Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 420 de persoane şi-au găsit un loc de muncă în Harghita în ultima lună, iar rata şomajului este în continuare în uşoară scădere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Peste 420 de persoane şi-au găsit un loc de muncă în Harghita în ultima lună, iar rata şomajului este în continuare în uşoară scădere
Peste 420 de persoane şi-au găsit un loc de muncă în Harghita în ultima lună, iar rata şomajului este în continuare în uşoară scădere

Peste 420 de persoane şi-au găsit un loc de muncă în Harghita în ultima lună, iar rata şomajului este în continuare în uşoară scădere

Numărul şomerilor este în uşoară scădere în judeţul Harghita, iar peste 420 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi-au găsit un loc de muncă pe parcursul lunii trecute. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că la sfârşitul lunii iunie în evidenţele instituţiei erau 5.147 de şomeri, mai puţini cu 232 comparativ cu mai 2021, iar rata şomajului era de 3,82 la sută, în scădere cu 0,17 procente faţă de luna anterioară. Dintre cei 5.147 de şomeri, 2.594 erau femei, 1.562 beneficiau de indemnizaţie de şomaj, iar ceilalţi 3.585 erau neindemnizaţi, fiind vorba în principal despre persoane cu un nivel redus al studiilor şi care îşi găsesc de regulă mai greu un loc de muncă.

Janó Edit Andrea a precizat că luna trecută au fost înregistrate 423 de noi angajări, iar situaţia este una bună, aceste persoane găsindu-şi un loc de muncă în diverse domenii. Cele mai multe persoane s-au angajat ca agenţi de vânzări, ca reprezentanţi ai serviciilor de relaţii cu clienţii, ca ajutori ospătar, ca ambalatori manual la firme de panificaţie ori de lactate, ca barmani, ca bucătari sau casieri, dar au fost destul de mulţi şomeri care şi-au găsit un loc de muncă şi în domeniul construcţiilor. Au fost raportate angajări şi în rândul unor persoane care fuseseră vizate anul trecut de disponibilizările colective operate în domeniul industriei textile în zona Odorhei, în contextul pandemiei de coronavirus, dar nu toate şi-au găsit un loc de muncă în acelaşi sector.

Janó Edit Andrea a afirmat că o firmă din Sighişoara din domeniul industriei uşoare îşi exprimase intenţia de a angaja mai multe persoane din Vlăhiţa şi era dispusă să pună la dispoziţia acestora şi un mijloc de transport până la locul de muncă, dar oamenii nu au acceptat oferta, mai ales că după 8 ore de muncă considerată a fi totuşi destul de dificilă nu era foarte convenabilă petrecerea a încă peste 2 ore pe drum.

Reprezentanta AJOFM Harghita a spus că instituţia organizează în fiecare lună cursuri de calificare, în prezent derulându-se în Miercurea Ciuc astfel de activităţi de pregătire în domeniul comunicării în limba oficială sau pentru persoane care doresc să de încadreze ca femeie de serviciu. Totodată, în Odorheiu Secuiesc se organizează curs de ajutor bucătar, în Gheorgheni de lucrător în comerţ, în Topliţa de barman şi a fost demarat un curs şi la Vlăhiţa pentru beneficiarii de venit minim garantat, de îngrijitor spaţii verzi, urmând ca în luna iulie să se încerce lansarea unei astfel de activităţi şi în Ciucsângeorgiu, unde numărul celor care beneficiază de venitul minim garantat este destul de însemnat. De asemenea, se va organiza în perioada iulie-august un curs de îngrijitor spaţii verzi pentru deţinuţi în colaborare cu penitenciarul din Miercurea Ciuc, a menţionat Janó Edit Andrea.

Aceasta a mai spus că în continuare cei mai mulţi şomeri din judeţ sunt înregistraţi în mediul urban în Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Plăieşii de Jos şi Praid, situaţia fiind oarecum asemănătoare cu luna anterioară având în vedere numărul mare de persoane neidemnizate care au dificultăţi în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă. În ceea ce priveşte ponderea şomerilor din mediul urban în rândul persoanelor apte de muncă şi cu vârste cuprinse între 18 şi 62 de ani, cele mai mari niveluri au fost înregistrate în Gheorgheni şi în Vlăhiţa, iar în mediul rural în localităţile Atid, Mărtiniş, Ocland şi Săcel.

Janó Edit Andrea s-a referit şi la absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi a atras atenţia că aceştia au la dispoziţie 60 de zile, de la data absolvirii cursurilor, pentru a fi luaţi în evidenţele AJOFM Harghita  ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă de la data absolvirii, pentru că doar în aceste condiţii vor putea beneficia din a 61-a zi de indemnizaţie de şomaj, în cazul în care nu li se poate oferi un loc de muncă prin intermediul instituţiei.  Cei care nu se prezintă în termenul de 60 de zile, ci mai târziu, pot fi luaţi în evidenţele AJOFM, primesc sprijin în ceea ce priveşte găsirea unui loc muncă şi pot participa la cursuri de calificare gratuite, dar nu vor putea beneficia de indemnizaţie de şomaj. „Dacă nu respectăm anumite termene, s-ar putea să pierdem anumite facilităţi”, a conchis Janó Edit Andrea. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.