Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Paşi în gol pe traseul mult-visatului gaz topliţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Paşi în gol pe traseul mult-visatului gaz topliţean
Paşi în gol pe traseul mult-visatului gaz topliţean

Paşi în gol pe traseul mult-visatului gaz topliţean

Cu gândul că au trecut aproape opt ani de zile de când a fost adusă conducta de gaz de la Gheorgheni la Topliţa, unde s-a înţepenit parcă pentru totdeauna, am trecut pragul Primăriei şi am bătut la uşa domnului ing. Stelu Platon, cu rugămintea de a-mi relata câte ceva din povestea aceasta nemuritoare, în ai cărei eroi pozitivi oamenii locului probabil mai cred, şi astfel am hotărât să depănăm împreună firul ghemului…

Înainte de a o aşterne însă pe hârtie, vă voi spune totuşi ce mi-a spus d-l primar în clipa în care a aflat subiectul ce mă interesa: „Este o problemă pentru care încă nu am reuşit să găsim o soluţie şi asta întrucât ea nu ţine de Primăria municipiului Topliţa!”.

Dar haideţi mai bine să urmărim traseul pornind din luna martie a anului 2010, adică din momentul în care, „pe banii Guvernului, respectiv ai Transgaz-ului”, a ajuns acolo conducta de gaz. Ce a urmat?! S-a făcut recepţia de către concesionar, adică de către firma Hargaz Harghita Gaz din Odorheiu Secuiesc, cea care deţinea concesiunea dată de către Ministerul Energiei pentru realizarea, pe banii ei, a reţelei urbane de distribuţie a gazului şi s-a notat că „în luna decembrie, Topliţa va avea prima gură de foc alimentată astfel”.

Dar n-a fost să fie: „Singurul lucru pe care l-au făcut a fost acela că au montat Staţia de reglare şi presiune, care i-a costat ceva!”. Apoi, totul s-a oprit „din motive financiare”, situaţie ce a obligat Primăria la o serie de demersuri, în primul rând, către firma odorheiană, „pentru că aceasta deţine concesiunea pe 16 localităţi harghitene, inclusiv pe Topliţa”.

Când mesajul ei a fost clar recepţionat, cum că firma nu are bani, Primăria s-a adresat Ministerului Energiei (la un moment dat, Ministerul Economiei!), cu solicitarea să anuleze contractul cu Hargaz pentru Topliţa şi să scoată din nou la licitaţie această licenţă. Astfel, din 2011 până azi, toţi paşii întreprinşi pe traseul mult-visatului gaz topliţean s-au făcut în gol. Ba mai mult chiar, printr-un gest al factorului decizional central, greu de înţeles de către solicitanţi, contractul dintre Ministerul Energiei şi Hargaz Odorheiu Secuiesc a fost prelungit de la 36 la 151 de luni. Dar până şi noul termen, „inacceptabil şi inadmisibil într-un contract”, a expirat în 30 iunie 2016, fără a mai fi însă prelungit! Între timp, mai arăta edilul urbei, „noi am dat în judecată firma Hargaz, dar instanţa ne-a declinat competenţa în acest proces, deoarece Primăria municipiului Topliţa nu era parte în contract. Erau, după cum am arătat, Ministerul Energiei şi Hargaz”.

Revin acum la ziua de 30 iunie 2016, pentru a vă spune că, imediat, s-au făcut alte demersuri concrete privind anularea contractului cu firma Hargaz şi scoaterea din nou la licitaţie a licenţei, pentru ca un alt operator, cu potenţial financiar, să poată finaliza lucrările de realizare a reţelei urbane de gaz. „A trecut însă un an şi jumătate de atunci şi rezultatul este mereu şi mereu o amânare”.

La sugestia aceluiaşi minister, Primăria, luând în calcul o nouă licitaţie, a prevăzut în bugetul 2017 suma necesară elaborării unui studiu de fezabilitate, care să constituie, la o adică, baza pentru un demers de succes, fără a putea fi invocată, pentru o nouă amânare, lipsa acestuia. Acum vorbim despre contractul semnat deja şi despre studiul care va fi gata în următoarele două luni!

Ce va fi să fie, greu de spus! Cert e că interlocutorul meu ar fi aflat de la minister că acum nu există nici o prevedere clară referitoare la procedura de licitaţie, întrucât s-a modificat Legea achiziţiilor publice şi că în noua lege nu e prevăzută speţă de concesionare pentru un operator de gaz. „Este de-a dreptul penibil, mai ales că de vreun an de zile ne tot spun că trebuie făcută o modificare a legislaţiei şi abia apoi o licitaţie precum cea solicitată de noi”.

***

Socotind an cu an, descoperim că în curând vor fi în total opt bătuţi pe muchie de când oamenii din Topliţa aşteaptă gazul în casă, în special oamenii din apartamentele de bloc care, încă din 2000, au pierdut şansa de a se încălzi cu combustibil lichid, aşa cum se întâmplase până când firma a dat faliment. „Avem probleme foarte mari cu încălzirea şi fiecare se descurcă cum poate. Prin urmare, eu îi înţeleg că sunt supăraţi şi le dau dreptate, ştiind foarte bine că pe cetăţeni nu îi interesează chichiţele administrative şi birocraţia românească. Ei doresc un serviciu şi, dacă lucrurile nu se rezolvă, toate se sparg în capul primarului şi Primăriei, aşa cum se întâmplă şi cu lemnele de foc”.

Dar, despre lemnele de foc, într-un număr viitor al jurnalului nostru…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.