Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O trezire la realitate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » O trezire la realitate
O trezire la realitate

O trezire la realitate

  • În perioada 2-6 octombrie 2017, în judeţul Harghita a avut loc o amplă acţiune de control privind respectarea prevederilor de securitate şi sănătate în muncă în domeniile silvicultură şi exploatare forestieră
  • La acţiune – organizată de Inspecţia Muncii – au fost convocaţi şi au participat, pe lângă reprezentanţii judeţelor limitrofe – Bacău, Neamţ, Braşov, Mureş şi Covasna – persoane atestate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; la analiza finală au mai participat angajatorii controlaţi şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Harghita

De ce această amplă acţiune de control a avut loc în Harghita?

Pentru că, în urma unei analize pe ultimii 5 ani, a rezultat că în Harghita s-au înregistrat 18 accidente de muncă mortale şi 3 accidente de muncă urmate de invaliditate, Harghita situându-se astfel pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte accidentele mortale în domeniul exploatărilor forestiere, în situaţia în care Harghita este pe locul 12 ca suprafaţă de păduri.

În cadrul controlului, domnii Buta Ioan şi Nicolescu Aurel au reprezentat Inspecţia Muncii, respectiv Regia Naţională a Pădurilor.

Situaţia la zi

La 1 octombrie 2107 erau înregistrate în evidenţele Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita 74 de evenimente, din care 7 mortale, 2 evenimente colective (colectiv însemnând cel puţin 3 accidente din aceeaşi cauză) şi 2 evenimente fără victime.

Cauzele acestor accidente: pe primul loc sunt accidentele rutiere, apoi urmează căderi de la înălţime, accidente ce s-au produs la reparaţii auto. În exploatările forestiere, cu precizarea că un accident mortal este în curs de cercetare, cauzele accidentelor, mai importante, sunt: dezaninarea incorectă, lipsa echipamentului individual de protecţie, lucrări suprapuse în parchet, lucrătorii nu respectă procedurile de lucru şi instrucţiunile proprii, angajatorii nu acordă echipament şi instruire pentru lucrători, nu se verifică echipamentul de lucru – utilajele – la timp.

Cum s-a desfăşurat controlul

Pe scurt, inspectorii din judeţele limitrofe şi din Harghita, evident, au alcătuit 4 echipe de control care s-au deplasat în parchetele de exploatare forestieră, unde au efectuat controale de specialitate. Sprijiniţi logistic de către Direcţia Silvică Harghita şi ocoalele silvice private, echipele de inspectori au efectuat 20 de controale, scopul urmărit fiind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă. Urmează ca în această săptămână de după control să se finalizeze şi să se semneze de către cei controlaţi procesele-verbale de constatare.

Deficienţele principale constatate

La finalul controlului, într-o şedinţă de lucru, d-l Buta Ioan, reprezentantul Inspecţiei Muncii, a zăbovit suficient de mult atât asupra deficienţelor constatate, dar mai cu seamă asupra necesităţii conştientizării atât a agenţilor economici, cât şi a lucrătorilor din parchetele de exploatare forestieră că respectarea legislaţiei în domeniu este foarte importantă. S-a stat de vorbă cu lucrătorii, s-au verificat documente, „nu am aplicat sancţiuni contravenţionale”, a declarat reprezentantul Inspecţiei Muncii, la un moment dat. Precizând cât se poate de clar că nu acesta a fost scopul controlului, scopul urmărit fiind acela de a descoperi deficienţele care pot provoca accidente mortale sau urmate de invaliditate. „Această acţiune naţională de control ce a avut loc în Harghita vrem să fie o trezire la realitate, la realitatea că siguranţa şi sănătatea în muncă nu este o glumă, ea poate salva vieţi. Agenţii economici – după cum s-a subliniat – au o responsabilitate imensă, mai ales în condiţiile de acum, când forţa de muncă calificată este aproape inexistenţă, când se lucrează cu forţă de muncă necalificată, neexperimentată. Tocmai de aceea aceşti oameni trebuie înainte de orice să fie instruiţi în aşa fel încât să nu se accidenteze sau să accidenteze pe alţii”.

Referitor la dotările cu echipamente de protecţie, d-l Buta Ioan, bun cunoscător a ceea ce se întâmplă în exploatările forestiere, a spus: „Paza bună nu ţine numai de dotarea corespunzătoare, ci şi de purtarea acestui echipament, iar casca este ceva esenţial, casca poate salva viaţa, îndemnându-i pe pădurari să schimbe cascheta de pădurar cu cascheta de protecţie pentru ei şi pentru ceilalţi, de asemenea, nu-i suficient să ai trusă de prim-ajutor, ci trebuie să ai şi o persoană care să ştie să acorde primul-ajutor în caz de nevoie”.

Printre deficienţele constatate în parchetele controlate au fost amintite: lipsa semnalizării parchetelor de exploatare; nu se stabilesc poteci de refugiu la doborârea arborilor; au fost găsiţi lucrători fără echipament individual de protecţie la rampele de încărcare a materialului lemnos; transportul lucrătorilor în parchete se face cu mijloace necorespunzătoare; în unele locuri, doborârea arborilor se face necorespunzător şi înşiruirea ar putea continua.

∗∗∗

În perioada următoare – în trimestrul IV 2017 şi trimestrul I 2018 – vor mai avea loc astfel de controale naţionale în judeţele Suceava, Caraş Severin, Mureş şi Argeş.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.