Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a vorbit „în taină” despre Eminescu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » S-a vorbit „în taină” despre Eminescu
S-a vorbit „în taină” despre Eminescu

S-a vorbit „în taină” despre Eminescu

De fiecare dată, Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior” din Miercurea-Ciuc este gazda celor mai importante evenimente culturale care marchează momentele importante ale poporului român. Aşa a fost şi acum, de Ziua Culturii Naţionale, când, sub genericul „Vorbind în taină…”, elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, invitaţi şi gazde, l-au omagiat pe „Luceafărul poeziei româneşti”.

Programul a fost pregătit de profesoarele Dorina Moraru Drăghici, Cristiana Bucur şi Cristina Popa. Iar elevi din clasele primare şi liceale, de la CNOG, prin prezentări PowerPoint, prin prezentări de proiecte pe diferite teme, dar şi cu ajutorul poeziei şi muzicii, i-au introdus pe cei prezenţi în universul eminescian. S-a făcut o incursiune prin viaţa poetului, fiind prezentate şi câteva aspecte mai puţin cunoscute de către publicul larg, amintindu-se de copilăria sa ori de anii de studiu. S-a readus în memoria celor prezenţi la muzeu aspecte din activitatea sa publicistică şi deschiderea lui către Basarabia. A fost o prezentare complexă a poetului: de la romanticul creator şi până la publicistul Eminescu. Dar nu au lipsit nici momentele de vers şi muzică, elevii recitând poezii din opera eminesciană sau interpretând melodii pe versurile poetului.

Despre momentul asigurat de profesorii şi elevii de la CNOG, Magdalena Dumbravă, directoarea instituţiei de învăţământ, spunea că face parte dintr-un proiect amplu intitulat „File de istorie, file de cultură, file de natură, cuvinte care zidesc”, care cuprinde mai multe activităţi prin care se va scoate în evidenţă demnitatea poporului român. Iar următoarea acţiune din cadrul proiectului va avea loc în februarie, înfăţişându-i pe Mihai Eminescu şi Grigore Vieru.

La seara de luni a contribuit şi Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, preşedinta asociaţiunii, Irina Groza, punctând câteva aspecte din perioada publicistică a lui Eminescu şi evidenţiind câteva texte publicate de acesta.

Expoziţia foto-documentară „Eminescu – 168 de ani de la naştere”

Tot Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior” a fost şi gazda expoziţiei foto-documentare „Eminescu – 168 de ani de la naştere”. Aceasta a cuprins imagini ale casei lui Eminescu din Ipoteşti şi ale bisericii din curtea acesteia, poze ale instituţiilor de învăţământ pe care Eminescu le-a urmat, dar şi fotografii ale unor manuscrise.

Avem nevoie de o astfel de zi

Prezent la Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior”, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, spunea că avem nevoie de o astfel de zi, de o contopire a zilei de naştere a lui Mihai Eminescu şi a Zilei Culturii.

El a ţinut să-i felicite pe elevii şi cadrele didactice care s-au implicat în organizarea evenimentului, spunând totodată că, deşi ceea ce facem pentru slava poetului naţional este puţin, este bine că putem să ne adunăm şi atâţia.

În final, prefectul judeţului a lansat şi o provocare pentru a marca cum se cuvine ziua de 27 martie, dată la care Basarabia s-a unit cu România.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.