Peste 70 de angajatori sancţionaţi luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 iulie 2024
Home » Societate » Peste 70 de angajatori sancţionaţi luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Peste 70 de angajatori sancţionaţi luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Peste 70 de angajatori sancţionaţi luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă harghiteni au sancţionat, luna trecută, câteva zeci de angajatori în urma unor controale derulate în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate amenzi în valoare totală de peste 140.000 de lei.

Potrivit unor informaţii furnizate presei de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita, în luna iunie au fost efectuate 158 de controale, dintre care 98 pe linie de relaţii de muncă şi muncă nedeclarată şi 60 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma verificărilor au fost sancţionaţi 76 de angajatori, la 4 dintre aceştia fiind depistate şi 4 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Au fost aplicate 115 avertismente şi 21 de amenzi în valoare totală de 143.300 de lei.

Pe linie de relaţii de muncă, valoarea amenzilor s-a ridicat la 106.300 de lei. În acest domeniu sancţiunile sunt aplicate, de regulă, pentru nerespectarea mai multor reglementări cum ar fi cele referitoare la încheierea contractului individual de muncă (CIM), la dovada înmânării acestuia, la păstrarea unei copii a CIM la fiecare loc de muncă, la angajarea cu CIM pe perioadă determinată, la stabilirea repartizării timpului de muncă, la evidenţa orelor de muncă, la dovada achitării drepturilor salariale, la nominalizarea persoanei care completează şi transmite în REVISAL, la transmiterea elementelor CIM la angajare în REVISAL sau la completarea dosarelor de personal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi în valoare de 37.000 de lei. Astfel de sancţiuni se aplică, în principal, pentru că nu sunt elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu sunt prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă şi pentru că angajatorii nu verifică utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare.

În urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 326 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Luna trecută, în judeţ au fost înregistrate 13 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă în cazul cărora au fost demarate procedurile necesare pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.