Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 120 de persoane cu incapacitate temporară de lucru şi 4 decese în urma accidentelor de muncă înregistrate anul trecut în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Peste 120 de persoane cu incapacitate temporară de lucru şi 4 decese în urma accidentelor de muncă înregistrate anul trecut în judeţ
Peste 120 de persoane cu incapacitate temporară de lucru şi 4 decese în urma accidentelor de muncă înregistrate anul trecut în judeţ

Peste 120 de persoane cu incapacitate temporară de lucru şi 4 decese în urma accidentelor de muncă înregistrate anul trecut în judeţ

  • Reprezentanţii ITM Harghita au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 890.000 de lei în urma unor controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Peste 120 de persoane au fost rănite, iar 4 şi-au pierdut viaţa în urma unor accidentele de muncă înregistrate, pe parcursul anului trecut, în judeţul Harghita, printre principalele cauze ale producerii acestor evenimente numărându-se nerespectarea normelor de securitate a muncii şi nepurtarea echipamentelor de protecţie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, a informat, printr-un comunicat, că în anul 2023 au fost raportate 3 evenimente mortale, două colective şi 108 urmate de incapacitate temporară de muncă, fiind consemnate şi 5 incidente periculoase. În urma evenimentelor înregistrate anul trecut, în judeţ, 122 de persoane au rămas cu incapacitate temporară de muncă, iar alte 4 au decedat, se arată în comunicatul ITM Harghita. Potrivit sursei citate, domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă sunt construcţiile de clădiri, industria alimentară, agricultura, exploatările forestiere, prelucrarea lemnului şi fabricarea mobilei, transporturile, activităţile de asistenţă medicală, activităţile de comerţ, administraţia publică şi învăţământul. Evenimentele menţionate în comunicatul instituţiei au fost înregistrate, în principal, ca urmare a unor accidente rutiere, a reviziilor şi reparaţiilor cu utilajele în funcţiune, a unor accidente de traseu, a pătrunderii neautorizate în zone periculoase, a căderilor sau alunecărilor, a încălcării normelor de securitate a muncii în timpul doborârii arborilor în parchetele de exploatare forestieră, a nepurtării echipamentelor individuale de protecţie acordate de către angajatori, a neluării de măsuri de protecţie colectivă în şantierele de construcţii sau a lipsei etichetării recipientelor cu substanţe periculoase. Ocupaţia cel mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este cea de conducător auto, de operator în prelucrarea lemnului, de lucrător forestier şi în construcţii, precum şi cea de operator în industria alimentară.

Anul trecut, inspectorii compartimentului securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM Harghita au efectuat 506 controale pe linia lor de activitate şi au aplicat 227 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 887.000 de lei, fiind dispuse şi 910 măsuri pentru remedierea problemelor constatate. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în domeniul comerţului şi cel al industriei. Totodată, au fost înaintate instituţiilor competente 3 propuneri de urmărire penală, a fost sistată activitatea a două unităţi şi au fost oprite 5 instalaţii, ca urmare a neregulilor depistate.

ITM Harghita a mai informat că în conformitate cu programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, în anul 2023 s-au derulat mai multe campanii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Una dintre aceste campanii naţionale a vizat obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în şantierele temporare sau mobile, fiind aplicate în urma a 62 de controale, 3 avertismente şi 21 de amenzi în valoare totală de 181.000 de lei.

În cadrul unei campanii naţionale de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2023, coordonat de către Comisia Europeană, au fost verificate 72 de unităţi din judeţ şi au fost identificate 45 de produse neconforme.

Totodată, a avut loc şi o acţiune pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă la societăţile comerciale din domeniul mineritului de suprafaţă şi subteran, fiind efectuate 17 controale în urma cărora au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4 avertismente şi o amendă de 10.000 de lei.

Două amenzi în cuantum de 20.000 de lei şi 7 avertismente au fost aplicate şi în urma a 7 controale organizate pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă la societăţile comerciale din domeniul producerii energiei electrice, iar în cadrul unor acţiuni similare vizând companiile din sectorul transporturilor rutiere de mărfuri au fost dispuse 8 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Modul în care sunt respectate normele privind securitatea şi sănătatea în muncă a fost verificat şi în cadrul mai multor acţiuni derulate la societăţile din domeniul distribuţiei de carburanţi (10 amenzi în valoare totală de 89.000 lei), la cele din sectorul HORECA (10 amenzi – 94.000 lei), la cele din domeniul exploatărilor forestiere (5 amenzi – 36.000 lei), la cele din domeniul GPL (22 amenzi – 179.000 lei), precum şi la centrele rezidenţiale (12 amenzi – 109.000 lei), se mai arată în comunicatul ITM Harghita.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.