Ursoaică cu 3 pui în zona observatorului de la Şumuleu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Ursoaică cu 3 pui în zona observatorului de la Şumuleu
Ursoaică cu 3 pui în zona observatorului de la Şumuleu

Ursoaică cu 3 pui în zona observatorului de la Şumuleu

  • Autorităţile cer localnicilor şi turiştilor să evite zona

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc atrag atenţia localnicilor şi turiştilor că a fost observată o ursoaică cu trei pui în apropierea observatorului de pe dealul Şumuleul Mare de la marginea municipiului reşedinţă de judeţ şi recomandă evitarea zonei timp de cel puţin o lună pentru a nu fi înregistrate evenimente negative. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat publicaţiei noastre că reprezentanţii asociaţiei de vânătoare „Szilos” au constatat că cei trei pui sunt foarte mici, fiind născuţi în urmă cu aproximativ o săptămână, iar în acest moment nu se pune problema relocării animalelor sălbatice.

„Ne-am gândit că este bine să anunţăm populaţia şi prin intermediul reţelelor de socializare, pentru că mai ales atunci când este vreme bună sau în weekend zona este destul de frecventată de locuitorii oraşului, dar şi de turişti, şi este mai bine să ştie oamenii, să evite zona cam o lună, o lună şi jumătate, fiindcă trebuie să mai crească puii pentru ca ursoaica să se mute mai departe. Dat fiind faptul că ursoaica şi cei trei pui sunt de fapt în pădure nu poate fi vorba despre o relocare în momentul de faţă. Asociaţia de vânătoare monitorizează situaţia zilnic şi dacă este nevoie, dacă intră în intravilan, cu siguranţă intervenim. Din cele spuse de reprezentanţii asociaţiei de vânătoare rezultă că ursoaica va rămâne în preajma puilor timp de câteva săptămâni, dat fiind faptul că aceştia sunt foarte mici şi nu se crede că va umbla prea departe de ei. Ursoaica şi-a făcut şi un mic bârlog şi am anunţat pentru siguranţa cetăţenilor faptul că animalele sălbatice sunt acolo”, a afirmat Bors Bela. Acesta a amintit că anul trecut, înainte de tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, a fost nevoie de relocarea unei ursoaice cu doi pui din zona dealului Şumuleul Mic în interesul siguranţei persoanelor care urmau să participe la eveniment şi nu a exclus posibilitatea ca autorităţile să fie nevoite să ia o măsură similară şi în acest an.

„Şi anul trecut, înainte de pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, tot aşa am păţit, dar la Şumuleul Mic. O ursoaică cu doi pui s-a urcat într-un copac şi până când am putut reloca animalele am stat sub copac aproape 11 ore”, a mai spus Bors Bela.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.