Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 60% din bugetul comunei Subcetate este alocat pentru investiţii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Peste 60% din bugetul comunei Subcetate este alocat pentru investiţii
Peste 60% din bugetul comunei Subcetate este alocat pentru investiţii

Peste 60% din bugetul comunei Subcetate este alocat pentru investiţii

  • Începând de ieri, comuna are medic de familie

Pentru majoritatea primăriilor, ultimele luni au stat sub semnul invitaţiilor primite de la Bucureşti pentru semnarea contractelor de finanţare a proiectelor depuse prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Bineînţeles, activitatea primăriilor nu se va reduce doar la aceste proiecte, avându-se în plan şi alte priorităţi.

Vasile Rusu, primarul comunei Subcetate, ne spunea că în acest an, bugetul pentru investiţii „este unul optimist şi în acest sens mulţumesc consiliului local pentru faptul că a înţeles care sunt priorităţile în ceea ce priveşte investiţiile şi mi-au acordat tot sprijinul. Peste 60% din buget este axat pe investiţii, ceea ce este un lucru îmbucurător”.

Un singur proiect propriu pe PNRR

Faţă de alte comune, Subcetate a depus un singur proiect pe PNRR. Motivul, arăta edilul comunei, este acela că majoritatea clădirilor publice din localitate sunt deja reabilitate energetic, iar acolo unde se puteau depune proiecte (şcolile din Filpea şi Călnaci) co-finanţarea era mult prea mare.

Însă, împreună cu Consiliul Judeţean Harghita, primăria este partener în cadrul a două proiecte. Unul pentru crearea a trei insule ecologice digitale, altul – pentru care urmează să fie depusă schema de finanţare – este finanţarea Bibliotecii Comunale pentru a deveni HUB de dezvoltare a competenţelor digitale – mai exact, pentru dotarea bibliotecii cu aparatură electronică.

Revenind la proiectul depus de Primăria Subcetate, Vasile Rusu ne spunea că este vorba de Dotarea Liceului „Miron Cristea” cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale. Bugetul alocat este de aproximativ 1 milion de lei pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente, dorindu-se ca atunci când se vor finaliza şi lucrările de reabilitare la liceu, instituţia de învăţământ să-i poată primi pe elevi aşa cum se cuvine.

Asfaltări, iluminat public, supraveghere video şi alte lucrări de interes local

Aşa cum spuneam în introducere, activitatea primăriilor nu se rezumă doar la proiectele care se vor derula prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Astfel, ne spunea edilul, a fost aprobat pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, un proiect în valoare de peste 9 milioane de lei pentru asfaltarea străzilor Mihai Eminescu, Andrei Cotfas, Protopop Vasile Urzică şi Podireiu. „Urmează în perioada următoare să semnăm contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi după aceea să facem licitaţia de lucrări – arăta Vasile Rusu. Dacă totul decurge bine cu licitaţia, sper ca în toamnă să putem încheia contractul de lucrări”.

În luna decembrie, Primăria comunei Subcetate a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu un proiect pentru eficientizarea energetică a iluminatului public. În cadrul acestuia se doreşte înlocuirea lămpilor existente cu peste 400 de lămpi cu sistem de telegestiune. În momentul de faţă, cererea de finanţare este în procedură de evaluare; însă, trebuie precizat faptul că recent au fost evaluate cererile depuse în luna august. Edilul comunei spunea că achiziţia este justificată deoarece actualele lămpi au o vechime de 5-7 ani şi deja încep să se ardă frecvent.

Prin AFIR, în cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) „Prietenia Mureş-Harghita” se va face un teren de joacă şi recreere pentru care s-a dat deja ordinul de începere a lucrărilor.

Tot prin GAL „Prietenia Mureş-Harghita” a fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea sistemului de supraveghere video stradală pentru care urmează încheierea contractului pentru întocmirea proiectului tehnic şi a execuţiei lucrărilor.

În planurile primăriei se află şi achiziţionarea unui UTV pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de urgenţă şi care să fie folosit la intervenţii în zone greu accesibile. În acest sens, în luna decembrie, a fost depusă o documentaţie tot prin GAL „Prietenia Mureş-Harghita”.

Şi din bugetul local se au în vedere câteva investiţii. Una dintre ele, de extremă urgenţă – cum o definea edilul – este achiziţionarea unui microbuz şcolar. Necesitatea este dată de faptul că actualul mijloc de transport se află într-o stare avansată de uzură, fiind primit de comună în anul 2009. Primarul comunei arăta faptul că s-a încercat achiziţionarea unuia prin intermediul Consiliului Judeţean, al Inspectoratului Şcolar, însă fără succes. Astfel, se doreşte achiziţia microbuzului din bugetul propriu.

