Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe parcursul anului trecut, jandarmii harghiteni au avut peste zece mii de misiuni, au constatat peste 60 de infracţiuni şi au aplicat peste o mie de amenzi ce au depăşit un sfert de milion de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Pe parcursul anului trecut, jandarmii harghiteni au avut peste zece mii de misiuni, au constatat peste 60 de infracţiuni şi au aplicat peste o mie de amenzi ce au depăşit un sfert de milion de lei
Pe parcursul anului trecut, jandarmii harghiteni au avut peste zece mii de misiuni, au constatat peste 60 de infracţiuni şi au aplicat peste o mie de amenzi ce au depăşit un sfert de milion de lei

Pe parcursul anului trecut, jandarmii harghiteni au avut peste zece mii de misiuni, au constatat peste 60 de infracţiuni şi au aplicat peste o mie de amenzi ce au depăşit un sfert de milion de lei

Deficit de personal de 10%

La sfârşitul săptămânii trecute, într-un cadru festiv, alături de angajaţi şi invitaţi (col. Mihai Cristian – şeful Direcţiei Pază şi Protecţie Instituţională a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Adrian Jean Andrei – prefectul judeţului Harghita, precum şi alţi şefi ai unor instituţii judeţene), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita şi-a făcut publică activitatea din 2017.

Potrivit acestui bilanţ, pe parcursul anului trecut, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a avut peste zece mii de misiuni: 630 de misiuni de asigurare a ordinii publice, 8.443 de misiuni de menţinere a ordinii publice, 98 de misiuni de restabilire a ordinii publice, 1.122 de misiuni de pază a obiectivelor şi transporturilor speciale şi peste 500 de misiuni realizate în cooperare cu alte structuri.

În urma acestora, jandarmii harghiteni au constatat 66 de infracţiuni, cu 57 de autori, şi au aplicat 1.111 de amenzi ce au totalizat 352.450 de lei. Totodată, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice, realizate în patrule mixte cu poliţişti, au fost constatate 184 de infracţiuni, cu 153 de autori.

Scădere a numărului misiunilor de menţinere a ordinii publice

Potrivit bilanţului, cele 630 de misiuni de asigurare a ordinii publice avute anul trecut sunt cu 23% mai puţine decât numărul de misiuni din 2016, când jandarmii harghiteni au avut 813 astfel de misiuni. Totodată, la cele 630 de misiuni au participat 3.857 de jandarmi, faţă de 4.565 în urmă cu doi ani.

În ceea ce priveşte misiunile de restabilire a ordinii publice, se precizează faptul că anul trecut nu au fost tulburări grave ale ordinii publice pe timpul desfăşurării diverselor manifestări. Intervenţiile realizate în urma solicitărilor survenite sau venite în sprijinul misiunilor proprii au constat în aplanarea unor conflicte de mici dimensiuni sau ca urmare a apelurilor la 112. În total, au fost 98 de astfel de misiuni, cu 42 mai multe faţă de anul 2016.

Misiunile de menţinere a ordinii publice au fost organizate, pe de o parte, în zona staţiunilor montane (Harghita-Băi, Borsec, Băile Tuşnad, Lacu Roşu), pe traseele turistice ale acestor staţiuni, dar şi în staţiunea Praid. Pe de altă parte, au fost şi misiuni realizate în sistem integrat, prin patrule mixte, formate din jandarmi şi poliţişti, sau prin patrule de jandarmi incluse în sistemul de ordine şi siguranţă publică.

În total, pe parcursul anului trecut, au fost organizate 8.443 de misiuni de misiuni de menţinere a ordinii publice, cu două procente mai puţine decât acum doi ani, când s-au înregistrat 8.617.

S-a răspuns la 49 de apeluri venite prin 112

În raportul de activitate se mai aminteşte faptul că în 2017 a fost asigurată paza a 21 de obiective (fără plată), realizate peste o mie de misiuni de pază a diferitelor transporturi (corespondenţă clasificată, bunuri şi valori, cu caracter special).

Tot pe parcursul anului trecut, se aminteşte în bilanţ, „s-a răspuns cu promptitudine la un număr de 49 de apeluri venite prin SNUAU 112. Cele mai importante se referă la intervenţia la animale sălbatice, ursul brun în special, luându-se măsurile necesare de intervenţie promptă în gestionarea şi rezolvarea situaţiilor la care s-a intervenit”.

În ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională, se precizează faptul că în 2017, IJJ Harghita a avut 536 de misiuni în colaborare cu alte instituţii: 39 cu poliţia, 8 cu executorii judecătoreşti, 115 cu organele silvice, 374 cu alte instituţii.

Un deficit de personal de 10%

Chiar dacă anul trecut, la nivelul inspectoratului, s-au desfăşurat 6 concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante, la data de 31 decembrie, unitatea era încadrată într-un procent de 90,21%, vârsta medie a personalului fiind de 39 de ani.

În ceea ce priveşte echipamentul, anul trecut, parcul auto a fost completat cu 4 autospeciale (două marca Dacia, una VW şi una Fiat), toate fiind preluate de la diferite structuri. Astfel, gradul de înzestrare cu mijloace auto al unităţii a crescut cu două procente, ajungând la 53%, în prezent deţinând 54 de autovehicule.

Aprecieri din partea colaboratorilor

De faţă la prezentarea activităţii desfăşurate de IJJ Harghita în 2017, o parte dintre invitaţi au dorit să transmită şi câteva mesaje de felicitare pentru colaborarea avută.

Astfel, Airinei Lucica, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, spunea că jandarmeria harghiteană a reuşit ca din fiecare efort individual să facă o muncă de echipă, care s-a reflectat în rezultatele şi cifrele prezentate în bilanţ.

Csíki Andrei, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Harghita, i-a înmânat şefului IJJ Harghita, col. Dan Iamandi, o plachetă în semn de apreciere pentru colaborarea avută.

Col. Mihai Cristian, şeful Direcţiei Pază şi Protecţie Instituţională a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a apreciat rezultatele avute de harghiteni şi a spus că „având în vedere că întotdeauna este loc şi de mai bine, vă cer o participare continuă, implicare mai mare şi iniţiativă, mai ales din partea celor tineri”.

Felicitări a transmis şi prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, acesta apreciind „determinarea dumneavoastră (a jandarmilor­ – n.a.), profesionalismul şi demnitatea cu care reprezentaţi Jandarmeria Română, modul în care ştiţi să aduceţi un plus de valoare instituţiei din care faceţi parte”.

Printre cei care au mulţumit pentru colaborarea avută pe parcursul anului trecut a fost şi col. Leontin Popescu, comandantul Centrului de Pregătire şi Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.