Impozitele şi taxele locale vor fi indexate, în 2023, doar în raport cu inflaţia în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent Impozitele şi taxele locale vor fi indexate, în 2023, doar în raport cu inflaţia în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Impozitele şi taxele locale vor fi indexate, în 2023, doar în raport cu inflaţia în Miercurea-Ciuc
Impozitele şi taxele locale vor fi indexate, în 2023, doar în raport cu inflaţia în Miercurea-Ciuc

Impozitele şi taxele locale vor fi indexate, în 2023, doar în raport cu inflaţia în Miercurea-Ciuc

Taxele şi impozitele locale din Miercurea-Ciuc nu vor fi majorate în 2023, dar vor fi indexate proporţional cu rata inflaţiei, conform prevederilor legale. „Ca urmare a rezolvării unei dileme la nivel naţional, şi anume prorogarea aplicării prevederilor OG nr. 16/2022 referitoare la impozitele şi taxele locale (imposibil de aplicat începând cu 01.01.2023), consiliul local al municipiului a adoptat în această dimineaţă hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2023. În municipiul Miercurea-Ciuc, acestea nu vor creşte, în afară de indexarea anuală obligatorie conform prevederilor legale, proporţional cu rata inflaţiei aferentă anului 2021, şi anume cu 5,1%”, a informat marţi printr-un comunicat administraţia locală a municipiului reşedinţă de judeţ.

Potrivit comunicatului Primăriei Miercurea-Ciuc, timp de cinci luni autorităţile locale au aşteptat prorogarea OG nr. 16/2022, iar în data de 20 decembrie s-a aprobat decizia de a amâna până în 2025 aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022, care impunea un impozit pe clădiri legat de valorile notariale.

„Astfel, metodologia de calcul  a impozitului rămâne, de fapt, neschimbată. Evidenţiem că pentru clădirile nerezidenţiale (în care se desfăşoară activităţi economice) deţinute de persoane juridice/fizice, impozitul pe clădiri se va calcula în baza evaluărilor realizate la cinci ani. Nici cotele de impozitare, la nivelul municipiului, nu se vor modifica faţă de anul 2022: impozitele şi taxele locale din Miercurea-Ciuc nu vor creşte, în afară de indexarea de 5,1% în funcţie de inflaţia prevăzută de lege”, se mai arată în comunicat. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.