Investiţii semnificative pentru extinderea şi modernizarea reţelei de piste de biciclete din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Investiţii semnificative pentru extinderea şi modernizarea reţelei de piste de biciclete din Miercurea-Ciuc
Investiţii semnificative pentru extinderea şi modernizarea reţelei de piste de biciclete din Miercurea-Ciuc

Investiţii semnificative pentru extinderea şi modernizarea reţelei de piste de biciclete din Miercurea-Ciuc

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc au anunţat dublarea şi interconectarea reţelei de piste de biciclete din localitate, urmând să fie efectuate lucrări de modernizare şi de extindere cu ajutorul unor fonduri accesate de municipalitate.

„Am dori să anunţăm un proiect foarte important pentru noi. Practic, dintr-un proiect câştigat în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reuşim să reabilităm sau să construim 11,4 km de pistă de biciclete. Jumătate dintre acestea vor fi reabilitări. Suntem pe strada Szék, care este una dintre cele mai circulate zone cu biciclete şi leagă zone importante ale oraşului cu centrul localităţii. Jumătate vor fi lucrări noi şi aici am dori ca pe fiecare axă să poată să fie o intrare pe pistă de biciclete pentru cei care doresc să ajungă în centrul oraşului. Proiectul are o finanţare de 8.37 de milioane de lei. Aici sunt costuri normative. Asta înseamnă că este normat costul de modernizare sau construcţie pentru piste de bicicletă de 1,5 sau 2.4 m lăţime. Ştim deja că acest normativ este, în oarecare măsură, sub costul real al acestei investiţii, deci când vom avea proiectele tehnice dezvoltare, atunci necesarul de cofinanţare îl vom aloca de la bugetul local, pentru că aceste proiecte, fiind importante, este foarte bine ca şi din fonduri europene să aducem un aport într-un domeniu strategic. În Miercurea-Ciuc pistele de biciclete sunt importante de ani buni.”, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Potrivit autorităţilor locale, se vor amenaja mai multe piste noi, de la intrarea în oraş dinspre Leliceni până în strada Petőfi, pe bulevardul Frăţiei de la Aleea Şuta până la strada Szász Endre, pe strada Braşovului de la Parcul Elisabeta până la strada Bolyai, aceasta din urmă urmând să se conecteze cu pista de biciclete de pe strada Szász Endre. Pista de biciclete din zona Jigodin va fi de asemenea extinsă până la Jigodin-Băi. Se va construi un nou tronson pe bulevardul Timişoarei, între străzile Lunca Mare şi Kossuth Lajos, în parcul central, iar ca o prelungire a benzii de pe strada Szék, între străzile Széked şi Kissomlyó. Două dintre cele mai lungi piste de biciclete din oraş, cea de pe strada Szék şi strada Topliţa, vor fi modernizate. Vor fi reabilitate şi pistele situate pe străzile Márton Áron, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály şi Mihail Sadoveanu.

Durata de realizare a acestei investiţii este estimată la doi ani şi jumătate până la trei ani. Se estimează că lucrările vor începe anul viitor.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a precizat că, în urma finalizării proiectelor, lungimea pistelor de biciclete din oraş se va dubla şi va ajunge la aproape 25 de km. „La proiectul tocmai prezentat mai putem adăuga tronsoanele de pe strada Revoluţiei din Decembrie şi strada Kossuth Lajos, finalizate anul trecut. Vom avea încă 1,2 km de pistă care începe de la pasajul subteran din strada Băilor şi se termină la parcul sportiv aflat în construcţie. În acest caz, construcţia va fi finalizată în acest an. La toate acestea se mai adaugă traseele care vor fi construite în cadrul proiectului de mobilitate urbană pe strada Harghita”, a menţionat Bors Béla. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.