Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Posibilă mutare în aprilie în centrul de criză | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Posibilă mutare în aprilie în centrul de criză
Posibilă mutare în aprilie în centrul de criză

Posibilă mutare în aprilie în centrul de criză

  • Peste 100 de persoane afectate în urma incendiului de anul trecut de la Şumuleu-Ciuc se mai află încă în Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc

Peste 100 de persoane care au rămas fără locuinţe din cauza incendiului puternic înregistrat în urmă cu un an, la Şumuleu-Ciuc, ar putea fi mutate temporar, în aprilie, în noul centru de criză care va fi amenajat la marginea municipiului Miercurea Ciuc, pe strada Zorilor, a declarat, ieri, viceprimarul Sógor Enikő. Aceasta a precizat că, în prezent, în Arena Sporturilor din Miercurea Ciuc se mai află 25 de familii, fiind vorba despre 109 persoane, dintre care 64 de copii.

„Conform planurilor noastre, în jurul lunii aprilie reuşim să-i mutăm din Arenă în centrul de criză. Momentan, ne aflăm în toiul înfiinţării centrului de criză, ceea ce înseamnă amenajarea terenului, care include să ajungem să putem monta utilităţile: avem nevoie de apă, de curent. Când ajungem la acest nivel, când suntem pregătiţi să primim containerele de la Guvern, atunci cerem transportarea lor. Este vorba despre 40 containere. Am calculat deja de anul trecut, când am crezut că putem să-i repartizăm foarte rapid. 40 de containere unde vor locui şi probabil vreo 12 containere de utilitate – pentru igienă personală, un loc unde să încălzească mâncarea”, a afirmat Sógor Enikő.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc a menţionat că autorităţile locale au comunicat de mai multe ori cu persoanele care se mai află în Sala Sporturilor şi chiar dacă este dificil să li se promită ceva în care să creadă, acestea s-au liniştit şi aşteaptă momentul mutării, mai ales că nu au altă şansă sau altă posibilitate de a avea un adăpost.

„Pe termen lung, bineînţeles că ţelul nostru este de a-i aduce într-o situaţie să fie capabili să se autosusţină şi financiar dar şi din punct de vedere al comportamentului în societate. Nu sunt singura care am remarcat schimbări, am primit feedback-uri pozitive din partea directorilor de şcoli şi grădiniţe cât şi a pedagogilor care lucrează cu ei. Deci, în special copiii au progresat foarte mult şi din punct de vedere al evoluţiei şcolare cât şi din punct de vedere al comportamentului. Am primit ca feedback şi în cazul adulţilor, că sunt mult mai calmi, mult mai disciplinaţi”, a spus Sógor Enikő.

Potrivit afirmaţiilor sale, printre cei afectaţi în urma incendiului sunt 13 adulţi care au loc de muncă permanent şi se fac şi alte încercări privind introducerea acestor oameni pe piaţa muncii. Autorităţile locale depun eforturi mari, alături de reprezentanţii organizaţiei Caritas şi de cei ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, în ceea ce priveşte asigurarea educaţiei, nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. Un număr de 11 adulţi sunt înscrişi la cursuri de învăţământ seral, iar alte 28 de persoane sunt incluse în programul „A doua şansă” şi s-a reuşit şi organizarea pregătirii în Arena Sporturilor a celor din clasele primare, cei din clasele 5-8 fiind înscrişi la o şcoală din localitate.

„Sperăm că cel puţin 80 la sută o să termine. De fapt numai aşa vor avea şanse să aibă pregătire profesională. Sunt foarte multe posibilităţi de a-i înscrie chiar şi în programe gratuite de pregătire profesională, dar numai peste clasa a 8-a. De aceea spun că depunem eforturi foarte mari ca să reuşim. De fapt, sunt persoane înscrise în programul «A doua şansă» şi din comunitatea care s-a mutat înapoi în Şumuleu. Greutăţile mai mari sunt cu mamele, care au copii mici, dar încercăm să îi ajutăm”, a mai spus Sógor Enikő.

În ceea ce priveşte necesitatea unei eventuale renovări a clădirii Arenei Sporturilor, aceasta a afirmat că avarii structurale nu s-au produs, iar de aproximativ o jumătate de an cei care sunt cazaţi acolo cumpără obiectele din grupurile sanitare care se defectează, ceea ce reprezintă o dovadă că încercarea de a-i responsabiliza pe aceştia a avut rezultate. Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc a adăugat că, potrivit planurilor, persoanele respective vor fi mutate în centrul de criză pentru aproximativ un an şi ar trebui găsite soluţii la nivelul consiliului local în ceea ce priveşte oferirea de locuinţe sociale, pentru că în jur de 40 la sută dintre acestea ar putea să îşi organizeze viaţa şi chiar să se susţină financiar dacă ar avea unde să locuiască.

În urmă cu un an, un incendiu violent izbucnit în cartierul Şumuleu-Ciuc al municipiului Miercurea Ciuc, din cauza unui burlan metalic neizolat termic, a afectat 20 de locuinţe construite din lemn, peste 260 de persoane care locuiau acolo fiind cazate atunci în Sala Sporturilor din municipiul reşedinţă de judeţ.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.