Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În decurs de trei zile: Pompierii militari au avut 34 de misiuni, majoritatea pentru acordarea asistenţei medicale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
În decurs de trei zile:
Pompierii militari au avut 34 de misiuni, majoritatea pentru acordarea asistenţei medicale
<h5><i>În decurs de trei zile:</i></h5> Pompierii militari au avut 34 de misiuni, majoritatea pentru acordarea asistenţei medicale

În decurs de trei zile:
Pompierii militari au avut 34 de misiuni, majoritatea pentru acordarea asistenţei medicale

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita precizează, în cadrul unui comunicat de presă, faptul că în perioada 4-6 septembrie, la nivel judeţean, pompierii militari au gestionat 34 de intervenţii în situaţii de urgenţă.

Majoritatea intervenţiilor au fost pentru acordarea asistenţei medicale, echipele SMURD fiind solicitate să intervină în cazul a două accidente rutiere şi a altor 10 afecţiuni medicale şi 17 traumatisme. În total, specialiştii au acordat primul ajutor unui număr de 4 copii şi 25 de persoane aflate în dificultate.

De asemenea, echipele ISU au fost solicitate să intervină şi pentru a stinge 4 incendii, dar şi la o misiune de asanare a muniţiei neexplodate.

Unul dintre incendii a avut loc sâmbătă dimineaţa, în satul Fitod, din apropiere de Miercurea Ciuc, flăcările cuprinzând o anexă gospodărească, iar pentru stingerea lui au intervenit două echipaje de pompieri. În urma incendiului au ars acoperişul anexei, aproximativ două tone de fân şi un metru cub de cherestea. În ceea ce priveşte cauza probabilă a incendiului, specialiştii afirmă că ar fi vorba de folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Un alt incendiu, cel mai probabil izbucnit în urma unui scurt circuit produs de un conductor electric improvizat, a avut loc duminică după-amiază, în Gălăuţaş. Pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un adăpost de animale dintr-o gospodărie, au acţionat peste 20 de pompieri militari şi voluntari din Topliţa şi Gălăuţaş. Ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta generalizat la întregul grajd, iar flăcările cuprinseseră baloţii de fân care erau depozitaţi în curte, existând pericolul ca incendiul să se propage şi la casa de locuit, dar şi la o altă anexă, ambele aflate în apropiere.

Focul a fost stins după aproximativ 3 ore, flăcările distrugând acoperişul grajdului, 250 de baloţi de fân, o căpiţă de 1.000 kg de fân, două pachete de parchet laminat şi mai multe unelte agricole; de asemenea, în incendiu s-au degradat pereţii anexei, 150 baloţi de fân, două aparate de sudură şi o rindea electrică. Pagubele materiale au fost evaluate la 25.000 de lei, în timp ce, prin intervenţia pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri în valoare de 300.000 de lei.

Ieri dimineaţă, după ora 03:00, pompierii din Topliţa au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui alt incendiu, de data aceasta la un canton al Ocolului Silvic, de la Secu. Când au ajuns la faţa locului, flăcările se manifestau la peretele exterior şi acoperiş, iar intervenţia lor a făcut ca pagubele să fie reduse.

Duminică dimineaţă, un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Bălan a intervenit la o ardere necontrolată de resturi vegetale (crengi de brad), depozitate în urma curăţării copacilor. Incendiul a fost stins în scurt timp, fiind limitat pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

În ceea ce priveşte acţiunea de asanare a muniţiei neexplodate, ISU „Oltul” Harghita precizează că proiectilele au fost găsite, în urma unor lucrări de betonare a rigolelor de şanţuri, în Cinod. Potrivit sursei citate, pirotehniştii au identificat şi ridicat un număr total de 7 buc. lovitură de aruncător cal. 50 mm şi 2 proiectile explozive cal. 25 mm, datând, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţia a fost transportată şi depozitată, în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.