Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Număr destul de mare de intervenţii Salvamont în Harghita, de la începutul verii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Număr destul de mare de intervenţii Salvamont în Harghita, de la începutul verii
Număr destul de mare de intervenţii Salvamont în Harghita, de la începutul verii
dav

Număr destul de mare de intervenţii Salvamont în Harghita, de la începutul verii

Salvamontiştii harghiteni au fost solicitaţi să intervină, de la începutul verii, de peste 100 de ori, în principal în contextul unor accidentări pe munte care se înregistrează şi din cauză că turiştii nu sunt pregătiţi corespunzător pentru traseele pe care doresc să le parcurgă. Şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat publicaţiei noastre că salvamontiştii harghiteni au intervenţii în fiecare săptămână, în această perioadă, probleme fiind mai ales cu turiştii care nu sunt echipaţi corespunzător şi se aventurează pe munte.

Acesta a precizat că în general sunt înregistrate accidentări, în marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre fracturi de membre superioare şi inferioare. „În fiecare an, degeaba noi tot le zicem, noi tot le explicăm cam cum ar trebui să se comporte şi să se îmbrace pe munte, ei tot vin cu şlapi sau pantofi cu toc şi se înregistrează probleme”, a spus Fekete Örs, care a adăugat că cei în cazul cărora este nevoie de intervenţii nu sunt, în general, harghiteni, ci turişti sosiţi din alte zone.

Potrivit afirmaţiilor sale, cel mai important lucru este ca turiştii să aibă echipament corespunzător, pentru că astfel cele mai multe probleme pot fi evitate. Totodată, se recomandă purtarea de bocanci pe munte şi de pantaloni şi şosete lungi chiar dacă în această perioadă este mai cald, iar amatorii de drumeţii trebuie să aibă la ei o geacă şi pelerină de ploaie pentru că la altitudini mai mari vremea se poate schimba de la un minut la altul.

În plus, este important ca turiştii să aibă telefon mobil cu bateria încărcată pentru a putea suna la Salvamont în cazul unor probleme, să poarte pe căldură şapcă sau pălărie şi să nu se aventureze singuri pe traseele montane, având în vedere faptul că în păduri pot să fie animale sălbatice, dar şi pentru a putea beneficia de ajutor de la o altă persoană dacă li se întâmplă ceva. De asemenea, în cazul turelor mai lungi efectuate în grup trebuie avut în vedere faptul că pot fi unele persoane care nu au o condiţie fizică sau o pregătire la fel de bună ca celelalte, iar traseele trebuie alese astfel încât să poată fi parcurse de toată lumea şi nimeni să nu fie lăsat în urmă. 

Fekete Örs a mai spus că anul acesta salvamontiştii harghiteni au fost nevoiţi să intervină şi în cazul altor evenimente negative. De pildă, o persoană s-a înecat în lacul de la Zetea şi a fost nevoie de intervenţia scafandrilor pentru scoaterea trupului acesteia din apă. Într-un alt caz, salvamontiştii au căutat mai mult timp, cu ajutorul câinilor special dresaţi, un păstor care plecase după vaci şi a fost găsit ulterior decedat în pădure.

Totodată, salvatorii montani au fost solicitaţi de mai multe ori şi în cazul membrilor unor grupuri de turişti care au văzut urşi pe traseu, s-au speriat şi nu au mai vrut să îşi continue drumul până la sosirea reprezentanţilor Salvamont la faţa locului, care au încercat să alunge animalele sălbatice în cazul în care se mai aflau acolo unde li se semnalase prezenţa.

Fekete Örs a menţionat că o altă problemă este reprezentată de abandonarea gunoaielor în zona pădurii, fiind oameni care duc flaconul cu băutură plin sus pe munte, dar la coborâre nu mai pot să îl care gol. „Este o problemă foarte mare, dar şi cu focul avem probleme. Deşi nu este voie, tot aprind focul, tot fac grătare. Nu avem ce să facem. Mai ales în Cheile Vârghişului avem foarte multe astfel de probleme. Oamenii pur şi simplu nu înţeleg că pe munte nu pot să se ducă aşa şi după-aceea vin problemele”, a atras atenţia şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita. În altă ordine de idei, acesta a declarat că în această vară salvamontiştii harghiteni derulează mai multe programe pentru copii, fiind organizate deja tabere în Cheile Vârghişului, în Cheile Bicazului sau în Călimani, cu participarea a 500-600 de persoane până în prezent. O tabără de ciclism montan, organizată tot de Salvamont se desfăşoară şi în această perioadă, iar la sfârşitul lunii august la Piatra Singuratică va avea loc festivalul de escaladă „Lonely Rock”, a mai spus Fekete Örs.

Emil G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.