Serviciul de Management al Calității în Sănătate (SMCS) sesizat cu privire la cazul unei pacientei care a suferit două fracturi în timpul internării | Informația Harghitei - jurnal independent Serviciul de Management al Calității în Sănătate (SMCS) sesizat cu privire la cazul unei pacientei care a suferit două fracturi în timpul internării | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Sănătate » Serviciul de Management al Calității în Sănătate (SMCS) sesizat cu privire la cazul unei pacientei care a suferit două fracturi în timpul internării
Serviciul de Management al Calității în Sănătate (SMCS) sesizat cu privire la cazul unei pacientei care a suferit două fracturi în timpul internării
DCIM100MEDIADJI_0060.JPG

Serviciul de Management al Calității în Sănătate (SMCS) sesizat cu privire la cazul unei pacientei care a suferit două fracturi în timpul internării

  • Este vorba despre o femeie în vârstă, cu multiple probleme de sănătate, aparţinătorul acesteia reclamând „conduita unor cadre medicale” din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

Femeia a fost internată în prima decadă a lunii noiembrie pentru un control de rutină la Secţia „Boli Interne” a Spitalului Judeţean de Urgenţă  (SJU) din Miercurea-Ciuc. După internare, înainte de a intra în salonul în care a fost repartizată, pacienta a căzut şi şi-a fracturat piciorul.

Vârstnica a fost transferată la Secţia „Ortopedie”, i s-a făcut radiografia şi, după o pregătire preoperatorie adecvată, având în vedere că suferea de mai multe afecţiuni, în data de 15 noiembrie a fost supusă unei intervenţii chirurgicale şi apoi i s-a aplicat un aparat gipsat, pentru imobilizarea piciorului. Femeia a rămas internată pentru tratament până în data de 29 noiembrie 2022, când în baza foii de externare, a fost transportată cu ambulanţa la domiciliul ei din localitatea Bălan.

O săptămână mai târziu, în data de 12 decembrie, a ajuns din nou la spital, cu insuficienţă respiratorie cronică şi a fost internată de această dată la Secţia „Pneumologie” de la Şumuleu. Ar fi trebuit să fie externată miercuri, 13 decembrie, numai că în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 03:00, fără să apeleze la sprijinul asistentelor prin butonul-sonerie aflat lângă ea, pacienta s-a ridicat din pat şi a căzut, fracturându-şi de această dată mâna stângă.

Potrivit discuţiilor purtate miercuri cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi cu alţi angajaţi ai unităţii medicale referitor la acest caz, pentru care am solicitat şi un punct de vedere oficial, ni s-a comunicat că în urma acestui eveniment advers asociat asistenţei medicale, cele întâmplate au fost evaluate de către Serviciul de Management al Calităţii, determinându-se următoarele:

În data de 8 noiembrie, după internare, pacienta fost însoţită către salon de o infirmieră, care a ajutat-o şi la transportul bagajelor. În timp ce se deplasa, a alunecat pe podeaua care era umedă în urma spălării, dar semnalizată conform reglementărilor cu indicator «podea umedă».

„S-a efectuat consult ortopedic şi examen radiologic în urma căruia s-a confirmat fractura cominutivă rotulă stângă. Bolnava a fost transferată la Ortopedie. S-a intervenit chirurgical, a necesitat imobilizare în atelă gipsată. Evoluţia generală a bolnavei s-a complicat cu o pneumonie hipostatică, pentru care a beneficiat tratament antibiotic”, se arată în comunicatul oficial al SJU. În urma evaluării acestui eveniment, s-au luat măsuri corective pentru eliminarea cauzelor evenimentului, personalului unităţii medicale fiindu-i reînnoite cunoştinţele privind procedurile operaţionale: «Risc de cădere» şi «Folosirea semnului distinctiv pe brăţară pentru pacienţii cu risc de cădere», se arată în documentul oficial al SJU.

La externare, în 21 noiembrie, pacientei i s-a recomandat tratamentul medicamentos şi regimul alimentar, fiind rechemată la control clinic/radiologic la nevoie.

Şi ajungem în data de 6 decembrie, când pacienta s-a prezentat la SJU pentru schimbarea aparatului gipsat, după care a fost internată la secţia de „Pneumologie” a SJU.

„În noaptea de 12.12.2022, la ora 03:00 bolnava, fără să apeleze la ajutor, s-a ridicat din pat (deplasarea fiind îngreunată din cauza aparatului gipsat şi a stării anxioase), până la masa care se află la aproximativ 1-1,5 m distanţă, unde a căzut, fracturându-şi mâna stângă. După examenul radiologic s-a confirmat fractura radius stâng, care a fost imobilizat prin atelă gipsată, iar evenimentul a fost raportat ca eveniment advers asociat asistenţei medicale către Serviciul Managementul Calităţii şi este în curs de evaluare. Precizăm că în timpul internării fiul pacientei a avut acordul medicului curant pentru vizitarea zilnică a pacientei. A fost informat permanent de medici despre evoluţia bolii. Pe toată perioada internării, directorul de îngrijiri a ţinut legătura cu pacienta şi cu aparţinătorul, care nu a dorit să depună reclamaţie scrisă. Am luat măsurile necesare şi facem tot posibilul ca astfel de evenimente adverse asociate asistenţei medicale să nu se repete”, se arată în completarea documentului citat.

Am încercat să aflăm şi părerea aparţinătorului, pentru un punct de vedere din partea domniei sale, dar nu am putut intra în posesia numelui şi datelor de contact ale acestuia, din motive de confidenţialitate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.