Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 1.000 de pomi de Crăciun oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 9 mai 2024
Home » Societate » Peste 1.000 de pomi de Crăciun oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita
Peste 1.000 de pomi de Crăciun oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita

Peste 1.000 de pomi de Crăciun oferiţi spre vânzare de Direcţia Silvică Harghita

  • Preţurile au rămas la nivelul anului trecut

Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare în această perioadă a sărbătorilor, ca în marea majoritate a ultimilor ani, aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun, din specia brad, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş. Chiar dacă este un număr relativ mic, cererea pentru pomii de Crăciun oferiţi de direcţia silvică nu este mai mare, fiind acoperită, tocmai de aceea nici nu se comercializează mai mulţi brazi.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că instituţia pe care o conduce a asigurat dintotdeauna populaţiei pomi de Crăciun, însă în ultimii 20 de ani cererea pentru brazii oferiţi în această perioadă a scăzut constant. Unul dintre motive este faptul că mentalitatea populaţiei s-a schimbat şi „nu mai pun aşa de mare presiune pe pomii clasici, pe care îi găsim în pădure”. Astfel, tot mai mulţi oameni au ales şi alte variante, cum ar fi pomii artificiali, cei vânduţi de alţi producători în supermarketuri sau diferite stilizări care seamănă cu pomii de Crăciun.

Cei aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun sunt comercializaţi de Direcţia Silvică Harghita la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, unde mai există suprafeţe forestiere de stat. La OS Miercurea-Ciuc şi Homorod nu mai sunt păduri de stat, astfel că nu se vând pomi de Crăciun. Pomii sunt din specia brad, deoarece sunt cei mai căutaţi.

Directorul direcţiei silvice a spus că oferta este îndreptată către persoanele care nu deţin terenuri împădurite şi nu au posibilitatea să şi-i procure din alte surse.

„Cred că Harghita este judeţul cu cei mai mulţi proprietari persoane fizice de pădure sau suprafeţe cu arbori – păşuni împădurite sau fâneţe cu arbori – şi foarte mulţi proprietari îşi recoltează pomul de Crăciun exact de pe suprafaţa lor. Astfel, numărul de 1.000 de pomi de Crăciun este foarte mic faţă de populaţia harghiteană, dar ne-am gândit la oamenii care nu au de unde să-şi cumpere un brad de Crăciun, nu au suprafeţe împădurite, poate au venituri substanţial reduse şi atunci venim cu preţuri neschimbate faţă de anul trecut, chiar dacă într-un fel, din cauza inflaţiei, ar fi trebuit să le ajustăm”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că vânzarea pomilor de către direcţia silvică a fost gândită şi ca o măsură cvasi-socială.

Preţul brazilor vânduţi la cele trei ocoale silvice sunt cuprinse între 25 şi 35 de lei, în funcţie de înălţime: până la 1,30 m înălţime – 25 lei; între 1,31 şi 2 metri – 30 de lei; între 2,01 şi 3 metri – 35 de lei. Preţurile includ şi TVA.

Cei interesaţi pot lua legătura cu silvicultorii de la cele trei ocoale silvice amintite şi în limita stocurilor disponibile pot să achiziţioneze brazii de Crăciun.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că direcţia silvică vinde brazi prin trei ocoale silvice, dar în Harghita mai există şapte ocoale silvice private, care la rândul lor pot intermedia vânzarea pomilor de Crăciun de către marii proprietari de suprafeţe împădurite – composesorate sau primării.

Directorul DS Harghita: Recoltarea brazilor de Crăciun nu dăunează fondului forestier

Directorul DS Harghita a spus că brazii sunt recoltaţi din regenerări naturale, din tăieri de îngrijire, curăţiri, deci, practic, nu este afectată compoziţia de împădurire sau de regenerare a suprafeţelor forestiere. Acesta a declarat că pe o suprafaţă de un hectar se plantează între 3.000 şi 5.000 de puieţi, în cazul speciei molid. Astfel, o plantaţie de molid porneşte cu aproximativ 5.000 de puieţi la un hectar. La 110-120 de ani, când ajung la vârsta de recoltare, în plantaţia respectivă mai sunt 700-800 de arbori pe picior pe un hectar, ceea ce înseamnă aproximativ 600-700 de metri cubi de lemn la hectar, „ceea ce e o cifră foarte bună”. Aceasta înseamnă că pe parcurs dispar foarte mulţi puieţi şi arbori, fie natural, fie prin lucrări antropice executate de silvicultori. „Recoltarea pomilor de Crăciun sub această formă, prin lucrări de îngrijire, nu dăunează sub nicio formă fondului forestier, mai ales la un număr atât de mic cât recoltăm noi în ultimii ani. Din punct de vedere al impactului asupra mediului, la o analiză obiectivă, brazii de Crăciun recoltaţi din fondul forestier prin aceste lucrări de tăieri de îngrijire sau din regenerări naturale au impactul cel mai mic faţă de mediu, comparativ cu pomii de Crăciun confecţionaţi din plastic”, a spus directorul DS Harghita, adăugând că şi în cazul pomilor de Crăciun proveniţi din plantaţii specializate, pentru a avea acel port dezvoltat şi o culoare pregnant verde închis, se folosesc anumite substanţe chimice, fertilizanţi, care la rândul lor au un anumit impact asupra mediului.

Ing. Cătălin Mutică a spus că în anii trecuţi, în această perioadă, erau mediatizate foarte mult acţiunile comune ale poliţiei, silvicultorilor şi altor instituţii cu atribuţii în acest domeniu, desfăşurate pentru preîntâmpinarea tăierilor ilegale de pomi din păduri. Şi acum există planuri comune de acţiune în această perioadă, „dar rezultatele arată că fenomenul este mult diminuat faţă de anii trecuţi”.

Potrivit sursei citate, direcţia silvică a comercializat, pentru o perioadă de timp, şi molizi argintii ornamentali, care au fost vânduţi în lădiţe cu balot de pământ la rădăcină. Însă experienţa cu aceşti pomi ornamentali „nu a fost satisfăcătoare”. Mai exact, după ce pomii ornamentali au fost introduşi în casă, chiar dacă au fost scoşi afară mai târziu sau mai devreme, în primăvară se uscau, deoarece „nu rezistă şocului de temperatură”.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.404 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproximativ 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.