Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Odorheiu-Secuiesc: Semnal de solidaritate şi dragoste | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Odorheiu-Secuiesc: Semnal de solidaritate şi dragoste
Odorheiu-Secuiesc: Semnal de solidaritate şi dragoste

Odorheiu-Secuiesc: Semnal de solidaritate şi dragoste

Reprezentanţii Acţiunii „Români pentru români”, alături de cei ai Asociaţiei Cultural Creştine „Iustinian Teculescu” din Covasna, ai Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, au participat la slujba de la biserica ortodoxă din Odorheiu-Secuiesc, apoi au depus o coroană de flori la monumentul eroilor din municipiu, punctul culminant al acţiunii fiind oferirea de pachete cu alimente, dulciuri şi jucării copiilor de la Casa „Sf. Iosif”.

În sala de sport a Casei „Sf. Iosif”, copiii au putut să asiste la un spectacol oferit de dansatorii de la Ansamblul Folcloric „Junii Covăsneni”, alături de mai mulţi interpreţi de muzică populară, cei mici prezentând, la rândul lor, un concert de cântece religioase.

„Am venit astăzi aici, la Harghita, la Odorheiu-Secuiesc, pentru a transmite un mesaj de solidaritate copiilor de la Casa Sf. Iosif, datorită cărora există singura instituţie de învăţământ în limba română din zona Odorhei, şi anume Liceul Marin Preda. Datorită acestor copii, şi copiii români care sunt născuţi în zona Odorhei au posibilitatea să înveţe în limba română. Acţiunea noastră a constat în transmiterea unui semnal de solidaritate şi dragoste acestor copii, prin colectarea de alimente de bază, dulciuri, cărţi, rechizite, detergenţi. Aceste lucruri au fost colectate cu ajutorul românilor din toate colţurile ţării, dovedind o mobilizare exemplară. S-au trimis pachete şi bani din Iaşi, din Cluj, din Oradea, din Bucureşti, din toate provinciile istorice ale României”, a declarat Mihai Târnoveanu, reprezentantul Acţiunii „Români pentru român”.

La rândul său, Florin Palas, de la aceeaşi asociaţie, a punctat că şi foarte mulţi români din diaspora s-au alăturat acestui gest de solidaritate.

„Noi am pornit Acţiunea Români pentru români cu binecuvântarea părintelui Iustinian Pîrvu, am avut binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Ioan, actualul mitropolit al Banatului, şi ne bucurăm de sfaturile mai mult decât binevenite ale Preasfinţitului Andrei. Şi astăzi suntem aici cu binecuvântarea episcopului nostru”, a spus Florin Palas.

Profesoara Florentina Teacă, de la Asociaţia Cultural Creştină „Iustinian Teculescu” din Covasna, a arătat că şi românii din Covasna s-au alăturat acţiunii pentru că au aceleaşi idealuri şi cred că „patriotismul nu este o mândrie, ci o datorie”.

Darurile au fost primite cu bucurie de sora Emilia, cea care conduce Casa de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu-Secuiesc şi care obişnuieşte să spună că în fiecare zi la acest aşezământ se întâmplă câte o minune.

„Mulţumim bunului Dumnezeu că există oameni buni şi cu suflet mare. Eu mereu am spus că binele nu face gălăgie. Aici, în această casă, în Casa Sf. Iosif, unde sunt 150 de copii, eu spun mereu că în fiecare zi se întâmplă o minune şi dânşii au fost minunea din ziua de astăzi. Pentru că pe lângă bucuria cântecului şi a dansului popular românesc ne-au adus alimente, rechizite şi dulciuri pentru copii, punguţe cu bomboane pentru sertarul fermecat, cum îi spunem noi”, a spus sora Emilia.

Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, prof. Ioan Lăcătuşu, membru în conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a punctat că manifestarea de astăzi face parte dintr-un şir de acţiuni de solidaritate care au avut loc în cele două judeţe, care reînnoiesc „proiectul interbelic de solidaritate a românilor din ţară faţă de românii din această parte de ţară”. Despre Casa de Copii „Sf. Iosif”, prof. Ioan Lăcătuşu a spus că este „o minune” şi o dovadă a ceea ce înseamnă rezistenţa prin credinţă.

„Este o minune, o dovadă elocventă despre ceea ce înseamnă rezistenţa prin credinţă, despre ceea ce înseamnă transpunerea preceptului biblic al dragostei faţă de aproape în fapte cotidiene, despre ceea ce înseamnă responsabilitatea faţă de preluarea, îngrijirea şi educarea şi formarea pentru societate a acestor copii care au avut probleme deosebite în familiile lor. Alături de părintele Tănase de la Valea Plopului, de părintele Mihai Jar din Bucovina de Nord, sora Emilia cu maica superioară Ionela de la Bucureşti, cu colectivul restrâns de măicuţe, fac lucruri extraordinare şi au înscris Odorheiu-Secuiesc pe harta unor asemenea proiecte generoase, filantropice şi sociale”, a spus prof. Ioan Lăcătuşu.

Casa de copii „Sfântul Iosif” din Odorheiu-Secuiesc găzduieşte 150 de copii din întreaga ţară, proveniţi din familii aflate în dificultate, aceştia fiind îngrijiţi doar din donaţii de 12 măicuţe greco-catolice din congregaţia „Inimi Neprihănite”. Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.