Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul trecut, în Harghita
Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul trecut, în Harghita

Peste 300 de apeluri la 112 din cauza urşilor, anul trecut, în Harghita

Aproximativ 300 de apeluri prin care era semnalată prezenţa urşilor în zona diverselor localităţi ale judeţului au fost înregistrate pe parcursul anului trecut, la Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, numărul acestora fiind însă mai scăzut decât în 2021, când oamenii au sunat la 112 de peste 500 de ori. Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, dacă în 2021 au fost primite 503 de astfel de apeluri, în 2022 au fost înregistrate doar 311. Cele mai multe sesizări au fost primite din staţiunea Băile Tuşnad, respectiv 27, dar numărul acestora reprezintă o scădere semnificativă faţă de anul 2021, când au fost înregistrate peste 150 de apeluri de urgenţă. În anul 2022, pe locul doi ca număr de apeluri se situează oraşul Borsec, de unde s-a solicitat ajutorul jandarmilor de 20 de ori. Conform comunicatului IJJ Harghita, anul trecut s-au primit apeluri de urgenţă din cauza urşilor atât din bazinele Ciuc şi Odorhei, cât şi din zona Gheorgheni şi Topliţa. Jandarmii au folosit gradual diverse mijloace pentru îndepărtarea urşilor în afara localităţilor, respectiv dispozitive sonore şi luminoase, petarde şi spray-uri special destinate pentru animalele sălbatice.

„De regulă, intervenţiile noastre s-au oprit aici. Avem în dotare şi putem folosi la nevoie, dar până acum nu a fost cazul, arme cu gloanţe de manevră, aşa zisele gloanţe oarbe, cartuşe fără glonţ şi arme de vânătoare cu gloanţe de cauciuc. Jandarmii harghiteni nu au fost nevoiţi să folosească pe timpul intervenţiilor arme de foc. Cea mai mare problemă a noastră a rămas şi în anul 2022 curioşii, care profitând de primirea semnalelor Ro-Alert vin la faţa locului pentru a fotografia sau filma animalele sălbatice, ceea ce îngreunează intervenţia colegilor, deoarece aceştia nu mai trebuie să fie atenţi doar la animalul sălbatic, ci să asigure şi protecţia curioşilor, a celor care îşi riscă viaţa lor şi a echipelor de intervenţie inutil”, se menţionează în comunicatul IJJ Harghita.

În afara acţiunilor pentru îndepărtarea urşilor din anul 2022 au fost înregistrate şi două intervenţii mai deosebite. Astfel, în luna iulie jandarmii harghiteni au fost solicitaţi să intervină pentru a ajuta un cerb ce părea rănit, aflat în curtea unui imobil din cartierul Jigodin, municipiul Miercurea-Ciuc. Printr-un apel la 112, o femeie semnalase atunci prezenţa în curtea casei sale a unui cerb, care părea rănit şi nu voia să plece. Jandarmii care au ajuns la faţa locului au constatat însă că animalul nu era rănit, ci doar coarnele sale erau încurcate în cablurile de la un gard electric dezafectat. Cu grijă, jandarmii au eliberat cerbul de firele în plus şi l-au condus prin poarta proprietăţii înapoi spre libertate. Datorită celor relatate pe timpul apelului, se luase legătura şi cu un medic veterinar, dar intervenţia acestuia nu a mai fost necesară.

În luna septembrie 2022, a fost primit la dispeceratul IJJ Harghita un apel mai puţin obişnuit, un bărbat din Odorheiu Secuiesc reclamând prezenţa unei păsări de mari dimensiuni în curtea proprie. Jandarmii au constatat că a fost vorba despre o pasăre EMU şi au solicitat sprijinul unui medic veterinar. În scurt timp, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi proprietarul de drept al păsării, care a transportat-o în siguranţă la ferma proprie.

„În toate cazurile în care am fost solicitaţi, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenţie este formată, în conformitate cu prevederile Legii 197/2022, pentru aprobarea OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situaţii de urgenţă, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu unitatea administrativ-teritorială şi un medic veterinar”, au mai precizat reprezentanţii IJJ Harghita, care le recomandă în continuare cetăţenilor, ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia şi să aibă grijă unde depozitează resturile menajere.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a declarat recent publicaţiei noastre că, anul trecut, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 532 de ori, în 475 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Sălbăticiunile au ucis peste 400 animale domestice, în principal bovine şi ovine. Au fost emise aprobări pentru scoatere din populaţie, respectiv recoltare, în cazul a 35 de urşi, fiind împuşcaţi 33 dintre aceştia.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.