Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Cultură » Pregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale
Pregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale

Pregătiri pentru Ziua Culturii Naţionale

  • Bedő Melinda, Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”: „Sărbătorim Ziua Culturii Naţionale prin jocuri şi concursuri online şi printr-un eveniment cu prezenţă fizică la sediul instituţiei”

Odată cu stingerea ecoului sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc au început pregătirile pentru Ziua Culturii Naţionale.

Graţie dedicării bibliotecarilor, începând din data de 14 ianuarie elevii „cu o minimă iniţiere în arta poetică, un strop de noroc, multă perspicacitate şi foarte multă dragoste de literatură”, potrivit organizatoarei evenimentului, Bedő Melinda, sunt aşteptaţi să participe la concursul online de poezie intitulat „Vorba din gură”, care se va desfăşura pe durata a două zile.

Potrivit iniţiatorilor, concursul online se adresează grupurilor de minimum 10 elevi, începând cu clasa a VII-a, îndrumate de un cadru didactic care îşi asumă responsabilitatea colaborării cu organizatorii. În acest scop, profesorii sunt rugaţi să se adreseze organizatorilor prin intermediul persoanei de contact: Bedő Melinda, fie pe e-mail, la adresa bedomelinda@gmail.com, fie telefonic, apelând la numărul 0720/54.40.13.

„Nu vă sfiiţi să trişaţi la concurs! Citiţi din timp cele cinci poezii propuse de organizatori: Fiul risipitor, Povestea adormită, Treptele nopţii, Iar şi iar, Îndreptări, toate publicate în volumul «Cuvinte ce s-au mai spus», de Georgeta Mănilă. Căutaţi cartea sau răsfoiţi-o virtual aici. Câştigătorii se vor desemna pe baza punctajului gestionat automat de aplicaţia de concurs şi validat de juriul format din reprezentanţii organizatorului şi din cadrele didactice coordonatoare. Premiile constau în cărţi şi bonuri valorice pentru rechizite şcolare, oferite cu susţinerea financiară din partea Consiliului Judeţean Harghita”, detaliază Bedő Melinda.

Luni, 17 ianuarie, începând de la ora 16:00, Ziua Culturii Naţionale va fi marcată la sediul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János” printr-un eveniment cu participare fizică, iubitorii literaturii române contemporane fiind invitaţi la o întâlnire cu poeţi şi scriitori membri ai filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, organizat în colaborare cu Cenaclul literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.

Ziua de 15 ianuarie, în care s-a născut poetul Mihai Eminescu a fost aleasă Zi a Culturii Naţionale, ca omagiu adus celei mai importante voci din literatura română. Ea a fost celebrată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011 şi a intrat în patrimoniul marilor sărbători ale naţiunii române.

„Într-un fel, Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc. (…) Pentru pietatea noastră depăşită, dimensiunile lui trec peste noi, sus şi peste văzduhuri. Fiind român, Eminescu e universal, asta o ştie oricine citeşte”, rostea poetul Tudor Arghezi într-o înregistrare de arhivă din Fonoteca Radioului din 1955.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.