Şi tot din surse proprii se va amenaja şi parcarea de pe strada Protopop Elie Câmpeanu. Este o parcare care se va întinde pe aproximativ 300 de metri, din zona bisericii şi a cimitirului, ordinul de începere a lucrărilor fiind dat deja.

În ceea ce priveşte lucrările la reţeaua de apă şi canalizare, acestea au fost sistate pe timpul iernii şi vor fi reluate imediat ce vremea o va permite. În toamnă, stadiul acestora trecuse de 90%, astfel că, după reluare, în maximum două luni ar trebui finalizate lucrările. Însă, după aceasta urmează procedura de autorizare şi înfiinţarea unui serviciu căruia să-i fie delegată gestiunea.

Cât de grea va fi înfiinţarea unui asemenea serviciu? „Din câte ştiu de la colegii primari din localităţile învecinate care au înfiinţate servicii de gestionare a reţelei de apă-canal, este o procedură destul de greoaie; greoaie însemnând ca termene. Sper ca până la sfârşitul anului să putem să dăm în funcţiune reţeaua şi să avem înfiinţat şi serviciul”, spunea primarul comunei Subcetate.

Lucrările la liceu ar trebui finalizate în acest an

În toamna anului trecut, când lucrările la clădirea liceului erau în toi, Vasile Rusu spunea că până în decembrie 2022 trebuia să se dea în folosinţă 6 clase. L-am întrebat dacă s-a reuşit acest lucru, precum şi dacă au fost reluat lucrările, acestea fiind sistate pe timpul sezonului rece.

Ne spunea că din discuţiile cu conducerea instituţiei de învăţământ s-a decis ca toate sălile de clasă, precum şi zona administrativă, să se dea în folosinţă la recepţia lucrărilor pentru a se evita un anumit deranj.

În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, în prezent 10 săli se află aproape de finalizare, fiind necesare doar finisajele. În prezent se lucrează la grădiniţă, în interior, iar după ce vremea va permite, vor fi reluate lucrările la exterior – partea de termo-izolare, zugrăveli, inclusiv amenajarea curţii şi a unei parcări.

Toate aceste lucrări au termen de finalizare luna septembrie, astfel că, în mod normal, elevii ar trebui să înceapă anul şcolar viitor într-un liceu reînnoit.

O altă investiţie care vizează elevii din comună este cea la sala de sport. În acest sens s-a făcut Documentaţia de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţie, iar cererea de finanţare se află pe lista sinteză de la Compania Naţională de Investiţii. „Sperăm ca şi această investiţie să fie eligibilă şi să primească finanţare deoarece, fiind reabilitat restul liceului, este nevoie şi ca sala de sport să fie reabilitată”, arăta Vasile Rusu.

Contăm pe banii de la Consiliul Judeţean

Săptămâna trecută am văzut că pentru Primăria comunei Gălăuţaş, banii de la Consiliul Judeţean sunt vitali în vederea acoperirii costurilor cu consultaţia pentru proiectele depuse. Şi importante sunt şi pentru Primăria comunei Subcetate.

„Referitor la banii pe care Consiliul Judeţean i-a promis, în urma unei discuţii de la Voşlăbeni, că vor fi alocaţi pentru UAT-uri – şi aici mă refer la zona de nord – contăm pe ei pentru că am depus o notă de finanţare pentru reţeaua de apă şi canalizare. Fiind o investiţie pe fonduri europene, toate ajustările intră în sarcina bugetului local. Contractul a fost încheiat cu AFIR în 2018, iar de atunci au fost o mulţime de creşteri de preţuri, atât la materiale, cât şi la manoperă, pe care trebuie să le suportăm noi.

În momentul în care am întocmit proiectul de buget, am ţinut cont de sumele pe care CJ a convenit să ni le repartizeze şi sper că vor fi repartizate pentru că anul trecut au fost nişte probleme.

Dacă nu vom primi suma promisă, cu siguranţă vom avea probleme la co-finanţarea acestei investiţii”, arăta Vasile Rusu.

Problema medicului de familie a fost rezolvată

După mai bine de trei ani, comuna Subcetate are, începând de ieri, un medic de familie cu „normă întreagă”. Este vorba de dr. Monica-Ana Stoian, care a preluat praxisul şi care va lucra în comună.

În ultimii ani, în comună, medicul de familie dr. Mariana Urzică mergea doar două zile pe săptămână, deoarece avea cabinet şi în Sărmaş.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.