Miercurea-Ciuc: A fost lansat un nou volum ce poartă semnătura poetului Ionel Simota | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Cultură » Miercurea-Ciuc: A fost lansat un nou volum ce poartă semnătura poetului Ionel Simota
Miercurea-Ciuc: A fost lansat un nou volum ce poartă semnătura poetului Ionel Simota

Miercurea-Ciuc: A fost lansat un nou volum ce poartă semnătura poetului Ionel Simota

Săptămâna trecută, opera poetului harghitean Ionel Simota s-a mărit, la ea adăugându-se un nou volum de poezii – Lecţii cu fluturi.

Lansarea cărţii a fost organizată, aşa cum ne-au obişnuit membrii Cenaclului Literar „Buna Vestire”, la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Despărţământul Covasna-Harghita al ASTREI, iar pe lângă publicul iubitor de cultură şi poezie, au mai fost invitaţi să participe, cum spunea Ionel Simota, „oameni minunaţi care au treabă cu literatura şi cu poezia mea”. Moderatorul serii a fost Gheorghe Filip, iar cuvinte despre „Lecţii cu fluturi” au rostit preotul Teodor Bijec, preşedinta Despărţământului Astra, Irina Groza şi profesoara Ramona Moldovan (de altfel, o cunoscătoare a poeziei scrise de Ionel Simota, cu ceva timp în urmă, cu ocazia unei seri de poeme organizate tot la Cercul Militar, realizând o expunere a poeziei pe care a intitulat-o Făuritorul de lumină). Apoi, din public au mai vorbit despre carte ori despre autor preotul Vasile Antonie Tămaş şi profesorii Mihai Trifoi, venit din Covasna, şi Nicolae Bucur.

Seara a fost completată de un moment muzical oferit de Adriana Balogh şi Mara Ötvös.

O carte de dragoste

Referindu-se la titlul ultimului său volum, Ionel Simota spunea că numele „ar da semnificaţia de ceva foarte fragil, de ceva puţin durabil. În fond, am ales acest titlu şi după numele câtorva poeme pe care le-am intitulat aşa, însă trupul poemelor este unul mult mai profund şi mult mai robust decât ar părea această titulatură, Lecţii cu fluturi.

Este, până la urmă, o invitaţie la meditaţie, este o invitaţie – dacă vreţi să fiu foarte sincer – într-un uşor spaţiu filozofic”.

Ionel Simota mărturisea că-i place să spună despre Lecţii cu fluturi că este o dragoste, urmând şi o structură în acest sens. „A fost uşor extrasă din seva conţinutului poezia socială şi am lăsat-o să fie aşa pentru că ea este şi o carte construită portabil – o carte de buzunar, pe care omul o poate purta oriunde, o poate citi şi o poate pătrunde cu înţelesul absolut în orice fel doreşte”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.