convins că şi anul acesta se va întâmpla în acelaşi mod ca şi în anii anteriori”, a spus Korodi Attila.

La rândul său, rectorul bisericii franciscane din Şumuleu-Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, a afirmat că evenimentele legate de pelerinaj vor începe deja de vineri seara, când de la ora 18:00 va avea loc o liturghie care deschide evenimentul, sâmbătă dimineaţa, la ora 07:30, va fi oficiată o altă liturghie, iar cea solemnă se va desfăşura în locul deja consacrat al pelerinajului de Rusalii.

„Această slujbă va începe la ora 12:30, va fi oficiată de Monseniorul dr. Kovács Gergely, arhiepiscopul de Alba Iulia, şi predica va fi ţinută de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal. Motto-ul a fost ales de la Sfântul Francisc de Assisi, care a scris într-o rugăciune: «Te Salut, Stăpână, sfânta regină, sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică». Am ales acest motto fiindcă noi, franciscanii, sărbătorim 800 de ani de la înfiinţare a Ordinului Franciscan şi Sfântul Francisc de Assisi a oficiat înainte de Crăciun o slujbă în localitatea Greccio, în Italia, şi el a vrut să fie Crăciun ca la Bethleen, cu oameni, cu animale şi acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară acum 800 de ani. De aceea am ales acest motto ca aceste sărbători să fie mai înţelese şi sper ca părintele provincial Eric, în predica lui, o să amintească şi despre aceste sărbători. În primul rând, pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc este închinat Sfintei Fecioare Maria. Prima data, acum 456 de ani au venit pelerini aici. Legenda spune că a fost o bătălie sus pe dealul Harghitei, în care oamenii au apărat credinţa lor şi când s-a terminat bătălia au venit aici la Şumuleu şi au sărbătorit aici în biserică. În timp ce se desfăşura bătălia, în biserică se rugau femeile şi copiii. În amintirea acestui eveniment, ţinem în fiecare an, înainte de Rusalii, acest pelerinaj. Oamenii nu vin ca să avem încă o bătălie, vin să se roage şi să mulţumească Maicii Domnului, din credinţa lor, că au primit ajutor din partea ei”, a declarat părintele Timar Sandor Asztrik. Acesta a menţionat că la evenimentul de la Şumuleu-Ciuc participă pelerini din ţară, dar şi din Ungaria sau chiar din zone mai îndepărtate cum ar fi Australia, Suedia ori SUA, iar din zona Ciuc sunt foarte multe persoane care se deplasează pe jos până în locul în care are loc ceremonialul religios.

„Simt o mare emoţie, fiindcă eu sunt unul dintre organizatori, fiecare are partea lui de organizat, dar simt şi o mândrie, să zic aşa, că vin atâţia oameni aici şi asta e o satisfacţie pentru noi”, a mai spus părintele Timár Sándor Asztrik, care le-a transmis pelerinilor să fie deschişi la harurile pe care le primesc la Şumuleu-Ciuc.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are o lungă istorie, în data de 1 iunie 2019, sanctuarul marian din Harghita fiind vizitat şi de Papa Francisc. Atunci a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Se spune că, în anul 1567, atunci când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană romano-catolicilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, cei din aceste zone au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din mai multe ţări merg în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc.

Restricţii de circulaţie cu prilejul pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc a informat că în interesul siguranţei pelerinilor vor fi impuse şi în acest an restricţii de circulaţie, fiind închise mai multe sectoare de drumuri publice. Astfel, începând de vineri (26 mai), ora 22:00, pe străzile din zona Şumuleu-Ciuc se va închide circulaţia, excepţie fiind în cazul riveranilor, iar în ziua de 27 mai 2023, sâmbătă, între orele 06:00 şi 18:00, se instituie restricţie totală de circulaţie cu autovehicule pe: str. Szék; str. Şumuleu Mic; str. Câmpul Mare; str. Ion Căianu; str. Topliţa, de la intersecţia cu str. Szék până la sensul giratoriu str. Câmpul Mare/Ret/DN12A; str. Márton Áron, de la intersecţia cu str. Iancu de Hunedoara (BRD) până la intersecţia cu str. Szék; str. Progresul; str. Grădinarilor; str. Lunca Mare, de la sensul giratoriu de pe B-dul Timişoarei (staţia Lukoil) până la intersecţia cu str. Topliţa/Szék; pe DN 12 (E 578), între sensul giratoriu de la intersecţia str. Topliţa/Ret/Câmpul Mare şi sens giratoriu RAR; pe DN 12A, km. 0-1+600 m, între sensul giratoriu de la intersecţia str. Topliţa/Ret/Câmpul Mare şi intersecţia cu varianta ocolitoare.

