Peste 16.000 de misiuni ale jandarmilor harghiteni în 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Peste 16.000 de misiuni ale jandarmilor harghiteni în 2022
Peste 16.000 de misiuni ale jandarmilor harghiteni în 2022

Peste 16.000 de misiuni ale jandarmilor harghiteni în 2022

Peste 16.000 de misiuni specifice au fost executate în cursul anului trecut de jandarmii harghiteni, în contextul unei adaptări permanente la provocările determinate de evoluţia tot mai accelerată a evenimentelor, la desele modificări ale situaţiilor cărora aceştia trebuie să le facă faţă şi pentru rezolvarea cărora cetăţenii aşteaptă un răspuns şi o reacţie adecvată a forţelor de ordine. Activităţile desfăşurate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita şi rezultatele obţinute, în anul 2022, au fost prezentate, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă de inspectorul şef Dan Iamandi şi de purtătorul de cuvânt al instituţiei Gheorghe Suciu. „Anul 2022 este complicat de comparat cu 2021 din toate punctele de vedere, pentru că anul trecut am ieşit din pandemie şi am trecut la cu totul şi cu totul alt nivel, cu războiul de la graniţa cu România, ceea ce a însemnat că a trebuit să gândim altfel, să avem o atitudine pozitivă vizavi de ce se va întâmpla şi cum se va întâmpla. Totuşi, am avut şansa ca unitatea să îşi desfăşoare activităţile absolut corect şi fără greşeli. Anul 2022 a fost impecabil din punctul de vedere al jandarmeriei harghitene. Misiunile au fost executate absolut impecabil, fără să avem vreo lacună în ceea ce priveşte activitatea de ordine publică, pază, cercetare-documentare ş.a.m.d. Cert este faptul că noi considerăm că ne-am făcut treaba foarte bine. Ne dorim şi anul acesta să nu întâmpinăm nicio problemă”, a declarat colonelul Dan Iamandi.

Astfel, în cursul anului 2022, au fost executate 16.321 de misiuni specifice, între care se numără 522 de asigurare a ordinii publice, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, 6.700 de menţinere a ordinii publice în zona staţiunilor montane Harghita-Băi, Borsec, Băile Tuşnad, Lacu Roşu, pe traseele turistice adiacente acestora şi în staţiunea balneoclimaterică Praid, în sistem integrat, prin constituirea de patrule mixte poliţie-jandarmerie sau prin patrule de jandarmi, incluse în sistemul unic de ordine şi siguranţă publică, 876 de pază transport valori, caracter special şi de corespondenţă secretă şi 237 de misiuni în cooperare (6 cu Salvamont, 180 cu ariile protejate, 12 cu organele silvice, 5 cu Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, 10 cu executori judecătoreşti, 17 acţiuni cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, 1 cu societatea Electrica, 1 cu Inspectoratul Teritorial de Muncă şi 1 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, 2 cu organele de reglementare domeniul piscicol, 2 cu Agenţia Naţională Antidrog).

În cursul anului 2022, în cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita, organizarea desfăşurării activităţilor specifice de ordine şi siguranţă publică a avut în vedere în principal siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor publice şi private, urmând principalele direcţii de efort pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în domeniul aplicării programelor prioritare în domeniul ordinii publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare. Anul trecut nu au fost constatate tulburări grave ale ordinii publice pe timpul desfăşurării manifestărilor care au impus prezenţa efectivelor IJJ Harghita, lucru datorat realizării unor dispozitive adaptate situaţiei concrete din teren, eficacităţii măsurilor dispuse, minimizării şi eliminării riscurilor şi vulnerabilităţilor identificate, dar nu în ultimul rând datorită cooperării foarte bune cu celelalte componente ale Ministerului Afacerilor Interne. Printre cele mai importante misiuni de asigurare a ordinii publice s-au numărat cele executate în contextul manifestărilor religioase de sărbătorire a Botezului Domnului şi a Sf. Ioan Botezătorul, manifestărilor de sărbătorire a „Zilei maghiarilor de pretutindeni” şi de comemorare a Revoluţiei maghiare din 1848, ceremonialelor religioase de Paşte, sărbătoririi Rusaliilor în zona dealului Şumuleu, marcării „Zilei celor 1000 de fete secuience”, desfăşurării Universităţii de Vară „Tusvanyos”, organizării „Zilelor Municipiului Miercurea-Ciuc”, derulării „Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc” sau comemorării eroilor la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului.

Pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 530 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 225 de amenzi, în valoare totală de 141.050 de lei şi 305 avertismente scrise. În ceea ce priveşte încălcarea reglementărilor privind regimul silvic, jandarmii harghiteni au aplicat 158 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 77 de amenzi, în valoare totală de 92.500 de lei şi 81 de avertismente scrise. S-au ridicat în vederea confiscării 70,72 mc3 de material lemnos provenit din fapte contravenţionale de diferite specii (fag, molid, mesteacăn) şi 11,4 mc3 de lemn provenit din fapte penale, precum şi 8 pomi de Crăciun. Materialul lemnos confiscat a fost predat în custodie lucrătorilor din cadrul Ocoalelor Silvice de pe raza judeţului unde s-a produs fapta, care au fost solicitaţi telefonic pentru acordarea de sprijin în vederea întocmirii fişelor de calcul pentru cubare a materialului lemnos deţinut ilegal. Au fost, de asemenea, constatate, în mod independent, 19 infracţiuni, fiind întocmite în acest sens actele premergătoare începerii urmăririi penale, care au fost predate în termen la organele judiciare, pentru continuarea cercetărilor. Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, cu poliţia, au fost constatate 138 de infracţiuni.

Totodată, au fost executate 25 de mandate de aducere, emise de către instituţiile abilitate în 11 localităţi, folosindu-se un efectiv de 50 de jandarmi.

„Cifrele sunt întotdeauna date seci! Dar în spatele lor sunt ore, zile şi nopţi însumate, în care jandarmii harghiteni s-au aflat fie în stradă, fie la posturi de pază, fie în transporturi de valori speciale, în acţiuni preventive şi de informare, în intervenţii de îndepărtare a urşilor din apropierea zonelor locuite, pe trasee montane, fie implicaţi în complexitatea şi diversitatea misiunilor ce ne revin. Şi toate le-am dus la bun sfârşit, avându-i alături de noi pe cetăţeni! Pentru că parteneriatul nostru a fost unul real şi bazat pe încredere! Jandarmii harghiteni mulţumesc şi de această dată cetăţenilor, poate cel mai important factor de echilibru în judeţul Harghita pe timpul pandemiei”, au precizat reprezentanţii IJJ Harghita.

Potrivit unui material informativ prezentat cu prilejul conferinţei de presă, în cursul anului 2022 au existat şi unele dificultăţi. Principalele greutăţi întâmpinate au fost cele ce ţin de resortul resurselor umane, neîncadrarea, subdimensionarea sau neprevederea în statul de organizare a unor categorii de funcţii şi specialităţi, ceea ce a generat reale dificultăţi în executarea sarcinilor curente. Este vorba, între altele, despre subdimensionarea unor structuri din cadrul unităţii – posturile de jandarmi montane şi unele structuri de supraveghere şi intervenţie, despre încadrarea redusă a subunităţilor de ordine publică şi pază, despre repartizarea unui număr scăzut de absolvenţi din instituţiile militare de învăţământ şi despre faptul că în domeniul pazei şi protecţiei instituţionale, cu toate că gradul de implementare a sistemelor tehnice de securitate a fost discutat periodic în şedinţele de analiză semestrială cu beneficiarii de pază, nu s-a reuşit instalarea echipamentelor necesare la toate obiectivele aparţinând Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Serviciului Judeţean Harghita al Arhivelor Naţionale.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.