Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Planurile de management al riscului la inundaţii, actualizate în toate localităţile din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Planurile de management al riscului la inundaţii, actualizate în toate localităţile din Harghita
Planurile de management al riscului la inundaţii, actualizate în toate localităţile din Harghita

Planurile de management al riscului la inundaţii, actualizate în toate localităţile din Harghita

Toate localităţile din Harghita sunt pregătite pentru gestionarea situaţiei în cazul producerii unor fenomene meteorologice şi hidrologice nefavorabile, fiind actualizate pentru fiecare dintre cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ planurile de management al riscului la inundaţii. Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat publicaţiei noastre că aceste planuri au fost actualizate în cursul acestui an în cazul tuturor zonelor din Harghita identificate cu risc potenţial semnificativ în situaţia producerii unor inundaţii, fiind întocmite la nivelul fiecărei localităţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cu sprijinul administraţiilor bazinale de care aparţin, respectiv Olt, Mureş sau Siret.

„Sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi-au actualizat aceste planuri, fiind asigurate toate instrumentele necesare gestionării efectelor fenomenelor meteorologice şi hidrologice care pot pune în pericol comunităţile din judeţul Harghita sau pot periclita desfăşurarea vieţii socio-economice în condiţii normale”, a afirmat Adrian Pănescu.

Acesta a explicat că planurile de management al riscului la inundaţii au în vedere toate aspectele din acest domeniu, cu accent pe prevenire, protecţie, pregătire, luându-se în considerare caracteristicile bazinului sau sub-bazinului hidrografic, inclusiv prognoza inundaţiilor şi sistemele de avertizare timpurie.

„Obiectivul principal al planurilor de management al riscului la inundaţii îl reprezintă diminuarea consecinţelor negative ale inundaţiilor pentru sănătatea umană, activitatea economică, mediu şi patrimoniul cultural prin rezultatul sinergiei măsurilor de prevenire, protecţie, pregătire, a celor de management al situaţiilor de urgenţă şi a măsurilor întreprinse post inundaţii (reconstrucţie/refacere). Planurile cuprind toate cursurile de apă catagrafiate aflate în administrarea administraţiilor bazinale, dar şi cursurile de apă mici permanente sau nepermanente de la nivelul fiecărei localităţi, lucrările hidrografice de apărare la nivel local (noduri hidrografice, diguri de protecţie, derivaţiile de ape mari), baraje care realizează acumulări permanente (hidrografice, lacuri de agrement, baraje care realizează acumulări nepermanente etc.)”, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

În ceea ce priveşte obiectivele specifice de management al riscului la inundaţii, Adrian Pănescu a menţionat că sunt analizate patru criterii. Primul este cel economic, care vizează minimizarea riscului inundaţiilor asupra infrastructurii de transport, asupra activităţilor economice şi asupra terenurilor agricole. Al doilea criteriu este cel social, urmărindu-se reducerea la minimum a riscului inundaţiilor asupra vieţii (numărul locuitorilor expuşi riscului) şi asupra comunităţii (numărul infrastructurilor sociale, respectiv spitale, unităţi de învăţământ, biblioteci, primării şi secţii de poliţie). Cel de-al treilea criteriu este cel privind mediul şi care implică suport pentru atingerea şi conservarea „stării ecologice bune” sau „potenţialului ecologic bun”, în conformitate cu cerinţele Directivei cadru privind apa Uniunii Europene, dar şi minimizarea riscului inundaţiilor asupra zonelor protejate pentru captarea apei în scopul consumului uman şi asupra obiectivelor potenţial poluatoare. Cel de-al patrulea criteriu este cel privind patrimoniul cultural şi care vizează reducerea la minimum a riscului inundaţiilor asupra obiectivelor de patrimoniu cultural, respectiv muzee, biserici şi monumente, a mai precizat Adrian Pănescu.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.