Autorităţile vor veghea la buna desfăşurare a manifestărilor de Rusaliile Catolice

„Între 26-28 mai 2023, în municipiul Miercurea-Ciuc, la Catedrala Franciscană Şumuleu-Ciuc şi pe Dealul Şumuleul Mic se desfăşoară ceremoniile religioase prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Romano Catolice. Atât pe traseele de afluire/defluire, cât şi la locurile de desfăşurare poliţiştii harghiteni vor asigura fluidizarea traficului rutier şi pietonal, ordinea publică şi respectarea legalităţii, în toate domeniile. Oamenii legii vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor obişnuite, necesare asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în întregul judeţ şi în special în zona Catedralei Franciscane şi a Dealului Şumuleul Mic. În acest context, la nivelul judeţului Harghita au fost constituite, atât în localităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural, dispozitive de menţinere a ordinii publice şi de poliţie rutieră, constituite în puncte fixe, filtre, patrule pedestre şi auto, precum şi echipe de investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi de la alte structuri poliţieneşti. Ca de obicei, cei mai mulţi dintre pelerini aleg calea rutieră spre a ajunge la destinaţie, astfel încât, pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi prevenirii producerii de evenimente negative, în cursul acestor zile sunt mobilizate în judeţul Harghita dispozitive specifice, care vor acţiona pe toate schimburile, cu utilizarea de mijloacele tehnice din dotare, inclusiv aparatura radar, în vederea depistării celor care încalcă, frecvent sau ocazional, normele rutiere, scopul fiind, desigur, acela al deplasării în condiţii de deplină siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice. În acest sens, atragem atenţia tuturor participanţilor la traficul rutier să manifeste atenţie sporită, să dea dovadă de înţelegere şi calm, să se deplaseze, atât pe jos, cât şi cu orice fel de mijloc de transport doar pe traseele pe care este permisă circulaţia, să parcheze numai în zonele autorizate şi, nu în ultimul rând, să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în teren. În acelaşi timp, poliţiştii structurilor de poliţie transporturi se vor îngriji de siguranţa traficului feroviar, prin efectuarea serviciului de patrulare pe trenurile de călători, precum şi în staţiile de cale ferată de pe raza judeţului nostru, cu însoţirea, pe durata deplasării, a trenurilor de marfă”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita.

Potrivit sursei citate, poliţiştii structurilor de investigaţii criminale vor acţiona pentru combaterea infracţiunilor de natură judiciară, sens în care, pentru desfăşurarea în siguranţă a acestei manifestări religioase, dat fiind numărul mare de participanţi, oamenii legii le reamintesc cetăţenilor câteva recomandări, în scopul prezervării climatului de ordine şi siguranţă publică, cum ar fi cele privind respectarea indicaţiilor organizatorilor adunărilor publice, împuterniciţilor acestora sau organelor de ordine, abţinerea de la acţiuni de natură a împiedica desfăşurarea normală a adunărilor publice şi de la incitarea la asemenea acţiuni prin viu grai, manifeste sau alte mijloace audiovizuale, neintroducerea sau deţinerea de băuturi alcoolice, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente, părăsirea imediată a adunărilor publice sau locul unde acestea se desfăşoară, când au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau organele de ordine şi neparticiparea la adunări publice în stare de ebrietate, evitarea consumului şi distribuirii de băuturi alcoolice sau droguri. „Toate demersurile profesionale ale poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita se vor concentra pe asigurarea petrecerii unor sărbători de Rusalii în condiţii normale, de ordine, linişte şi siguranţă, fără incidente negative şi evenimente nedorite. Ca şi în anii anteriori, la aceste activităţi preventive invităm cetăţenii să ne fie parteneri, prin atenţia manifestată asupra modului de păstrare şi folosire a bunurilor şi valorilor, asigurarea autovehiculelor, dar şi prin grija deosebită acordată copiilor, care se pot rătăci cu uşurinţă în mulţime. Reamintim că, pentru eventuale sesizări, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112”, au mai precizat reprezentanţii IPJ Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.